Tarçının İnanılmaz Faydaları

Tarçının Faydaları

Tarçın benzersiz kokusu, rengi ve lezzeti ile mutfaklarımızın baş tacı olan bir baharattır. Tarçın genellikle tatlılarda kullanılır. Fakat o kadar çok hastalığa şifası var ki… Tarçın, binlerce yıldır dünyada sağlık için tüketildi ve neredeyse her derde deva olarak kabul edildi. Ortaçağda doktorlar tarçını öksürük, artrit ve boğaz ağrısı gibi durumları tedavi etmek için kullandılar.

Tarçın Çubukları Ve Tarçın Tozu Nasıl Yapılır?

Karayipler, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’ya özgü bir baharat olan tarçın, “Cinnamomum” cinsine ait yabani ağaçların dallarından elde edilir. Tarçın çubukları, tarçın ağacının sapları kesilerek yapılmaktadır. Daha sonra iç kabuk çekilir ve odunsu kısımlar çıkarılır. Kuruduğunda, tarçın çubukları olarak adlandırılan, rulolar halinde kıvrılmış şeritler oluşur. Tarçın tozunu yapmak için ise çubuklar öğütülür.

Tarçının Faydaları Nelerdir? Tarçın Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Tarçının Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

Yüksek Antioksidan Kaynağı

1- Tarçın, serbest radikal hasarını azaltan ve yaşlanmayı yavaşlatan çeşitli koruyucu antioksidanlar ile doludur. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarlardan korurlar.

2- Tarçın, 26 baharatın antioksidan aktivitesinin karşılaştırıldığı bir çalışmada, açık birincilikle ve hatta sarımsak, kekiği geride bırakmıştır.

3- Tarçının içerisinde bulunan farklı antioksidanlar, çok sayıda semptom ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur; çünkü bunlar serbest radikal temizleyicilerdir.

4- Tarçın, kandaki nitrik oksit oluşumunu sınırlama yeteneği ve beyin bozuklukları, kanser, kalp hastalığı riskini azaltma yeteneği vardır.

5- Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine yardımcı olur ve doku hasarını onarır.

Anti inflamatuar Özellikler İçerir.

Tarçın antioksidanları, anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve bu da hastalık risklerini azaltabilir.
Araştırmacılar, tarçın içerisinde yalnızca yedi çeşitten fazla flavonoid bileşimi tespit ettiler. Ve bunlar vücuttaki tehlikeli inflamasyon seviyeleri ile mücadelede oldukça etkilidir.

Kalp Sağlığını Korur.

Tarçın, erken ölümün dünyadaki en yaygın nedeni olan kalp rahatsızlığı riskini azaltmaktadır. Araştırmalar, tarçının yüksek kolestrol seviyeleri, yüksek trigliserid seviyeleri ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere kalp hastalığına ilişkin en yaygın risk faktörlerini azalttığını gösteriyor.

HDL kolesterolü sabit kalırken, toplam kolesterol, LDL kolesterolü  ve trigliserid seviyelerini düşürür.

Araştırmalar tarçının yararlı bir kan pıhtılaştırıcı olduğunu ve vücudun kan pıhtısı oluşturmasına yardımcı olarak kanamayı engellediğini gösteriyor. Ayrıca kan dolaşımını arttırır ve hasar gördükten sonra vücudun kendini onarma yeteneğini geliştirir.

Diyabetle Savaşır.

Tarçının anti-diyabetik etkisi olduğu bilinmektedir. Kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur ve aynı zamanda kan şekeri düzeylerini dengede tutmak için hayati hormon olan insülin duyarlılığını artırabilir.
Birçok çalışma tip 2 diyabetli kişilerin tarçın ekstraktı takviyesi ile kan şekeri seviyelerinde düşüş yaşadıklarını tespit etmişlerdir.

Beyin Fonksiyonunu Korur.

Tarçın koruyucu antioksidan özelliklerinden dolayı Parkinson,  Alzheimer gibi nörolojik bozukluğa neden hastalıklarda tedavi edici ve önleyicidir.

Kanser Önlemede Etkili

Tarçın, kanser önleme ve tedavisinde potansiyel kullanımı nedeniyle yaygın olarak incelenmiştir.
Kanser hücrelerinin büyümesini ve tümörlerde kan damarlarının oluşumunu azaltarak hareket eden kanser hücreleri için toksik olduğu görülür ve hücre ölümüne neden olur. Araştırmalar, tarçının kolonun sağlığını iyileştirebildiğini, dolayısıyla kolon kanseri riskini azalttığını gösteriyor.

Enfeksiyonlar ve Virüsler İle Savaşır.

Tarçın doğal bir antimikrobik, antibiyotik, antimantar ve antiviraldır. Tarçın yağı ayrıca çeşitli bakterilere karşı koruyucu özelliklere sahiptir.

Tarçın yağının, mantarların neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarını etkili bir şekilde tedavi ettiği görülmüştür.

Tarçının ana aktif maddesi olan sinnamaldehit, çeşitli enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilir.
Ayrıca, Listeria ve Salmonella da dahil olmak üzere bazı bakterilerin çoğalmasını engellemektedir.

Şifa Kaynağı Kişniş Ve Kişniş Tohumunun Faydaları

Ihlamur Ve Ihlamurun İnanılmaz Faydaları

Yayınlanma tarihi: 2 Tem 2019 editlenme tarifi 16-03-2020





“Tarçının İnanılmaz Faydaları” üzerine 6 yorum

  1. Bu kadar faydasına rağmen genelde kullanımı tatlılarda kalmakta ne yazık ki. Hele ki bir tarçın çayına kendinizi, alıştırın harika hissedeceksiniz.

    Cevapla
    • @Muaz

      Tarçın çayı elbette mutlaka denenmesi lazım hoş bir lezzet üstelik şifalı 🙂 Tarçın çayı için kabuk tarçın kullanılması daha iyi olur bilginize 🙂

      Cevapla
  2. sütlü muhallebilerde genellikle kullanırım. faydalarını biliyorum lakin bilmediklerimde varmış. teşekkürler

    Cevapla

Yorum yapın