Kötü beslenme, bireylerine gerekli besin maddelerini almadığında ortaya çıkabilir. Çocuklar, bebekler ve yaşlılar daima kötü beslenme riski altındadır.
Çocuklar gelişme döneminde daha fazla enerji ve besin öğesine ihtiyaç duyduklarından yetersiz beslenme bozukluğu başlar, yetişkinler ise; iştah kaybı ve bağırsak fonksiyonlarında azalma nedeniyle yetersiz beslenme bozukluğu yaşayabilirler.
Kötü beslenme, kişinin sağlığı üzerinde kısa ve uzun vadeli etkilere neden olabilir. Bu nedenle, yetersiz beslenmeyi önlemeye yardımcı olan bazı yiyecek türlerini bilmek önemlidir. Malnütrisyon (Kötü beslenme,) besinlerin yetersiz yenilmesi, sindirilmesi veya aşırı derecede çabuk tüketilmesi durumudur.
Malnütrisyonun Belirtileri Nelerdir?
İstenmeyen kilo kaybı
Yorgunluk
Kas Güçsüzlüğü
Depresyon
Zayıf hafıza
Zayıf bağışıklık sistemi
Anemi
Yetersiz büyüme
Deri enfeksiyonları
Saç kaybı
Uzun süre diyare (ishal)
Böbrek yetmezliği
Malnütrisyonu önlemek için neler yemeliyiz? İşte Kötü beslenmeyi Önlemek İçin 8 Gıda :
1. Karbonhidratlar
Karbonhidratlar, vücudumuzun enerjisini almasına yardımcı olur. Vücudun protein depolamasına da yardımcı olurlar. Beyin enerji için karbonhidrat ister, ancak bir ay boyunca yetersiz karbonhidrat tüketimi yağ asitlerinin metabolizmasını durdurabilir. Bu, vücudun protein kaybına ve zayıflamasına ve malnütrisyona neden olur. Malnütrisyonu önlemek için, 50 ile 100 gram karbonhidrat alması önerilir. Karbonhidrat içeren gıda ürünleri: buğday, yulaf, şekerler, beyaz pirinç, makarna ve baldır.
2. Meyve ve Sebzeler
Taze meyve ve sebzeler ile vitamin alımının yapılması önerilir. Bunları günlük diyetinize ekleyin.
3. Proteinler
Protein, insan vücudunun her hücresinde bulunan hayati bir besindir. Proteinler aynı zamanda vücuda karbonhidratlardan veya lipidlerden elde edilemeyen özel nitrojen sağlarlar. Proteinler, kanımızdaki asit veya baz dengesini düzenlemek için faydalıdır. Bunlar, hormonların ve enzimlerin sentezi için gereklidir. Ayrıca hücre oluşumu ve bağışıklık sistemi için de gereklidir. Karaciğer ve böbreklerdeki enerjiyi metabolize etmek ve işlemek için yeterli miktarda protein gerekir. Günlük kalorinin % 10-35’ini protein olarak tüketmeniz önerilir. Protein içeren gıdalar: baklagiller, yumurta, fındık, yulaf ezmesi, tahıl, buğday, kinoa, fıstık ezmesi, konserve et, balık ve patlamış mısır.
4. Yağlar
Yağlar, günlük diyetimizde tüketildiğinde sağlıklı deri ve saçı korumada önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, vücudumuzun organlarını şoka karşı izole etmekte, vücut sıcaklığını korumakta ve sağlıklı hücre işleyişinde yardımcı oluyorlar. Yağlar, vücuda enerji depolamak için yararlıdır. Ek olarak yağlar, yetersiz beslenme de dahil olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde yararlı olan yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır. Günlük kalorinin % 30-35’inin yağdan gelmesi önerilir. Yağ içeren gıda ürünleri : fıstık ezmesi, zeytinyağı, tam süt, fıstık ve yağlı tohumlar sağlamaktır.
5. Vitaminler ve Mineraller:
Vitaminler, vücutta önemli fonksiyonların yerine getirilmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Vitaminler ve mineraller enfeksiyonlara ve birçok hastalıklara karşı koruma sağlar. Aynı zamanda vücudun büyümesine, metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı olurlar. Bunları diyet kaynaklarından almanız önerilir, ancak yetersiz bulunursa, alternatif olarak takviyede alınabilir. Kötü beslenmeyi önlemede çok iyi yardımcı olurlar.
6. Dengeli Diyet:
Çok vitaminli dengeli bir diyet kullanmak, yetersiz beslenmeyi önlemenin bir yoludur. Bu aynı zamanda diş problemleri, iltihap, ödem, zayıflık, dil ağrısı, anemi, yorgunluk, ishal, dermatit, ellerde karıncalanma, yetersiz büyüme, zayıf sinir fonksiyonu ve kanamaların tedavisinde dişeti temizleme konusunda size yardımcı olabilir.
7. Sıvı Alımı:
Su alımını günde 9 bardakla artırın. Su, en iyi sıvıdır, ancak diğer sıvılar da iyi sayılır. Mesela; Çorba, Sütlü kahve, Çay, Buzlu çay, Meyve suyu, Smoothie , Hindistan cevizi suyu, Süt gibi…
8. Deniz Ürünleri ve Et:
B12’nin zengin kaynakları olan hindi, somon, midye, tavuk, sığır eti, yumurta, yengeç, istiridye, süt gibi yiyecekleri beslenmenize dahil edin. Sardalya veya uskumru, yumurta sarısı, konserve somon, soya sütü, inek sütü iyi miktarda D vitamini içerir. Ton balığı, istiridye, alabalık, yengeç, ringa balığı veya sardalye konservesi, somon yağ asitlerinin zengin bir kaynağıdır.
Bu konularda ilginizi çekebilir:
Kabızlığa Karşı Hangi Meyve Suları Tüketilebilir
Mide Ve Karın Şişkinliğine İyi Gelen Doğal Besinler
Detoks Etkisi Yapan Ve Vücudu Temizleyen 9 Besin
Folik Asit’in Önemi – Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?
Hafif Ve Sağlıklı Yemek Pişirmek İçin Yöntemler
Yayınlanma tarihi: 12 Mar 2020-editlenme tarihi 22-06-2021
Sağlımıza dikkat etmeliyiz
@Nergiz
Kesinlikle güzel beslenmeliyiz.
Yazınızda belirttiniz gibi yararlı besinlerin yenmesi gerekir özellikle çocukların yemesi gerekir
@istanbullu
Aynen ama bazen büyüklerde gıdasız kalabiliyor.
Herkesin okumasını ve uygulamasını öneririm.Çağımızın konusu.
@Akif Nasrullah
Aynen pek çok kişi yetersiz besleniyor. 🙁