İster hastalanmaya yatkın olalım, ister yıllarca hastalıklardan kaçınalım, soğuk algınlığı ve gribi önlemek önemlidir. Zayıf bağışıklık sistemi, bol stres, az uyku ve sindirim bozukluğu ile de bağlantılı olabilir, bu nedenle bunların hepsini ele almak, bağışıklık sistemimizi çok güçlü bir şekilde desteklemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hastalanmayı önlemek için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmak için tüketebileceğimiz yiyecekler ve bitkisel çaylarda vardır.
İşte bağışıklık sistemini arttırabilecek bazı bitkisel çaylar:
Zeytin yaprağı çayı:
Zeytin yaprağının antiviral özellikleri, soğuk algınlığını önleme yeteneği verir. Bağışıklık arttırıcı özellikleri ile bilinen diğer bitkilerin aksine, zeytin yaprağı uzun süre kullanılabilir. Yetişkinler tarafından süresiz olarak alınabilir, ancak çocuklar için bağışıklık sistemlerinin kendi başlarına güçlendirilmesine izin vermek için uzun süre alınmaması önerilir.
Kekik çayı:
Kekik bağışıklık sistemine faydaları olan harika bir bitkidir. A, C, E ve K vitaminleri bakımından yüksektir ve anti-enflamatuar, anti-mikrobiyal ve anti-mantar etkilerine sahiptir. Aslında çalışmalar, kekik esansiyel yağlarının Listeria ve süper böcek MRSA ile savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Yeşil çay:
Yeşil çay bağışıklık sistemine faydaları olan bir çaydır. Polifenoller olarak adlandırılan antioksidanlar açısından zengindir. Polifenoller, etkili enfeksiyon savaşçılarıdır. Vücudu potansiyel virüslere, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korurlar. Yeşil çay hafıza ve odaklamaya yardımcı olabilecek sağlıklı kan akışını teşvik eder, ve hastalığın önlenmesine yardımcı olur.
Siyah Çay:
Siyah çay, vücudu sağlıklı ve toksinsiz tutmak için serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan polifenoller, kateşinler ve flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Siyah çay ve diğer çaylar arasındaki en büyük farklardan biri, bağışıklık sistemini güçlendirmek için inanılmaz derecede Potasyum ve Manganez gibi mineraller içermesidir.
Nane Çayı:
Nane çayı dünyada en çok kullanılan bitki çaylarından biridir. Sindirim sistemi sağlığını desteklemek için en popüler şekilde kullanılırken, antioksidan, antikanser, antibakteriyel ve antiviral özelliklere de sahiptir. Kramp, mide bulantısı veya hazımsızlık olsun, sindirim ile ilgili bir rahatsızlık yaşarsanız, nane çayını denemek harika bir doğal çözümdür.
Adaçayı:
Adaçayı çayı boğaz ağrınızı hafifletmek için etkilidir, bağışıklık sistemini uyarma yeteneği bulunur. Adaçayı ayrıca antibakteriyeldir. K vitamini, C vitamini ve A vitamini bakımından yüksek doğal antiseptiktir. Adaçayı çayı bizi hasta eden patojenlerle savaşabilecek anti-inflamatuar, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Maydanoz çayı:
Maydanoz, hazımsızlık, mide krampları ve bulantıyı önlemeye yardımcı olan bir bitkidir. Vücudu toksinlerden arındırır, bağışıklık sistemini uyarır, anti- enflamatuar , anti-tümör, anti- kanser , antioksidan , uyarıcı, antispazmodik, gevşetici ve detoksifiye edici özellikler bulunur.
Biberiye çayı:
Grip için yaygın olan diğer bitkilerden biri olan Biberiye’nin içindeki antioksidanlar vücudun kendi bağışıklık sisteminin arkasında ikincil bir savunma hattı oluşturur. Biberiye bakteriyel enfeksiyonlara karşı özellikle güçlüdür.
Zencefil Çayı
Zencefil çayı, hastalıklarla mücadele eden antioksidanları içeren baharatlı ve lezzetli bir içecektir. Ayrıca iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini uyarır, bulantı için etkili bir bitkisel tedavi olarak bilinir. Zencefil tarihsel olarak soğuk algınlığı ve grip için kullanılan en yaygın çaylardan biridir.
Meyan kökü çayı:
Meyan kökü birçok rahatsızlık için iyidir ve inanılmaz güçlüdür. Adrenal (böbrek üstü bezi) sistemimiz bağışıklık sisteminizle karmaşık bir şekilde bağlantılıdır. Çok stresli olduğunuzda ve adrenallerimiz aşındığında, bağışıklık sisteminiz saldırılara karşı daha savunmasızdır. Adrenallarimizi ve stres tepkimizi desteklemeye yardımcı olmak, bağışıklık sisteminizi desteklemenin harika bir yoludur! Ayrıca, meyan kökü virüsleri önlemeye yardımcı olan bağışıklık sistemi kimyasallarını artırarak bağışıklığı daha doğrudan arttırdığı gösterilmiştir.
Kuşburnu Çayı
C vitamini bakımından son derece yüksektir ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için mükemmeldir. Ayrıca A, B ve D Vitaminleri ve flavonoidler içerirler.
Zerdeçal Çayı:
Gerçekten özel bir baharat olan zerdeçal, anti-enflamatuar faydaları, ağrıyı azaltmaya yardımcı olmanın yanı sıra, zerdeçal bağırsağı yatıştırmaya yardımcı olabilir ve B6 vitamini, demir ve potasyum gibi birçok farklı besin maddesinden yüksektir. Zerdeçalın kendisi de bağışıklık sistemini modüle etmeye yardımcı olabileceği için eşsizdir, yani hem vücudunuzu grip gibi soğuk algınlığından hem de otoimmün sorunları olanlara yardımcı olabilir.
Karabiber Çayı
Bütün, ezilmiş veya toz haline getirilmiş karabiber pek çok evde bulunur. Bu şifalı biber karminatiftir; bağırsak gazını alır ve vücudu ısıtır, böylece terlemeyi teşvik eder, bu da toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Karabiberin antienflamatuar, antioksidan, anti-bakteriyel , ateş düşürücü ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri vardır.
Aşağıdaki makalelere tıklayıp yeni bilgiler öğrenebilirsiniz:
Hangi Çayı İçmeliyim? Bitki Çayı İçmek İsteyenlere Öneriler
Demir Eksikliği Tedavisine Destek Olan Bitkisel Çaylar
Mısır Püskülü Çayı Nasıl Yapılır? Mısır Püskülünün Faydaları
Isırgan Otunun Yararları- Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır
Kiraz Sapı Faydaları: Vişne Ve Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır
Taze Ve Kuru Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil’in Faydaları
Adaçayının Faydaları Nelerdir Ve Adaçayı Nasıl Kullanılır?
Nane Yağı Nasıl Kullanılır? Nane Yağının Faydaları Nedir
Mentha Piperita – Nanenin Faydaları Nelerdir?
Piper Nigrum – Karabiberin Faydaları ve Karabiber Çeşitleri
Mis Kokulu Şifa Kekik-Kekiğin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?
Ne varsa bu bitki çaylarında var..
Ben iyi bir içicilik çok fayda görüyorum
Açıklayıcı bilgiler ve yöntemler için editöre teşekkür ederiz.
@Sibel
Evet her derde devadır. Mutlaka destek almak lazım. riva ederim Sibel 🙂
Nane ve maydanozu sürekli kullanırım öbür bitkileri biliyordum verdiğiniz bilgiler için teşekkür
@istanbullu
Nane maydanoz kadar diğerleri de çok yararlı onlarıda kullanabilirsin
Bizde en çok tükettiler zencefil ,ıhlamur, tarcın, papatya çayı oluyor. Faydalarını bilmek de ayrı iyi oldu.
@Emelce Lezzetli Anlar
maşşallah afiyet olsun, şifa olsun #evdekalın
Bitkisel çaylar üzerinde geniş faydalı ve kapsamlı bir araştırma . Ellerinize gücünüze sağlık. Teşekkürler…
@Akif Nasrullah
Rica ederim Akif #evdekalın