Rezene, yüzyılladır sağlık için kullanılan tıbbi bir bitkidir. Ayrıca rezene mutfaklarda baharat olarak da kullanılır.
Rezene Nedir?
Rezene ( Foeniculum vulgare ) havuç, kereviz ve maydanoz ailesindendir. Baharat ve ilaç olarak yaygın şekilde kullanılan Akdeniz kökenli bir aromatik bir bitkidir. Ama tüm dünyada yetiştirilmektedir.
Antioksidan, antienflamatuar ve antibakteriyel etkiler sahiptir.
Rezene Hangi Vitamin Ve Mineralleri İçerir?
Rezene iyi bir enerji kaynağıdır. C vitamini, K vitamini, A vitamini, E vitamini ve B vitaminleri içermektedir.
Potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum, demir, folat, magnezyum, selenyum, çinko, niasin içerdiği temel minerallerdir. Ayrıca östrojen, diyet lifi, beta karoten ve flavonoller içermektedir.
Rezenenin Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?
Rezenenin sağlık için başlıca faydaları arasında anemi, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, kolik, ishal, solunum bozuklukları ve adet bozuklukları vardır. Ayrıca hafızayı güçlendirir ve ruh halini düzenler.
Öksürük, soğuk algınlığı, ateş, kesikler, karın ağrıları, mide bulantısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, uykusuzluk, artrit, konjonktivit, çocuklarda kolik tedavisinde ve anne sütü üretimini arttırmada kullanılır.
İçerdiği bol miktar C vitamini genel bağışıklık sistemi sağlığını iyileştirir, cilt dokusunu üretir ve onarır, kollajen oluşumuna yardımcı olur ve ayrıca kalp hastalıklarına yol açabilecek serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı bir antioksidan olarak korur.
Rezenenin Sağlık İçin İnanılmaz 15 Faydası
1- Kolesterol Seviyelerine Düşürmeye Yardım Eder.
Rezene içerisindeki lif içeriği ile kolesterolün kana tamamen emilimini önlemeye yardımcı olur, ardından arter duvarlarında birikmesini önler. Lif, ayrıca safra atılımını desteklemeye sahiptir.
2- Kansızlığı Gidermeye Yardımcıdır.
Rezene kırmızı kan hücresi üretiminde önemli olan iki bileşen içerir. Demir ve kanda oksijen taşıyan bileşen olan protein hemoglobinin üretimini uyaran histidin adlı bir amino asit içermektedir.
3- Kemik Sağlığını Destekler.
Vitamin ve mineral içeriği ile kemik yapısının güçlenmesine ve korunmasına katkıda bulunan Rezene yüksek miktarda kalsiyum içermektedir. Fosfat ve kalsiyum kemik yapısında önemlidir.
Kollajen üretimi ve olgunlaşması için demir ve çinko çok önemlidir.
K vitamini de, sağlık açısından önemlidir. Düşük K vitamini alımı, kemik kırığı için risklidir.
4- Kan Basıncını Düzenler.
Rezene, potasyum bakımından zengindir ve sodyum dengesine karşı sıvı dengesini optimize etmeye yardımcı olan bir mineraldir. Sodyum, su tutulmasını ve kan basıncında bir artışa neden olsa da, potasyum, aşırı sodyum ve suyun ortadan kaldırılmasını destekleyerek kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.
5- Beyin Fonksiyonunu Korumada Yardımcıdır.
Yaşlandıkça beyin işlevini etkileyebilecek birçok şey vardır.
Rezene, kan akışının tüm vücut ve beynin her yerinde de azalmaya devam etmesini sağlayan vazodilatör özelliklere sahiptir. Bu aynı zamanda inme veya beyin kanamasına neden olabilecek kan pıhtılaşması riskini de azaltır. Potasyum ayrıca beyindeki elektriksel sinir iletkenliğini artırmaya yardımcı olur ve beynin en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
6- Mevsimsel Alerjileri Yönetmenize Yardımcı Olur.
Mevsimsel alerjiler burun akıntısı ve tıkanıklıklarla ortaya çıkar. Nefes almayı zorlaştırır. Rezene dekonjestan özelliklere sahiptir ve daha kolay nefes almanızı sağlar.
7- Solunum Bozukluklarını Tedavi Eder.
Rezene, balgamın akciğerlerden çıkarılmasına yardımcı olan balgam söktürücü özelliklere sahip, cineole bilinen bir bileşik içerir. Bu, astım hastalarına da yardımcı olabilir.
8- Göz Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur.
Rezene, gözlerin iltihaptan korunmasına yardımcı olur ve erken makula dejenerasyonuna yol açan aşırı hasarı önleyen çoklu antioksidan bileşiği ve biyoaktif maddeleri sayesinde gözlerinizin sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca gece görüşüne yardımcı olur, optik siniri sağlıklı tutmaya ve retina hasarını önlemeye yardımcı olurlar.
9- Kilo Vermeye Destek Olur.
Rezene, lifli bir besindir ve ideal bir diyet yemeğidir. Ayrıca, vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilecek diüretik özelliklere de sahiptir. İçerdiği lif sayesinde tokluğu arttırır ve iştahı azaltır. Böylece daha uzun süre daha dolgun hissettirir ve böylece genel kalori alımını azaltır.
10- Cilt Sağlığını Destekler.
Rezene, ciltteki UV ışınlarının neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olan antioksidan C vitamini içerir. Serbest radikalleri nötralize ederek, bunlar ciltte yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilir. C vitamini ayrıca derinin doğal gençliğini ve canlılığını korumaya yardımcı olan yapısal bir protein olan kolajen sentezidir.
11- Kanseri Önlemeye Destek Olur.
Selenyum rezene içerisinde bulunan bir mineraldir. Karaciğer enzim fonksiyonuna katkıda bulunur ve vücutta kansere neden olan bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olur. Selenyum ayrıca iltihabı önleyebilir ve tümör büyüme oranlarını azaltabilir .
12- Adeti Düzenler.
Rezene vücuttaki hormonal etkiyi uygun şekilde düzenleyerek adet kanamasını kolaylaştırır ve düzenler . Ayrıca PMS’nin (adet öncesi gerginlik sendromu) etkilerini azaltmak için birçok üründe kullanılır. Ayrıca menopoz dönemindeki kadınlar için rahatlatıcı bir ağrı kesicidir.
13- Bağışıklığı Arttırır.
Rezene C vitamini de dahil olmak üzere birçok besin maddesi bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu enfeksiyonlara ve serbest radikallerin neden olduğu zararlara karşı korur.
14- Rezene Yağı Bakteriyel Enfeksiyonlar İçin Kullanılabilir.
Rezene yağının bağırsak sorunlarını yatıştırdığı bilinir. Ayrıca ishale neden olan bakteriyel sorunun hafiflemesine yardımcı olabilir. Ek olarak, bu yağın yaralara topikal uygulanması bakteriyel enfeksiyonu önlemeye ve iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
15- Kalp Sağlığına Destek Olur.
Rezene önemli miktarda lif içerir. Lif , kandaki toplam kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olduğu için kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca içerisindeki potasyum, folat, C vitamini, B-6 vitamini ile kalp sağlığını destekler.
Arapsaçı Otu Özellikleri Ve Faydaları
Şifa Kaynağı Bezelyenin Faydaları
Yayınlanma tarihi: 6 Tem 2019-editlenme tarihi: 09-03-2021
Egede bilinir yemeği yapılır sağlık için yararlı bir bitki
@Sibel
Aynen. Şifa olsun
Ne kadar çok faydası varmış. Bu kadarını bilmiyordum. Rabbim şifasını nasibeylesin.
@Davud
Amin inşaallah.
Rezene ne yaa ilk defa duydum
@murat
Bitki pek bilinmiyor doğru