Şişe Suyun Raf Ömrü, Pet Şişeler Ve Suyun Temizliğinin Önemi

Evlerde ve iş yerlerinde kullanılan arıtılmış şişe suların uygun koşullarda saklanması durumunda şişelenmiş suların raf ömrü ne kadardır? İşte bu sorunun ve şişelenmiş sular hakkında bir çok sorunu cevabı yazımızda…

Şişelenmiş Suların Raf Ömrü Ne Kadardır

1- Arıtılmış ve şişelenmiş suların raf ömrü 1 veya 2 yıldır. Şişelenmiş suyunuz o tarihe kadar içmelisiniz. Ancak uygun olmayan bir şekilde saklama, sıcaklığa, güneş ışığına veya kimyasallara maruz kalma ve şişe malzemesi suyun kalitesini ve raf ömrünü değiştirir.

2- Testleri Yapılmış Su Tüketin.

3- Doğru şekilde muhafaza edilirse, su bayatlamaz. Şişelenmiş suların denetlenmiş olması gerekiyor. Ürünün testlerden geçmiş olması ve sertifikasının olması gerekmektedir. Suyun kendisi bayat ya da kötü olma özelliği bulunmaz. Şişelenmiş sular doğru şekilde saklanmalıdır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), şişelenmiş suyun herhangi bir son kullanma tarihi taşımasına hiç gerek olmadığını bildirmişlerdir.

Bununla birlikte, iyi üretim uygulamaları için yönergeler bulunmaktadır.

1- Su, sıhhi şartlar altında üretilmeli, depolanmalı ve taşınmalıdır.

2- Su kaynağında kirlilikler, kimyasallar ve bakteriler bulunmamalıdır.

3- Su, güvenlik ve kalite açısından test edilmelidir.

Bu adımların doğru şekilde yerine getirildiğini varsayarsak, su son kullanma tarihine gerek kalmadan paketlenebilir.

Öyleyse neden son kullanma tarihi olmalı?

1- Süresi dolan suyun tadında değişiklik olur.

2- Üreticilerin koyduğu tarih, genellikle suyun tadı için sahip olmanız gereken zamanı gösterir. Son kullanım tarihi güvenlik içindir. Bu tarihten sonra, suyun kötü ya da güvensiz olmaması değil tadının farklılaşmaya başlamasıdır.

Şişelenmiş suyun ambalajlandığı malzemenin de önemi büyüktür.

1- Şişelenmiş su endüstrisinde sadece suyun kaynağı ve etiketleme süresi değil, aynı zamanda ambalaj malzemesi de önemlidir. Çünkü, Şişe üzerinde belirtilen son kullanma tarihinin haricinde, üretilen plastik veya malzeme, suyun lezzetini değiştirerek suyun içine sızmaya başlayabilir. Özellikle bisfenol-A veya BPA, kanser ve kalp hastalığı riski ile olası bağlantısından dolayı şişelenmiş suyun güvenliği için iyi araştırılmalıdır.

2- İçtiğiniz şişelenmiş suyun % 100 geri dönüştürülebilen bir PET plastik şişede olmasıdır. PET plastik, yüksek yoğunluklu polietilen ve polikarbonat plastikdir. Cam ve alüminyum kutular diğer çeşittir, ancak daha az görülür.

Şişelenmiş Sular Nasıl Depolanmalı?

Düzgün, gıda sınıfı materyalden yapılmış, depolanmış ve düzgün bir şekilde sevk edilmiş şişelerde sağlıklı su temin edilebilir. Şişelenmiş suyu, raf ömrü süresince taze ve güvenli şekilde saklamalısınız. Güneş ışığı veya ısı, şişe kimyasallarının suya sızarak toksik hale gelmesine neden olabilir.

Şişelenmiş suyunuzun olabildiğince uzun sürmesini sağlamak için bazı ipuçları.

1- Şişelenmiş suyu, diğer yiyecekler gibi, güneş görmeyen temiz bir yerde saklayın.

2- Kimyasallara, temizleme bileşiklerine, benzinlere, boyalara veya kimyasal dumanlara maruz kalabileceği herhangi bir yere yakın bırakmayın.

3- Sert güneş ışığından veya ısıdan uzak tutun. Serin bir yer en iyisidir.

4- Şişeler üzerlerine kir olursa, kazara kirler veya mikroplarda elimize veya suya karışarak tüketebiliriz. Bu olasılığı oradan kaldırmak için, şişelenmiş suyun dış kısmının temiz olmasını sağlayın!

Açılmış Şişelenmiş Su Ne Kadar Sürede Tüketilmelidir?

1- Şişelenmiş suyu açarsanız, zaman geçtikçe içinde bakteriler oluşabilir, tadı değişebilir. Şişeden doğrudan içerseniz, ağzınızdaki mikroplar şişeye ve daha sonra suya aktarılabilir, böylece zamanla tadını değişebilir.

2- Şişelenmiş suyun daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız doğrudan şişeden içmeyin. Başka bir deyişle, açıldıktan sonra şişe suyunun raf ömrü, şişeyi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Bazıları için birkaç gün için iyi olabilir, bazıları daha uzun sürebilir. Bir hafta içinde tüketin.

3- Şişelenmiş Su Tuhaf Kokuyorsa Suyunuzu Kaynatın.

Şişenin yanlışlıkla açıldığını veya suyun parazit veya yosun oluştuğunu düşünüyorsanız kullanmamanızı öneririz.

Eğer su tuhaf kokuyorsa tadına bakmayın. Tuhaf kokan suyu kullanmamaya çalışın. Eğer acil bir durumda ihtiyacınız olursa kullanmadan önce kaynatın. Acil durumunuz yoksa suyu boşa vermeyip başka şekilde değerlendirin. Mesela bahçeye sulanmak, saksı çiçeklerini sulamak için ya da temizlikte kullanın.

Bu konuları okundun mu?

Atıştırmalık Sağlıklı Gıdalar

Hafif Ve Sağlıklı Yemek Pişirmek İçin Yöntemler

Detoks Etkisi Yapan Ve Vücudu Temizleyen 9 Besin

Yürüyüş Yapmanın Sağlık İçin Faydaları

Diyabetliler Hangi Meyveleri Yemelidir?

Su İçmek Önemli mi? Aç Karnına Su İçmenin Önemi Var mı? (bilgidem.com)

Yayınlanma tarihi: 8 Nis 2020-güncellenme tarihi: 30-06-2021





“Şişe Suyun Raf Ömrü, Pet Şişeler Ve Suyun Temizliğinin Önemi” üzerine 6 yorum

  1. Suyu güneş ısısında maruz bırakmamak gerekiğini biliyordum, beh hep serin yerde saklıyorum. Aksi halde içi yeşilliyor

    Cevapla

Yorum yapın