Oruç Tutamayan Kişi Ne Yapar? Orucun Kefareti Ne? Fidye Ne?

Kimler oruç tutamaz? Oruç tutamayanlar ne yapmalı?  Kefaret orucu nedir? Fidye Nedir? Oruç Nedir ? Orucun özü nedir ? Oruç kelimesi ne demektir? Oruç Kelimesinin arapçası olan savm kelimesinin anlamı nedir?  İmsak nedir ?  Muftır Kimdir? Muftir nedir? Orucun yerine getirilmesinin şartları nelerdir? 

Oruç Tutamayan Kişi Ne Yapar? Orucun Kefareti Ne? Fidye Ne?

 

Ramazan orucu, Peygamberin hicretinden bir buçuk sene sonra Şaban ayının onuncu günü farz kılınmıştır. Orucun farziyeti kitab, sünnet ve icma ile sabittir. “Oruç size farz kılındı.” (Bakara sûresi, âyet: 183) âyet-i kerîmesi bunu emretmektedir.Ramazan-ı Şerif ayına Şehr-i Sıyam (oruç ayı) denir. Ramazan bayramına da, imsaka son verileceği için İd’-i Fıtır (İftar bayramı) denilir. Bayram anlamına gelen İd’ın çoğulu, A’yad’dır.

Oruç, ikinci fecirden başlayarak güneşin batışına kadar yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi kesmek, demektir. Oruç kelimesinin Arapçası, siyam ve savm’dır ki, nefsi tutmak ve engellemek manasındadır. “Siyam” sözü, Savm‘ın çoğulu olarak da kullanılır.

İmsak sözünün karşıtı İftar‘dır. Hiç oruç tutmamak bir iftar olduğu gibi, güneşin batışından sonra orucu açmak da bir iftardır. Oruçlu iken orucu bozacak bir şeyin yapılması da bir iftardır.

İftar eden kimseye “Muftır” denildiği gibi, orucu bozan şeylerden her birine de “Muftir” denilir. Bunun çoğulu “Muftırat”dır.

Adetli kadın oruç tutabilir mi ? Çocuklar oruç tutabilir mi ? Çocuğun oruç tutması sahih mi ? , Oruç için şart nedir? Orucu Hiç Tutamayanlar Veya Hasta-Yolcu Olanlar Ne Yapmalı?

Orucun farz oluşuna ve yerine getirilmesinin (edasının) farz oluşu ile sıhhatına dair şartlar vardır.

1- Oruçla mükellef olmak için İslâm, akıl ve büluğ şarttır. Bu vasıfları toplamayan bir kimseye oruç farz değildir.

2- Orucun yerine getirilmesi (edası)nın farz olması için sıhhat-sağlık ve ikamet şarttır. Hasta olana ve yolculuk halinde bulunanlara, bu hallerinde oruç tutmak farz değildir. Bu kişiler oruçlarını tutamayınca, sonra o tutamadıkları oruçları kaza ederler.

Bunun delili kur’an kerim’dedir:

(Size farz kılınan oruç), sayılı günlerdedir. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan ise, diğer günlerde, tutamadığı günler sayısınca tutar. Tutamayanlar ise, üzerine de bir yoksulu doyuracak kadar fidye gerekir. Her kim de hayrına fidyeyi artırırsa, hakkında daha hayırlıdır. Bununla beraber, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. Bakara Suresi – 184 ayet

3-Orucun edası (yerine getirilmesi)nin sahih olması için niyet etmek, hayız ve nifas hallerinden temizlenmiş olmak şarttır. Hayız ve nifaz halinde oruç tutan bir kadının da orucu sahih değildir. Bunların, ramazan orucunu sonradan kaza etmeleri gerekir.

Bu konuları okudun mu?

Ruhi ve Ahlaki Eğitim Nasıl Olur?

Oruç Ayeti: Her Ümmete Ve Bize De Farz Kılınan Orucun Önemi

Oruç Mucizesi

Oruçla İlgili Hadisler: Oruç, Ateşe Karşı Koruyucu Kalkandır

Hangi Durumlarda Oruç Tutulmayabilir

Hadislerde Ve Ayetlerde Hurma Nasıl Anlatılıyor?

Takva Nedir ? Takva Ehli Kimlerdir ?

İbadetin Anlam Ve Önemi

Cennetteki Reyyan Kapısından Kimler Girecek

Teravih Nedir? Ramazan Gecelerinde Teravih Namazı Kılmak

Yayınlanma tarihi: 17 Nis 2021-Son güncellenme : 17-04-2023





“Oruç Tutamayan Kişi Ne Yapar? Orucun Kefareti Ne? Fidye Ne?” üzerine 4 yorum

  1. Ayette de belirtildiği üzere oruç tutamayanlar o günler kadar bir yoksulu doyuracak kadar fidye vermesi gerekiyor. Bu doyurma miktarındaki rakamı veya o günlük yiyeceği artırarak fazla şekilde vermek te daha faziletli oluyor anladığım kadarıyla.

    Cevapla
  2. Ayette de açıklandığı gibi diğer ümmetlere de farz olan oruç bizim için de farzdır. Bedensel ve manevi sıhhatinin yanısıra karşılığı yaradan tarafından ödüllendirilecek bir ibadettir. Rabbim hepimizi bu ibadetten azami hayırla ödüllendirmek nasib etsin.

    Cevapla

Yorum yapın