Fitre kimlere verilir? Fitre ne kadar verilmelidir? Fitre ne zaman verilir?
İbn Abbâs (r.a.)’dan; demiştir ki:
Resûlullah (s.a.) fıtır sadakasını oruçluyu faydasız ve müstehcen söz ve fiillerden temizleyici, fakirlere de yiyecek olmak üzere farz kıldı.
Kim onu bayram namazından önce verirse, o kabul olunmuş bir zekâttır. Kim de onu bayram namazından sonra verirse, o sadakalardan bir sadakadır.
(İbn Mâce, zekât 21; Hâkim, el-Mustedrek, I, 409. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 6/219-220.)
Ebû Saîd el Hudrî (r.a.)’den rivâyet edilmiştir.
Rasûlullah (s.a.v.), aramızda iken Fıtır sadakasını (Fitre)’yi buğdaydan bir sa’, arpadan bir sa’, hurma ve kuru üzümden de yine bir sa’, keş (kalitesiz peynirden) de yine bir sa’ olarak verirdik. Muaviye Medîne’ye gelinceye kadar böylece vermeye devam ettik, Muaviye Medine’ye gelince bir konuşma yaptı, konuşmasında şu hususta yer almıştı; “Ben Şam buğdayından iki müddün bir sa’ kuru hurmaya denk olduğu kanaatindeyim” dedi. İnsanlar da onun görüşüyle amel ettiler.Ebû Saîd demiştir ki: “Ben önceden nasıl veriyorsam aynı şekilde vermeye devam ediyorum.”
(Buhârî, Fıtr: 1; Müslim, Zekat: 4)
NOT: Sâ’, fıtır sadakası ve tarım ürünlerinin zekatını hesaplamada bir ölçek olarak kullanılır. Günümüzde Fitre (Fıtır sadakasının verilecek miktarı Diyanet tarafından ilan edilmektedir. Dileyen istediği kadar bu rakamın üzerine çıkabilir.)
İbn Ömer (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
“Rasûlullah (s.a.v.), Fıtır sadakasını (Fitre vermeyi) erkek kadın, hür köle herkes için, hurmadan bir sa’, arpadan bir sa’ olarak farz kılmıştı.” İbn Ömer diyor ki: “Sonra insanlar buğdaydan yarım sa’ vermeye başladılar.”
(Buhârî, Fıtr: 1; Müslim, Zekat: 4)
Kays b. Sa’d (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir:
Rasûlullah (s.a.v) bize fıtır sadakasını vermemizi zekat farz kılınmazdan önce emretmişti. Zekat farz kılınınca fitre vermeyi emretmedi ve yasaklamadı. Biz de fitre vermeye devam ediyoruz.
(Nesâi )
Bu konuları okudun mu?
Zekat Nedir? Zekatı Kimler Verir? Zekat Kimlere Farzdır?
Rızıkta Eşit Paylaşım İçin Ne Yapmak Gerekir
Rızkı Veren O’dur – Hesapsız Rızık Kimedir?
İnfak’ın Önemi Ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Sadaka İle İlgili Hadisler: Sadakanın Önemi Ve Çeşitleri
Yayınlanma tarihi: 8 May 2020-son güncellenme 16-04-2023
Geliri az olan kişiler yardım her zaman için var ama Ramazan ayında da bu daha da artırmak gerekiyor.
@Laleli
Kesinlikle. Teşekkür ederim yorumun için
Hadislerde belirtilen ve diyanetin ilan ettiği kişi başına tesbit edilmiş verilmesi gereken sınır miktardır. Bu miktarı artırmak fazla vermek bizlere daha fazla sevap getireceği gerçeğine dayanarak tesbit edilen miktardan gücümüz yettiği kadar artırmak lehimizedir.
@muhammed hadimullah
Allah Kabul etsin.