Zerdeçal, sağlık için yararlıdır ve tüm dünyada kullanılmaktadır . Bununla birlikte, bazı kişiler çeşitli nedenlerden dolayı zerdeçal’ın yan etkilerinden muzdarip olabilirler. Ayrıca, piyasada zerdeçal takviyeleri ve kapsüller yer almaktadır. Zerdeçal takviyelerinin birçoğu ise sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu makalemizde altın baharat zerdeçal’ın yan etkileri nelerdir ve zerdeçal’ın yan etkileri nasıl önlenir konusuna değindik.
Zerdeçalın Yan Etkileri Nelerdir?
Çok fazla zerdeçal tüketimi genel olarak , bulantı, düşük tansiyon , baş ağrısı, hatta mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir .
Zerdeçalın Yan Etkileri Ve Zerdeçalı Kimler Kullanırken Dikkat Etmeli? Zerdeçalın yan etkilerine ayrıntılı olarak bir göz atalım.
Gebelik
Bu baharatın uyarıcı etkisi, gebeliğin ilk aylarında tehlikeli olabilecek uterus kasılmalarına neden olabilir ve daha sonraki aylarda da tetikleyebilir. Bu nedenle hamilelik veya emzirme sırasında bu baharattan kaçınmak en iyisidir.
Mide
Gastroözofageal (Reflü) Hastalığı tanısı varsa, çok miktarda zerdeçal tüketenlerde reflü sorununu daha da kötüleştirdiği gözlemlenmiştir.
Safra kesesi sorunları
Eğer safra taşı veya safra kanalı tıkanıklığınız varsa, bu problemleri daha da arttırabileceği için bu baharatı kullanmak riskli olabilir.
Kanama riski
Bu baharattaki etken maddeler, kanama bozukluğu olan insanlar için tehlikeli olabilecek kan pıhtılaşmasını önleyebilir . ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, kan inceltici ilaçlarla da etkileşime girebilir.
Mide Sorunları
Bazı zerdeçal tozu takviyeleri, manyok nişastası veya buğday unu gibi maddeler ile yapıldığı için, gluten intoleransı veya Çölyak hastalığı olan kişilere gastrointestinal reaksiyon oluşturabilir.
Kan basıncı
Zerdeçalın tansiyonu düşürdüğü ve bu sayede kardiyovasküler problemleri olan insanlar için harika olduğu bilinmektedir . Bununla birlikte, hipotansiyon (Tansiyon Düşüklüğü) tedavisi ile birlikte kullanıldığında , kan basıncında tehlikeli bir düşüşe neden olabilir.
Böbrek taşı
Zerdeçal’ın % 2’si oksalattan oluşur ve yüksek seviyelerde böbrek taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilir. Eğer böbrek problemleriniz veya böbrek taşı geçmişiniz varsa , bu baharatın aşırı kullanımı sorunu daha da kötüleştirebilir.
Alerjik reaksiyonlar
Özellikle çok miktarda zerdeçal tüketildiğinde, topikal iltihap ve iç alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bunlar kaşıntılı deri, kızarıklık, mide bulantısı, kusma, ishal, şişkinlik, kramp ve aşırı şişkinlik olabilir. Eğer alerjiniz varsa zerdeçalı yemeklerde yani pişirirek kullanmak en iyisidir .
Demir eksikliği
Çok fazla zerdeçal ( curcumin) vücutta biriktiğinde, bağırsakta demir emilimini baskılayabilir, anemiye ve diğer istenmeyen yan etkilere yol açabilir.
Şeker hastalığı
Şeker hastalığınız varsa, kan şekerini ölçülebilir bir şekilde düşürdüğü için bu baharatı dikkatli bir şekilde kullanmalısınız. Stabil bir glikoz seviyesi tutmak isteyen diyabetikler için, zerdeçalla aşırı takviye yapmak çok tehlikeli olabilir.
Ameliyat öncesi kullanmayın!
Zerdeçalın anti-kan pıhtılaşma özellikleri nedeniyle, komplikasyonlara ve aşırı kanamaya yol açabileceğinden, bu baharatı ameliyatdan önce tüketmek tehlikeli olabilir.
Baş ağrısı
Yüksek dozda zerdeçalın, bazı insanlarda, özellikle de günde 500 miligramın üzerinde uzun süreli kullanımdan sonra baş ağrılarına neden olduğu bilinmektedir.
Video İzle:
Sizler için seçtiğimiz diğer şifalı bitkilere de göz atmak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:
Zerdeçal’ın Faydaları Ve Kullanım Alanları
Şifa Kaynağı Kişniş Ve Kişniş Tohumunun Faydaları
Siyah Mücevher Kara Halile – Helile Bitkisinin Faydaları
Yayınlanma tarihi: 9 Tem 2019 editlenme tarihi 17-08-2020
Yararlı bir bitki olduğunu biliyorum fakat yan etkilerini bilmiyordum
@Halime
Her bitkinin ve sebzenin bazı olası yan etkileri olabiliyor
Baharatlarla karışık yersem yiyebiliyorum. Sanırım böyle daha da faydalı olabilir.
@Ebubekir
Kesinlikle baharatlar ile karışık daha faydalı olabilir inşaallah
düz yemiyoruz köri çok tüketilir bizde onun içinde de zerdeçal var. dolayısı ile bol bol tüketmiş oluyoruz
@pelin mutfakta
En mantıklısı 🙂 Bende düz zerdeçal tüketemiyorum ama baharatlar ile karışınca yerim 🙂