Enerji İçeceklerinin Zararları Nelerdir

Enerji İçeceklerinin Zararları Nelerdir

Özellikle çocukların ve gençlerin tükettiği yoğun kafein içeren enerji içecekleri sağlığı olumsuz etkilemektedir. Aşırı derecede tüketildiği veya alkolle birlikte tüketildiği zaman enerji içecekleri  yüksek kafein seviyesi sebebi ile fizyolojik ve davranışsal olarak sorunlara yol açabilir.  Bunlar kalp çarpıntıları, dehidrasyon, şiddete ve madde kullanımına kadar uzanmaktadır.

Enerji içeceklerinin diğer etkileri, ağırlık , diş çürüğü ve insülin direncidir.  Enerji içecekleri ilk kez 1987’de Avrupa’da piyasaya sürüldü ve o zamandan beri popülerliği ve kullanımı arttı ve yüzlerce markanın küresel pazarda kalması sağlandı. Enerji içecekleri fitness bilincine sahip bir toplum için serinletici, enerji verici bir içecek mi? Yoksa serinletici, sportif imajının arkasında bir sağlık krizi mi?

Enerji İçeceklerinin Taşıdığı Sağlık Riskleri Nelerdir?

Enerji içecekleri bizleri günlük hayata sıkı sıkıya bağlıyor olabilir, ancak tüketim ve etkileri konusunda küresel olarak artan bir endişe var. Neden böyle?

Birincisi, enerji içkileri gençler arasında son derece popülerdir. ABD’de sadece 12-17 yaş aralığında % 31, 18-24 yaş aralığında ise düzenli enerji içeceği tüketim tüketiminin% 34‘ünü oluşturuyor.

Enerji içeceklerini alkol ile birleştirilmesi tehlikeyi daha da arttırmaktadır. Düzensiz kalp atışı ve aşırı dozda kafein nedeniyle bilinçsiz saldırılar, trafik kazaları, nöbetler, psikoz ve hatta ölüm oranları raporlara yansımaktadır. Araştırmalar sonucunda enerji içecekleri gençlerde uzun vadeli sağlık riskleri taşıdığına dair endişeler vardır.

Enerji İçeceklerinin Bileşenleri Nelerdir?

Enerji içecekleri, küçük miktarda taurin, B vitaminleri ve guarana ile birlikte büyük oranda kafeinden oluşur. Bazı markalar, ginseng, gingko biloba özütü ve süt dikeni gibi bitki özleri içerebilir. Enerji içecekleri ayrıca çok miktarda şeker içerir. 500 ml’lik bir enerji içeceği yaklaşık 54 g şeker içeriyor. Bu da yaklaşık 13 tatlı kaşığı şekerdir!

Enerji İçeceklerinin Zararları:

Kafein Doz Aşımı

Enerji içecekleri vücuda 70 mg’dan 200 mg’a kadar kafein verir.  Bazı ürünlerde bu 500 mg’a kadar çıkmaktadır. Yüksek dozda kafein çarpıntı, hipertansiyon, nöbetler, kalsiyum eksikliği, ve hatta bazen ölüme yol açabilir.

Baş Ağrısı

Çok fazla enerji içeceği, baş ağrısına neden olabilir. Her gün aldığınız kafein miktarının değiştirilmesi, daha sık baş ağrılarına neden olabilir.

Alerjik Reaksiyonlar

Enerji içeceği  içerisindeki birçok katkı maddesi nedeniyle, hafif kaşıntıdan, nefes daralmasına kadar reaksiyonlar meydana gelebilir.

Kilo Alımı

Enerji içecekleri  “sportif” bir imaja sahip bir ürün gibi gözükse de ironi var. Çünkü enerji içecekleri uzun vadede obezite riskini getirir. 450 – 500 ml’lik bir enerji içeceği   yaklaşık 220 kalori içerebilir, çoğu da yüksek şeker içeriğinden oluşur.

Dehidrasyon (Aşırı derecede sıvı kaybetme)

Enerji içeceklerindeki yüksek kafein seviyeleri, böbreklerin sıvıları tutma kapasitesini etkileyerek idrara çıkma ve dolayısıyla dehidratasyon artışına neden olabilir. Dehidrasyon ve yüksek vücut ısısı böbrek yetmezliği, kas kaybı ve sıcak çarpması gibi tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

Tip 2 Diyabet

Birçok enerji içeceğinde şeker oranı çok yüksek olduğu için, tip 2 diyabetin ortaya çıkmasına neden olur.

Uykusuzluk

Enerji içecekleri insanları uyanık tutmak için iyi bir iş çıkarır, ancak istismar edildiğinde bazı kişilerin uykuyu tamamen kaçırmasına neden olabilirler.

Reçeteli tedavilere olumsuz etki eder

Enerji içeceklerindeki bazı maddeler reçeteli tedavi sırasında, özellikle de depresyon hastalarının tedavilerine olumsuz etki eder.

Diş Hastalıkları

Enerji içeceklerinde yüksek şeker seviyeleri potansiyel olarak diş minesini aşındırabilir ve diş çürümesine neden olabilir.  Enerji içeceklerinin asitli yapısı aynı zamanda diş boşluğuna ve diş erozyonuna neden olabilir, bu da hipersensitiviteye (aşırı duyarlılık) yol açar.

Enerji İçecekleri ve Spor İçecekleri Arasındaki Fark Nedir?

Kafeinli olan enerji içecekleri, enerji dayanıklılık, sporlarında ve titiz antrenmanlarda yararlı olabilecek geçici enerji sağlar. Kafein, hızlı ve güçlü bir enerji patlaması sağlayan ve atletik performansı arttıran bilinen “ergojenik” bir maddedir. İronik olarak, kafein Uluslararası Olimpiyat Komitesinin yasaklanmış ürünler listesindedir.

Spor içeceklerinde herhangi bir uyarıcı yoktur. Şeker ve elektrolitler şeklinde basit karbonhidratlar içerirler, vücudu hidratlamak için formüle edilirler.

Enerji İçecekleri Ne Kadar Tüketilebilir?

Enerji içeceklerinin kolay bulunabilmesi ve yaygın kullanımı göz önüne alındığında tüketimi de önemlidir. Bir araştırma makalesi, enerji içeceğini güvenli bir şekilde tüketmesi için aşağıdaki önerileri yapar:

Günde 500 ml enerji içeceğinden fazlası içilmemelidir.
Alkol ile enerji içecekleri karıştırmayın.
Egzersiz sırasında veya fiziksel aktivite esnasında enerji içeceklerine aşırı doz verildiğinde kan basıncınız yükselebilir ve dehidrasyona neden olabilir. Bunun yerine,  su içilmelidir.

Kimler Enerji İçeceğinden Uzak Durmalı?

Yüksek tansiyon için tedavi altındaysanız.
Ciddi bir kalp hastalığınız varsa
Hamile iseniz. Enerji içecekleri gebeliğin sonlarında düşüklere neden olabilir. Ayrıca ölü doğumlar ve düşük doğum riski taşımaktadır.

Bu konuları okudun mu? Belki ilgini çeker!

Evde Enerji İçeceği Nasıl Hazırlanır

Gün Boyunca Enerjik Olmak İçin En İyi Gıdalar





“Enerji İçeceklerinin Zararları Nelerdir” üzerine 4 yorum

  1. Dün verdiğiniz karpuz içeceği tarifi mutlaka denenmeli çünkü enerji içeceklerinden daha sağlıklı ve daha doğal. Her zaman doğallıktan yanayım.

    Yanıtla
  2. Doğal içeceklerde de enerji içecekleri kadar vitamin ve enerji alabiliriz . Üstelik yan etkileri de yok. Çocuklarımızı gençlerimizi bu konuda bilinçlendirmek bakımından konunuz faydalı olacaktır inşallah Ellerinize yüreğinize sağlık.

    Yanıtla

Yorum yapın