Mutfaklardaki baharatlar diyabet hastaları için bir yardım kaynağı olabilir. Yapılan araştırmalarda, çok sık kullanılan kurutulmuş baharat ve otlar şeker hastalığını ve diğer kronik hastalıklarına şifa olmaktadır.
Bilim insanları, yazımızda yer vereceğimiz baharat ve otların birçoğunun, polifenoller olarak bilinen yüksek derecede iltihabı önleyen ve antioksidan bileşikler içerdiğini keşfetmiştir.
Yazımızda yer alan bitki ve baharatların tamamı anti-diyabetik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve vücudunuzdaki kronik enflamasyonu azaltmak için herhangi bir öğünde tüketebilirsiniz. Yemek pişirirken, salatalara ekleyeceğiniz bu şifalı ot ve baharatlar ile diyabetle mücadelenizi güçlendirir. Ve yemeklerinizi de daha sağlıklı (ve daha da lezzetli) hale getirir.
Diyabetle Mücadele Eden Bu Bitki ve Baharatlar Neler?
Fesleğen
Fesleğen çok sayıda flavonoid içerir ve zeytin yağı, domates, mozzarella ve balzamik sirke ile iyi gider. Fesleğenin bol tüketilmesi kan basıncınızı kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon, tip 2 diyabetten muzdarip olanlar için bir endişe kaynağıdır. Çünkü diyabetli 3 kişiden ikisinde yüksek tansiyon vardır. Bu nedenle, yemeklerinizde bu bitkiyi kullanabilirsiniz. Salatalar, çorbalar ve pesto sosu gibi…
Tarçın
Tarçın, kan şekeri düzeylerini düşürmede yardımcı olabilecek biyoaktif bileşenlere sahiptir. Yapılan araştırmalarda, tarçının Tip 2 diyabetli hastalara faydalı olduğunu bulundu. Tip 2 diyabetli hastalarda LDL kolesterol, açlık plazma glikozu, trigliserid düzeyleri ve HDL kolestrol üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabilir. Her gün 1-2 gram tarçını çayı olarak yapıp içebilirsiniz. Yada Yulaf ezmesi üzerine serpebilirsiniz.
Not: Reçetenizde, Kan inceltici varsa tarçın kullanmaktan kaçının.
Çemen
Çemen üzerinde yapılan araştırmalar diyabet için umut vermiştir. Çemen aslında pastırmaya tadına veren ana maddedir. Çemen özü ile yapılan araştırmalarda, insülin duyarlılığında ve açlık kan şekerinde kontrolü sağlamaktadır.
Sarımsak
Sarımsak, kalbiniz için iyidir ayrıca sizi aynı bitki ailesinden olan “soğan” gibi kanserden korur. Ancak sarımsak, soğandan daha fazlasını yapabilmektedir. Kan şekerlerini ve lipitleri düşürür, aynı zamanda iltihaplanma belirteci olan C-reaktif proteini de düşürür. Çiğ ve taze dilimlenmiş sarımsak maksimum etkiye sahiptir. Sarımsak, sitokinleri tamamen bastıran en güçlü anti-inflamatuardır. Yoğurdun ve yaptığınız salataların içine ekleyebileceğiniz gibi, yemeklerinizede sarımsak ekleyebilirsiniz.
Not: Devamlı kullandığınız reçeteniz varsa, sarımsak ile etkileşime girebilir veya kanınızı inceltebilir, bu nedenle beslenmenize eklemeden önce doktorunuza danışın.
Zencefil
Zencefil, Asya yemeklerinde temel bir madde olarak kullanılır. Anti-inflamatuar, sindirim sistemi, grip, öksürük ve bulantı önleme kullanılır. Ancak son zamanlarda zencefil, oksidasyonu azaltma, insülin duyarlılığını artırma ve kolesterolü iyileştirme gibi etkilerini test eden bilim adamları araştırmalarında umut verici sonuçlar almışlardır.
Biberiye
Biberiye, metabolik sendromun tedavisinde gerekli olan bir kalp dostudur. Biberiye, stresin azaltılmasına yardımcı olur. Bu nedenle, kanser ve iltihap ile mücadelede etkilidir. Özellikle güveç, et ve patates kızartması hazırlarken, biberiye kullanarak pişirebilirsiniz. Ayrıca rahatlatıcı olarak biberiye çayı da demlemeyi deneyebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal, Hint mutfağında popülerdir. Hint safranı olarak da bilinir. Çalışmalar anti-aging, anti-inflamatuar, nöroprotektif, antioksidan, kalp koruyucu, anti-aterosklerotik, anti-enfeksiyöz ve kilo verme özellikleri olduğunu kanıtladığından diyabetli olanlar için ideal bir baharattır. Bu faydaların tümü ana madde olan curcumin ile ilişkilendirilmiştir.
Kekik
Şeker hastalığına karşı etkili 75 fitokimyasal madde içerir ve lezzetli bir aroması vardır. Kekik enflamasyonla mücadele eden sitokinleri destekler ve bazı bağışıklık hücrelerinin iltihabı kesen ajanlar salmasına yardımcı olur. Yemeklerinize mutlaka kekik eklemelisiniz.
Nane
Nane, şeker hastalığı, kalp hastalığı, yaşlanma ve kanserle savaşan doğal antioksidanlar içerir. Çaylara ve yemeklere harika lezzet katar. Nane, mideyi kapatan kasları rahatlatır; bu nedenle, reflü olan insanlara nane çayı önerilir. Nane çayı sindirimi kolaylaştırır ve lezzetli bir çaydır.
İlginizi çekecek Makaleler…
Hazımsızlık İçin Zencefilli Sıcak Limonata?
Taze Ve Kuru Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil’in Faydaları
Zerdeçal’ın Faydaları Ve Kullanım Alanları
Mentha Piperita – Nanenin Faydaları Nelerdir?
Mis Kokulu Şifa Kekik-Kekiğin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?
Biberiye Nedir? Biberiyenin Faydaları Nelerdir
Soğuklarda Hastalıklardan Korunmak İçin Sarımsak İle Tedavi
Tarçının faydası olduğunu biliyordum fakat diğer bitkileri bilmiyordum
@Hande
🙂 yararı olabildiysem ne mutlu teşekkürler yorumun için Hande
Şekar hastaları için güzel bir makale olmuş ellerinize sağlık. Rabbim herkese şifasını nasib eylesin.
@GÜRBÜZ
Yorum için Teşekkürler GÜRBÜZ