Böbrek Taşı İçin Faydalı Olan Limonata Nasıl Hazırlanmalıdır

Böbrek Taşı İçin Faydalı Olan Limonata Nasıl Hazırlanmalıdır

Böbreklerde oluşan ve genellikle çözünmeyen kalsiyum bileşiklerinden oluşan sert kütlelere böbrek taşı denir. Böbrek taşlarının genellikle kesin, tek bir nedeni yoktur, ancak çeşitli faktörler riskinizi artırabilir. Çoğu böbrek taşı, genellikle kalsiyum oksalat formunda olan kalsiyum taşlarıdır. Oksalat karaciğeriniz tarafından günlük olarak yapılan veya beslenmenizde emilen bir maddedir.

Böbrek taşları bir kum tanesi kadar küçük veya bir inciden büyük olabilir. Böbrekleriniz de kalabilir veya idrarınızla vücudunuzdan dışarı çıkabilirler. Bir böbrek taşı, idrar borusundan ve idrarınızla ile birlikte idrardan dışarı çıktığında buna böbrek taşı geçirme denir. Böbrek taşı, idrar yolunuza yapışabilir ve idrarın geçmesini engelleyebilir. Bir böbrek taşı veya büyük bir böbrek taşı geçemediğinde idrar akışını engeller, çok acı verici olabilir. Erkekler de böbrek taşları kadınlardan daha sık görülür. Peki Böbrek Taşı Nedir? Böbrek Taşı Neden Olur? 

Aşağıdaki durumlarda böbrek taşı oluşumu riski artar:

– Dehidrasyon ( susuz kalmak) Yeterince su içmiyorsanız.

– Protein, sodyum  bakımından zengin bir besleniyorsanız.

– Tuz veya şekeri aşırı tüketiyorsanız.

– Daha önce böbrek taşı şikayetiniz oldu ise.

– Ailenizden birinde böbrek taşı varsa.

– Kilolu veya obezseniz.

– Gastrik bypass ameliyatı veya başka bir bağırsak ameliyatı olmuşsanız.

– Polikistik böbrek hastalığı ya da başka bir kistik böbrek hastalığı geçmişiniz varsa.

– İdrarınızda yüksek düzeyde sistin, oksalat, ürik asit veya kalsiyum içermesine neden olan belirli bir durumunuz varsa.

– Bağırsaklarınızda veya eklemlerinizde şişme veya tahrişe neden olan bir durumunuz varsa.

– Diüretikler veya kalsiyum bazlı antasitler gibi bazı reçeteleriniz varsa…

 Böbrek taşlarını nasıl önleyebilirim?

1- Çoğu böbrek taşını önlemenin en iyi yolu her gün yeterli miktarda sıvı içmektir.

2- Çoğu insan günde sekiz ila 12 bardak sıvı içmelidir. (Böbrek hastalığınız varsa ve sıvıları sınırlamanız gerekiyorsa, doktorunuza her gün ne kadar sıvı almanız gerektiğini sorun. )

3- Beslenmenizdeki sodyum ( tuz) , hayvansal proteini (et, yumurta) tüketimine ılımlı yaklaşmak da böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Sebze ve meyveler, tam tahıllar ve az yağlı süt ürünleri içeren sağlıklı beslenmeyi tercih edin. Daha az hayvan bazlı protein yemek ve daha fazla meyve ve sebze yemek idrar asitliğini azaltmaya yardımcı olur ve bu taş oluşumu olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

4- Oksalat, meyve ve sebzeler, fındık ve tohumlar, tahıllar, baklagiller, hatta çikolata ve çay gibi birçok gıdada doğal olarak bulunur. Yüksek düzeyde oksalat içeren bazı gıda örnekleri şunlardır: fıstık, ravent (ışgın), ıspanak, pancar, çikolata ve tatlı patates. Bu gıdaların ılımlı alımı, böbrek taşlarının önde gelen türü olan kalsiyum oksalat taşları oluşturan kişiler için yararlı olabilir.

Yaygın yapılan bir yanlış ise; beslenmede oksalat açısından zengin gıdaları kesmenin, kalsiyum oksalat böbrek taşları oluşturma olasılığını azaltacağıdır. Teoride bu doğru olabilirken, bu yaklaşım genel sağlık perspektifinden bakıldığında akıllıca değildir. Çoğu böbrek taşı oksalat kalsiyuma bağlandığında oluşur ve idrar böbrekler tarafından üretilir. Bu yiyecekleri tamamen kesmek yerine, yemek sırasında kalsiyum ve oksalat açısından zengin yiyecekleri birlikte yiyin ve için. Bu yiyecekleri, oksalat ve kalsiyumun böbrekler işlemeye başlamadan önce birleştirmelisiniz.  Yani mide ve bağırsaklarda iken  birbirine bağlanma olasılığı daha yüksektir, bu da böbrek taşlarının oluşma olasılığını azaltır. Kalsiyum açısından düşük bir beslenme aslında kişinin böbrek taşı oluşma riskini artırır. Bunun yerine; Kalsiyumu azaltmayın. Beslenmenizdeki sodyumun azaltılması ve kalsiyumdan zengin gıdaların oksalat açısından zengin gıdalarla eşleştirilmesi için çalışın.

4- Alkolü sınırlayın çünkü kandaki ürik asit seviyelerini artırabilir.

5- Doktorunuz böbrek taşınızın nelerden oluştuğunu size söyler ise gelecekteki böbrek taşlarını önleye bilirsiniz. Asla doktorunuzla konuşmadan herhangi bir tedaviye veya diyete başlamayın veya durdurmayın!

Limon suyu, limonata veya diğer meyve suları böbrek taşını azaltabilir mi?

Kronik böbrek taşları genellikle potasyum sitrat ile tedavi edilir, ancak çalışmalar limonata ve diğer meyve ve meyve sularının içerisindeki doğal sitrattada aynı taş önleyici faydalar sunduğunu göstermiştir. Ama şekere dikkat edilmesi gerekir. Çünkü böbrek taşı riskini artırabilir. Evet, limon suyu böbrek taşı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. En yaygın Böbrek taşları genellikle bazı gıdalardan elde edilen bir yan ürün olan oksalat idrarla bağlandığında oluşur. Oksalat bakımından düşük olan limon suyu, önceden var olan taşların büyümesini engelleyebilir ve böbreklerde kristal birikintilerinin taş haline gelmesini önleyebilir.

Dikkat: limon kabuklarını kullanmakta dikkatli olunmalıdır. Çünkü oksalat içerir.

Böbrek taşları için limonata nasıl yapılır?

Uzmanlar, Taşları önlemek için doğal, şekersiz limonata içmenizi öneriyor. Yalnız limon veya saf suyu içemiyorsanız, böbrek taşı riskinizi azaltmak için her ikisini birleştirmeyi deneyin: Yarım limonu bir bardak sade suya sıkın. Hepsi bu kadar. Bununla birlikte, araştırmalar diğer içeceklerin de tercih edilebileceğini düşünmektedirler. Daha önce bu içeceklerden burada bahsetmiştik:

En sık görülen böbrek taşı Genellikle kalsiyum oksalat’tır. Kalsiyum oksalat (çoğu gıdada bulunan doğal bir kimyasal) oluşan taştır, bunlar bazen kalsiyum fosfattan oluşurlar. Kalsiyum taşlarından hariç başka Böbrek taşı türleri de vardır. Diğer böbrek taşları ise şunlardır:

Ürik asit taşları, idrarınız genellikle çok asidik olduğunda oluşur. Ürik asit kendi başına veya kalsiyum ile taş oluşturabilir.

Struvit taşları, belirli idrar yolu enfeksiyonlarına sahip olduğunuzda ortaya çıkabilir. Struvit taşları magnezyum, amonyum ve fosfattan oluşur.

Sistin taşları ,vücudunuzun doğal olarak yaptığı, sistin adı verilen bir kimyasaldan yapılır. Sistin taşları çok nadirdir ve sistin böbreklerden idrara sızmasına neden olan genetik bir bozukluğu olan kişilerde görülür.

Bunlarda sizin için: Aşağıdaki makalelerimi okudunuz mu?

Citrus Sinensis: Portakalın Faydaları Ve Vitaminleri Neler

Böbrek Taşını Önlemek İçin Sağlıklı Meyve Suları

Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Kumkuat – Kamkat – Altın Portakal Nedir Faydaları Nelerdir

Taze Portakal Suyunun Faydaları Nelerdir?

Meyan Kökü- Meyan kökünün Faydaları ve Zararları

Karpuz, Salatalık, Limon İle Lezzetli Bir İçecek Nasıl Yapılır

Doğal Yollar İle Kan Dolaşımını Arttırıp İyileştirin





“Böbrek Taşı İçin Faydalı Olan Limonata Nasıl Hazırlanmalıdır” üzerine 4 yorum

  1. Ben de bu hastalıktan çok çektim. Çok ağrılı sancılı bir hastalık. Verdiğiniz bilgiler denenmeli. Mutlaka ki yaradan bir yerde bir şeyle şifasını veriyor . Sizin önerileriniz de çok makul. Sebebine sarılmak kuldan şifa Allah(cc) dan.

    Cevapla

Yorum yapın