Mısır’ın Faydaları Nelerdir? Mısır’ın İçeriği Nedir?

Sarı taneli Mısırın kurusunu kışın ve yazın patlatıp çerezlik yaparız.  Mısır tipik olarak sarıdır, ancak kırmızı, turuncu, mor, mavi, beyaz ve siyah gibi çeşitli renklerde bulunur.

Mısır'ın Faydaları Nelerdir? Mısır'ın İçeriği Nedir?

Yaz ayında taze mısırlar çıktığında  közde mısır ve “Gölle” ismi ile de tabir edilen haşlanmış mısırı evde yapabilirken bazen de sokaklarda köşe başlarında satıcılardan alırız. Mevsiminde taze tüketilen mısırı kışın  konserve ve buzlukta muhafaza ederek salatalarda, pilavlarda garnitürlerde kullanırız.

Mısırın sağlıklı olup olmadığı tartışmaya neden olmuştur.  Çünkü genetiği değiştirilmiş (GDO) mısırının zararlarından bahsedilir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na göre ABD’de yetişen tatlı mısırın yalnızca küçük bir yüzdesi genetik olarak değiştirilmiştir. GDO’lu mısırların çoğu mısır cipsi, kahvaltı gevrekleri, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve mısır yağı gibi işlenmiş gıdalarda kullanılır veya hayvan yemi ve etanol’e (bitkisel alkol’e) dönüştürülür.  Günümüzde pek çok bitki, meyve sebzenin genetiği ile oynanıyor. Sonra da zararlarından bahsediliyor. Bu sebep ile besinlerin yararlarını almak için fazla tüketmeden makul miktarlarda yemek gerekiyor. Böylelikle faydasını alırken şayet zararı var ise de bu zararından da fazla tüketmediğimiz için çok fazla maruz kalmamaya çalışmalıyız.

Zea mays ismi ile de bilinen mısır, dünyanın en popüler tahıl tanelerinden biridir. Orta Amerika’ya özgüdür, ancak dünya çapında sayısız çeşitte yetiştirilir. Patlamış mısır ve tatlı mısır (süt mısır) popüler çeşitlerdir, ancak rafine mısır ürünleri de sıklıkla işlenmiş gıdalardaki bileşenler olarak yaygın şekilde tüketilir. Bunlara ekmeği, tortilla cipsi, mısır unu, mısır şurubu ve mısır yağı dahildir. Tam tahıllı mısır, lif bakımından zengin ve birçok vitamin, mineral ve antioksidanlar gibi tüm tahıllar kadar sağlıklıdır.

Mısırın içeriği nedir:

İçeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır bol miktarda E vitamini içermesinin yanında A, B ve K ,B1, B3, B5, C vitaminleri, patotonik asit vitamini, folat, niasin vitaminini, ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengindir.

Mısır’ın içinde neler var? Mısır nelere iyi gelir ? 90 gram Taze saf mısırın kalorisi 80 kaloridir.
3 gram şeker
17 gram karbonhidrat
1 gram yağ
2 gram diyet lifi
3 gram protein

Mısır, diğer birçok tahıl gevreklerinden daha fazla miktarda antioksidan barındırmaktadır. Antioksidanlar, zararlı serbest radikallerin vücuttaki etkileriyle mücadele eder. Araştırmalar, serbest radikallerin yaşlanma sürecinde ve bazı kronik hastalıkların gelişiminde rol oynayabileceğini göstermektedir.

İçeriğindeki zengin folat nedeniyle kalp hastalıklarından korur. B9 vitamini veya folik asit olarak da bilinen folat, özellikle hamilelikte önemli olan temel bir besindir.

Mısır bir tahıl olmasına rağmen, aynı zamanda glütensizdir. Çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kişiler rahatlıkla mısır tüketebilirler.

Mısır, diğer sebzelerden daha fazla protein içerir. Bu sebeple, Vejetaryenler yada hayvansal ürün yemeyi sevmeyen kişilere mutlaka mısır yemesi tavsiye edilir.

Bazı çalışmalar ayrıca protein açısından zengin bir diyetin açlığı azaltarak veya vücudun ekstra kalori yakmasına yardımcı olarak sağlıklı kilo kaybını desteklediğini öne sürmektedir.

Dikkat:

Doğal olarak, mısırda yağ oranı yüksek değildir. Bununla birlikte, birçok insan mısırın yağ içeriğini artıracak şekilde hazırlar. Mısır’a tereyağı ve diğer yağlar veya mayonez eklenmesi ile mısırı yağlı ve çok kalorili bir yiyeceğe dönüştürürler.

Besinlerin, kan şekerini yükseltme hızlarına “glisemik indeks” adı verilir.  Her besinin, yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı farklıdır. Mısırın glisemik indeks değeri yüksek olduğundan, birçok faydasına rağmen özellikle şeker hastalarında (diyabet) beslenme düzeni içerisinde dikkatli tüketilmelidir.

Ayrıca posa içeriğinden dolayı  bağırsak hareketlerini artırabilir. İshal olan kişiler mısırı tüketirken dikkatli olmalıdır.

Mısırın Faydaları:

1- Yorgunluğu giderir.

2- Akciğer kanseri riskini azaltır, kolon kanserini önler.

3- Bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir.

4- Kan şekeri ve insülinin düşürülmesini sağlar.

5- Kalp krizi ve felç riskini azaltır.

6- Yüksek kolesterolü düşürür.

7- Hafızayı güçlendirir.

8- Cildi güzelleştirir, sıkılaşmasını sağlar.

9- Diş sağlığı için faydalıdır.

10- Sağlıklı görmeyi destekler

11- Bağırsakları yumuşatır.

12- Bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri de besler.

13- Vücuda ve zihne enerji verir.

14- Mide şikâyetlerini azaltır.

15- Stresi azaltır enerji verir.

16- Üretrit (idrar yolları enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit (prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir.

17- İdrar söktürücüdür, mesane taşlarını düşürür.

18- Çocuklarda böbrek sorunlarının atlatılmasına yardımcı olur.

19- Bedeni güçlendirir,  sakinleştiricidir.

20- Romatizma tedavisinde yardımcı olur.

Diğer faydalı makaleler için aşağıdaki linklere tıklayın:

Karpuzun Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

Kirazın Faydaları Nedir? Kirazda Hangi Vitaminler Vardır?

Mısır Püskülü Çayı Nasıl Yapılır? Mısır Püskülünün Faydaları

Yayınlanma tarihi:13 temmuz 2019 editlenme tarihi: 15.06.2021





“Mısır’ın Faydaları Nelerdir? Mısır’ın İçeriği Nedir?” üzerine 9 yorum

    • @Nazlıcan

      Aslına bakarsan evet. Çünkü haşlanan su evde daha temiz oluyor. Dışarıdaki haşlanan mısırların sularında bazen kötü koku oluyor Buda mısırı’a geçiyor.

      Yanıtla
    • @emekli

      Çok güzel olur. Haşlanmasına Gölle de denir bilmiyorum söylemi ne kadar yaygın. Haşlanmış (Gölle ) mısır üzerine tuz serperler. Aman sakın diyeyim. Eğer tuz atıyorsan bir de tuz atmadan ye çok güzel oluyor tuzsuz. Mısır’ın gereçek tadına varabilirsin böylece.

      Yanıtla
  1. Rabbim öyle bir nimet vermiş ki faydasını say say bitmez . Peki biz şükrümüzü hiç saydık mı ? Nimetlere karşı şükrümüzü artırmamız gerek ki faydasından daha çok yararlanabilelim.

    Yanıtla
  2. Dışardan mısır yemek yok bundan sonra .Eşim hem diyet yapıyor hem bardak mısır istiyor. Kilo yapar dicem 😀 😀

    Yanıtla

Yorum yapın