Duanın önemi
1- Nu’man İbnu Beşîr (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Dua ibadetin kendisidir” buyurdular ve sonra şu âyeti okudular.
(Meâlen): “Rabbiniz: ”Bana dua edin ki size icâbet edeyim. Bana ibadet etmeyi kibirlerine yediremeyenler alçalmış olarak cehenneme gireceklerdir” buyurdu.”
(Gâfır (Mu’min) Suresi 60).
Tirmizî, Tefsir, Gâfir, (2973); Ebû Dâvud, Salât 358, (1479). Metin Tirmizî’ye aittir.
2- İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir. Allah’a taleb edilen (dünyevî şeylerden) Allah’ın en çok sevdiği afiyettir. Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır. Kazayı sadece dua geri çevirir. Öyle ise sizlere dua etmek gerekir. “
Tirmizî, Daavât 112, (3542).
3- Ubâde İbn’s-Sâmit (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Yeryüzünde, mâsiyet veya sıla-i rahmi koparıcı olmamak kaydıyla Allah’tan bir talepte bulunan bir Müslüman yoktur ki Allah ona dilediğini vermek veya ondan onun mislince bir günahı affetmek suretiyle icabet etmesin. ”
Tirmizî, Daavât 126, (3568).
İsterken Allah’tan İsteyin
1- Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kim Allah’tan istemezse duâ etmezse Allah o kişiye gazablanır.”
[İbn Mâce, Dua: 17]
2- İbnu Mes’ud (radıyallâhu anh) hazretleri anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Allahu Teâla Hazretleri’nin fazlından isteyin. Zira Allah, kendisinden istenmesini sever. İbadetin en efdali de (dua edip) kurtuluşu beklemektir.”
Tirmizî, Daavât 126 (3566).
3- Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Bir adam şöyle dua etmişti: “Ey Allah’ım, hamdlerim sanadır, nimetleri veren sensin, senden başka ilah yoktur, Sen semâvat ve arzın celâl ve ikrâm sahibi yaratıcısısın, Hayy ve Kayyümsun (kâinatı ayakta tutan hayat sahibisin.) Bu isimlerini şefaatçi yaparak senden istiyorum!”
(Bu duayı işiten) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sordu:
“Bu adam neyi vesile kılarak dua ediyor, biliyor musunuz?”
“Allah ve Resûlü daha iyi bilir`?”
“Nefsimi kudret elinde tutan Zât’a yemin ederim ki, o Allah’a, İsm-i Âzam’ı ile dua etti. O İsm-i Âzam ki, onunla dua edilirse Allah icabet eder, onunla istenirse verir.”
Tirmizî, Daavât 109 (3538); Ebû Dâvud, Salât 358, (1495); Nesâî, Sehv 57, (3, 52).
4- Enes b. Malik (r.a.), Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurdu: “Sizden biriniz dua ettiği zaman azimli ve kararlı olsun. Ve sakın: Allahım, dilersen bana ver! demesin. Çünkü Allah’ı zorlayacak (hiç bir kuvvet) yoktur” demiştir.
Sahih-i Müslim’deki hadis numarası: 4837
5- Ebu Hureyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre: Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Biriniz dua ettiği zaman sakın: Allahım, dilersen beni affet demesin. Kesin, kararlı ve azimli istesin, rağbeti büyültsün. Çünkü Allah’a, vereceği hiçbir şey büyük gelmez.”
Sahih-i Müslim’deki hadis numarası: 4838
Aşağıdaki makalelerde ilginizi çekebilir:
Dua İle İlgili Hadisler: Geri Çevrilmeyen Dua
Nazar-Büyü-Böcek Ve Zehirli Haşeratlardan Koruyucu Dualar
Yatarken Şeytanın Şerrinden Korunmak İçin Okunacak Dualar
Nazar Duası: Nazara Karşı Okunacak Sureler
Ben de bu güzel konunuza Rabbimizin kitabında A’raf suresinin 56 -57. ayetlerinde nasıl dua edeceğimizi bildirdiği ayetlerle katılmak isterim. /55. Rabbinize yalvara yakara gizlice dua edin. Bilesiniz ki o haddi aşanları sevmez. 56. Islah edilmesinden sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın. Allah’a korkarak ve
( rahmetini ) umarak dua edin .Muhakkak ki iyilik adenlere Allah’ın rahmeti çok yakındır. /
@Sacit
Allah razı olsun Sacit.
Dua edelim ve hakkımızda ne hayırlı ise Allah (CC) onu nasib etsin inşallah. İstediğimizin bize fayda veya zarar vereceğini On’dan başka kimse bilemez. Zararı gidermeye faydayı sağlamaya yaradandan başka güç yetirecek kimse yoktur.
@muhammed hamidullah
Elbette. Teşekkür ederim yorumun için