Hazımsızlık – Dispepsi İçin Doğal Tedavi Önerileri

hazımsızlık sorunu

Herkes yemek yedikten sonra zaman zaman hazımsızlık yaşar. Hazımsızlığın; tıp dilindeki ismi ile dispepsi, kendi başına bir hastalık değildir. Altta yatan bazı sebepler vardır. Hazımsızlığın ilk belirtisi , karnın üst kısmında ağrıdır. Bu ağrı bazen göğüste de hissedilebilir. Hazımsızlık çekenler en çok şişkinlik hissinden, sıkıntı veren tokluk ve doluluk hissinden veya mide yanmasından şikayetçilerdir. Sık sık geğirme ihtiyacı hissedilir. Ağızda acı bir tat oluşur. Hazımsızlığın diğer belirtileri arasında bulantı, kusma ve iştah kaybı da olabilir. Durum genellikle endişe kaynağı değildir ve doğal tedaviler  hazımsızlık sorununa çözüm olabilir.

Hazımsızlığa Neden Olan Rahatsızlıklar Nelerdir?

Reflü, Safra kesesi hastalıkları, safra taşı, Çölyak hastalığı, sindirim sistemi bozuklukları veya hastalıkları, Pankreas iltihabı (pankreatit), kabızlıktır. Evde doğal yöntemler ile hazımsızlığı giderebilirsiniz.

Hazımsızlık İçin Evde tedavi yöntemleri:

Su:

Vücudun yiyecek ve içeceklerden besinleri sindirmek ve emmek için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalmak sindirimi daha zor ve daha az etkili hale getirir, bu da mide rahatsızlığı olasılığını artırır.

Elma sirkesi

Elma sirkesinin iddia edilen sağlığa yararları, cildi güzelleştirmekten kilo kaybını teşvik etmeye kadar değişir. Ancak elma sirkesi hazımsızlığı hafifletmeye de yardımcı olabilir. Yemekten sonra bir bardak suya bir ila iki çay kaşığı elma sirkesi ekleyip, için. Ya da yemekten 30 dakika önce karışımı içerek hazımsızlığı durdurun.

Limon suyu

Limon suyu, midede toksinleri nötralize eder. Limon suyu mikrop öldürme yeteneğine sahip olduğu için, hazımsızlık sorunu yaşayanlara çok yardımcı olabilir. Limon suyu da, bulantıya ve iştah kaybına karşı çok iyidir.

Anason Tohumu

Hazımsızlık için özellikle anason tohumlarını çiğneyin. Bu birkaç saat sonra midenin düzgün bir şekilde boşalmasını sağlayarak, sindirimin uyarılmasına yardımcı olmaktadır.

Nane Çayı

Nane bir nefes tazeleyiciden daha fazlasıdır. Ayrıca vücut üzerinde antispazmodik bir etkiye sahiptir, bu da mide bulantısı ve hazımsızlık gibi mide problemlerini hafifletmek için mükemmel bir seçimdir. Bir fincan taze nane çayı (kuru nane de kullanabilirsiniz) hazımsızlık problemi için kullanabilirsiniz..

Zencefil çayı

Bir çay kaşığı taze rendelenmiş zencefilin üzerine bir fincan sıcak suyu ilave edip birkaç dakika demlendikten sonra yudumlayarak için.

Papatya Çayı:

Papatya çayı , uyku,  sakinleşme ve kaygıya yardımcı olduğu bilinmektedir . Bu bitki ayrıca bağırsak rahatsızlığını hafifletebilir ve gastrointestinal sistemdeki mide asidini azaltarak hazımsızlığı giderebilir. Papatya çayı hazırlamak için, bir veya iki çay poşetini 10 dakika kaynar suya koyun. Bir bardağa dökün ve isterseniz bal ekleyin.

Meyan kökü Çayı

Meyan kökü, gastriti veya mide astarının iltihabını ve peptik ülserlerle ilişkili iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek maddeler içerir . Mide bulantısı olan biri, semptomları düzelene kadar günde birkaç kez meyan kökü çayı içmeyi deneyebilir.

Rezene tohumu:

Bu antispazmodik bitki, yemekten sonra hazımsızlığı giderebilir, ayrıca mide krampı, bulantı ve şişkinlik gibi diğer gastrointestinal problemleri de hafifletebilir. 1/2 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumu suya koyun ve içmeden önce 10 dakika kaynatın. Diğer bir alternatif, hazımsızlığa neden olan yiyecekleri yedikten sonra, rezene tohumunu çiğnemektir.

Fesleğen :

Fesleğen, gazı azaltabilecek, iştahı artırabilecek, krampları hafifletebilecek ve genel sindirimi artırabilecek maddeler içerir. Fesleğen ayrıca, midede asit miktarını azaltmaya yardımcı olabilecek öjenol içerir. Fesleğen ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip yüksek seviyelerde linoleik asit içerir.

Mide rahatsızlığı olan bir kişi, semptomları azalıncaya kadar yemeklere 1 veya 2 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen yaprağı veya birkaç taze fesleğen yaprağı eklemeyi deneyebilir. Daha acil durumlarda, çayını yapabilirsiniz. Yarım çay kaşığı kuru fesleğen veya birkaç taze fesleğen  yaprağının üzerine kaynamış suyu dökün. 5-8 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurtta yaşayan iyi bakteriler bağırsağın sağlıklı kalmasına yardımcı olur, böylelikle dispepsi (hazımsızlık) riskinizi azaltır.

Havuç

Yemek yedikten sonra 5 – 6 dilim havuç yemek hazımsızlık ile savaşmaya yardımcı olabilir. Havuç suyunu düzenli olarak içmek de iyi bir fikirdir.

Sarımsak

Son olarak sarımsak içeren gıdaları tüketmeyi deneyin. Ayrıca, sarımsak aşırı gazı semptomlarını hafifletmekte çok iyidir .

Aşağıdaki konular ilginizi çekebilir? Okumaya ne dersiniz?

Mide Asidini Düzenleyen Etkili Besinler Nelerdir?

Mide Bakterileri İçin Doğal Tedavi Yöntemi

İncir’in Tarihi Bilinmeyenleri Ve İncir’in Faydaları

Mide Ve Karın Şişkinliğine İyi Gelen Doğal Besinler

Mide Bulantısından Kurtulmak İçin Doğal Öneriler

Yemek Sonrası Mide Bulantısının Nedenleri

Sağlığımız İçin Faydalı Tohumlar Nelerdir?





“Hazımsızlık – Dispepsi İçin Doğal Tedavi Önerileri” üzerine 4 yorum

  1. Çok güzel bilgiler. Doğal yollardan tedavi daha hoş oluyor.Şükür ki yaradan aynı hastalık için türlü şifalı bitkiler yaratmış.

    Cevapla

Yorum yapın