Taze Fasulye’nin, çalı fasulyesi, ayşe kadın fasulye gibi pek çok isimleri bulunur ve 130’dan fazla yeşil fasulye çeşidi vardır.
A, C ve K vitaminleri ve folik asit ve lif kaynağıdır. Beslenmenize yeşil fasulye gibi daha fazla sebze eklenmesi obezite , diyabet , kalp hastalığı ve genel sağlık sorunlarımızın riskini azaltır. Yeşil fasulye ıspanak ile karşılaştırıldığında yaklaşık iki kat daha fazla demir içerir. Demir, oksijeni akciğerlerden vücuttaki hücrelere taşımak için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin bir bileşenidir. Lakin konserve yeşil fasulyede tuz oranı içerir. Bu sebep ile süzülüp yıkanmalıdır.
Yeşil fasulye bir yaz sebzesidir. Ancak tüm yıl boyunca taze, dondurulmuş veya konserve olarak bulunur. Taze yeşil fasulye satın alırsanız, gevrek bir dokuya ve az (veya hiç) lekesi olmayan parlak yeşil fasulye satın alın.
Taze Yeşil Fasulyenin besinsel içeriği:
Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, lif, fosfor, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, kolin, folat, K vitamini, C vitamini, folat, tiamin, krom, riboflavin, demir, kalsiyum, E vitamini, protein, magnezyum ve potasyum içerir.
Yeşil Fasulyenin Faydaları:
Kanser riskini azaltır: Yeşil fasulye yüksek miktarda klorofil içerir. Klorofil, etleri yüksek sıcaklıkta ızgaralarken oluşan heterosiklik aminlerin kanserojen etkilerini engelleyebilir. Mangalda ızgara yiyeceklerini tercih eden bireyler, riski azaltmak için yeşil sebzeleri bol bol tüketmelidirler.
Doğurganlığı arttırır: Ispanak, fasulye, kabak ve yeşil fasulye gibi bitki kaynaklarından daha fazla demir alma doğurganlığı artırabilir.
Depresyonu önler: İçerisindeki Folat ile depresyona yardımcı olabilir.
Yeterli K vitamini tüketimi, kemik sağlığını iyileştirir.
Kalsiyum emilimine yardımcı olan ve kemik gücünü ve yoğunluğunu artıran yeterli miktarda manganez içerir.
Fasulye, osteoporoz gelişme riskini azaltır, gutu hafifletir ve eklem iltihaplanmasını azaltarak romatoid artriti önler.
Yeşil fasulye, sağlıklı bağ dokuları oluşturur ve tırnakların güçlendirip ve cilt sağlığının arttırır.
Detoks etkisi yapar. Yani toksinlerden kurtarmaya yardımcı olabilir.
Kalp sağlığını arttırır. Vücuttaki yüksek kolesterol seviyelerini azaltır . Fasulyede bulunan potasyum , sağlıklı bir kalbin korunmasının yanı sıra kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.
Görme gücünü arttırır. Yeşil fasulye, görme sağlığını destekleyen iki önemli antioksidan olan zengin bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır.
Diyabetliler , vücuttaki kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olması için beslenmelerine fasulye ekleyebilirler.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Yeşil fasulye flavanoid ve antioksidan içerir. Böylece erken yaşlanmayı önler. Ayrıca, A vitamininin kuru cilt, kırışıklık ve koyu lekeler gibi erken yaşlanma belirtilerini yavaşlatır.
Yüksek lif içeriği nedeniyle, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve kabızlıktan muzdarip insanlar için faydalıdır.
Aşağıdaki makaleleri sizler için derledik linklere tıklayıp okuyabilirsiniz.
Yazın Zümrütü Yeşil Kabağın Faydaları
Patlıcan Nasıl Saklanır? Patlıcanın Acısı Nasıl Alınır
Patlıcanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir
Şifa Kaynağı Bezelyenin Faydaları
Baklanın Faydaları – Bakladaki Vitaminler ve Mineraller
Yayınlanma tarihi: 23 Tem 2020-Güncellenme tarihi: 05-07-2021
Sağlık için yararlı besin kaynağı çok güzel açıklamışsınız
@Elvan
Teşekkürler yorum için
Severim ama bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Benim maviş de bunun faydasına rağmen yemez.
@emekli
Çocuklar işte genelde sevmiyorlar.
Bayılırım taze fasulyeye . Ama gel gör ki bizim iki numaraya yedirmek mümkün değil. Çocuklarımıza makarnayı sevdikleri kadar bu güzel nimeti de sevdirmeliyiz. Herhalde çok küçüklerken buna başlamamız gerekiyor.
@GÜRBÜZ
çocuklar pek yeşil fasulye sevmiyor anlaşılan. Belki kılçık yüzündendir. Yada dediğiniz gibi küçükken başlamak gerekiyor
Kızım yeşil fasulyeyi sevmez faydalarını ve besin değerlerini göstereceğim belki bundan sonra yer
@Nurdan
Aaaa gösterin tabii inşaallah yer. yemesede üzülmeyin alternatif besinlere ve alternatif pişirme yönlerini deneyin. selamlar