Yüzyıllardır vanilya, çeşitli kültürler tarafından aromatik tadı nedeniyle değer verildi. Vanilya, Hazırladığınız yiyecekleri tatlandırma için ve şeker miktarını azaltmak için gıdalara eklenir.
Vanilya, eczacılıkda şuruplara aroma vermesi için kullanılır. Parfümlerde de koku olarak kullanılır. Orjinal Vanilya özü nadir ve pahalıdır. Bu nedenle, laboratuvarda üretilen sentetik vanilin, genellikle vanilya yerine kullanılır. Vanilin en tehlikeli gıda katkı maddelerinden biri olmayabilir, ancak kesinlikle saf vanilyadan elde edilen faydaları sağlamayacaktır.
Vanilya nedir?
Vanilya, vanilya çekirdeğinden elde edilen bir ekstrakttır. Vanilya aslında Meksika, Orta ve Güney Amerika ve Tahiti dahil olmak üzere birçok yerde yetişen tropik orkide’dir. Şaşırtıcı derecede yumuşak, tatlı aroması ve kokusu sebebi ile tatlı içecekler, dondurmalar, kekler ve şekerlemelerde kullanılır.
Vanilya’nın hikayesi:
Vanilya, yaklaşık 25.000 farklı türden oluşan geniş bir grup olan orkide ailesinin bir üyesidir ve birçok yenilebilir orkide türünden biridir. Vanilya, Güney ve Orta Amerika ile Karayipler’in yerlisidir; ve bunu ilk uygulayan insanlar Meksika’nın doğu kıyısının Totonaclar gibi görünüyor. Vanilya, Aztekler tarafından tarihsel olarak sadece kralların tükettiği ayrıcalıklı bir kakao içeceği yapmak için kullanılan dünya çapında popüler bir malzemedir. Daha sonra 1575’te vanilya altınla İspanya’ya ihraç edilmiş. Ve şimdi vanilya safrandan sonra ikinci olarak dünyanın en pahalı baharatlarından biri olmaya devam ediyor.
Vanilya Bitkisi Nedir
Vanilya, yaklaşık dört inç çapında soluk yeşilimsi sarı çiçekleri filizleyen 300 feet uzunluğa ulaşan bir sarmaşık olarak büyür. Meksika’da, vanilyanın doğal yaşam alanıdır. Melipona arılar ve bazen de sinek kuşları tarafından tozlaşır. Her çiçek sadece 24 saat boyunca açık kalır, bundan sonra tozlaşmadığı takdirde solur, ölür ve yere düşer. Tozlaşma başarılı olursa, binlerce minik siyah tohumla dolu 6 ila 10 inç uzunluğunda bir bakla şeklinde bir meyve gelişir. Vanilya bitkisinin, baklaların olgunlaşması dokuz ay sürer. Hasatta çalı fasulyesine benzeyen vanilya fasulyesi, olgunlaştıkça ayrı ayrı elle toplanır ve daha sonra uzun süreli, çok aşamalı sertleştirme işlemine tabi tutulur. Bitkilerden hasat edilen yeşil vanilya fasulyeleri aslında kokusuz ve lezzetsizdir. Olgunlaşma, kurutma ve yumuşatma işleminde, kimyasal ve enzimatik reaksiyonlar, farklı nihai ürünlerin farklı lezzet ve aroma profillerini üretir. Bu türler kalite ve kullanım bakımından farklı olan vanilya ürünleri sağlar. Ve tüm işlemlerden sonra baharat tedarikçileri tarafından satılan kuru, aromatik, siyah baklaya benzeyen çubuklar olurlar.
Vanilya, 250 ila 500 farklı lezzet ve koku bileşeni arasında bir yerde bulunan şaşırtıcı derecede karmaşık ve ince bir baharattır. Bunlardan en göze çarpanı, sentezlenmesi nispeten kolay olan vanilindir.
Vanilin nedir?
Vanilin petrokimyasallardan, odun hamuru ve kağıt endüstrisinin bir yan ürünü olan ligninden, karanfil yağının bir bileşeni olan öjenolden yapılabilir. Hatta, kunduzların anal bezlerinden pekmez benzeri bir salgı olan castoreum’dan bile üretilebilir( ancak bu, kuşkusuz, çok küçük yararlanılabilir kaynaktır.)
Sentetik vanilin, gerçek vanilyadan en az yirmi kat daha ucuzdur, bu da neden yılda 20.000 metrik ton üretildiğini ve satıldığını açıklar. Pratik olarak konuşursak, gerçek vanilya özü piyasa güçlerine bağlı olarak gram başına birkaç dolara mal olabilirken, taklit vanilya özü gram başına birkaç cente mal olabilir. Ancak makalenin başında dediğim gibi saf vanilyadan elde edilen faydaları sağlamaz.
Vanilyanın Faydaları:
Antioksidan
Vanilya antioksidan özellikleri ile bilinir. Antioksidanlar, serbest radikal hasarıyla savaşır ve onarır. Vanilya hem antioksidan hem de kanserle mücadele özelliklerine sahiptir
İnce çizgiler, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Hücreleri onarmaya yardımcı olmanın yanı sıra, saç köklerimize zarar gelmesini önlemeye de yardımcı olur. Bu sağlıklı saç büyümesini destekler ve saç dökülmesini geciktirir.
Antibakteriyel
Vanilya antibakteriyel özellikleri içerir, yani enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar gerçek vanilya yağının testinde, vanilya yağının belirli bakterileri inhibe etme etkinliğini değerlendirdi. Test ayrıca ylang ylang ve paçuli yağlarını da değerlendirdi. Söz konusu bakteriler için vanilya bakteri gelişimini engelleyebildi.
Akne tedavisinde faydalıdır. Vanilin, antibakteriyel etkileri sayesinde cildinizi temizlemeye yardımcı olur, sivilce ve akne oluşumunu azaltır
Depresyona karşı etkilidir
Uçucu yağlar, basit uygulamaları ve hızlı sonuçları sayesinde genellikle canlandırıcı, antidepresan özellikleri için kullanılır. Vanilya kokusunu, tadını seven birçok insan için yatıştırıcı ve sakinleştiricidir, bu nedenle antidepresan etkilere sahip olması şaşırtıcı değildir. Hepimiz tatlıların ne kadar harika olduğunu biliyoruz. Mutsuz olduğunuzda ne yaparsınız? Çikolata yemek! Ya da aşırı depresyonda olduğunuzda, vanilyalı dondurma yemek… 🙂 Görünüşe göre bunun arkasında bilimsel bir temel var , bu sebepleVanilya, depresyona karşı etkili olabilir.
Antienflamatuar
Ayrıca antioksidanların etkileri doğrultusunda, vanilya anti-enflamatuar olabilir. Yaraları iyileştirmek için vanilya özütü kullanımı eski zamanlara dayanmaktadır. Antienflamatuar özellikleri, ciltteki iltihaplı alanları yatıştırır ve sakinleştirir. Yara iyileşmesi için harika bir doğal tedavi olarak kabul edilir. Açık yaralarda ve yanıklarda vanilya özütünün doğrudan kullanımından kaçınılmalıdır.
Kalp Sağlığını İyileştirir
Vanilya özü, sağlık için gerekli olan bazı magnezyum ve potasyum mineralleri içerir . Potasyum , böbrek ve kalp fonksiyonu ile kas kasılması ve sinir fonksiyonu için önemli bir mineraldir.
Vanilya kolesterolü düşürebilir.
Vanilyanın diğer faydaları:
1- Vanilya, sağlıklı cildin korunmasında önemli bir rol oynayan niasin, tiamin, B6 vitamini ve pantotenik asit gibi iyi bir B-vitamin kaynağıdır . Vanilyanın antioksidan özellikleri, cildinizi çevresel kirleticiler ve toksinlerin neden olduğu hasarlardan korur.
2- Bazı çalışmalar vanilya özütünün insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.
3- Vanilya özütünün en iyi faydalarından biri, bulantı hissi durumunda mideyi sakinleştirmeye yardımcı olabilmesidir. Bir bardak suya birkaç damla vanilya özütü ekleyin ve yudumlayın. Vanilya kokusu bulantı hissini hafifletmeye yardımcı olacaktır.
4- Vanilya özütünün hafif anestezik özellikleri, boğaz ağrısı veya baş ağrısından kaynaklanan ağrı gibi semptomları hafifletebilir.
5- Vanilya, diş ağrısı ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir.,
6- Sindirim problemlerini hafifletebilir.
7- Vanilya özü menstrüasyonun düzenlenmesinde faydalıdır. Düzensiz adet dönemleri olan kadınlar tarafından adetlerini düzenlemek için kullanılabilir.
8- Bir çay kaşığı şeker ile bir bardak ılık suya eklenen vanilya özü, ateşi azaltmaya ve çocuklarda enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir.
Aşağıdaki konularda ilginiz çekebilir. Diğer baharatların faydalarını okumak için linklere tıklayabilirsiniz:
Mahlep Nedir? Mahlep Nasıl Kullanılır?Mahlep Faydaları Nedir
Karanfil Nelere Faydalıdır? Karanfil Zararlı mıdır?
Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları
Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır
Sahlep Nedir? Salep’in Faydaları
Yayınlanma tarihi: 6 Ağu 2020-güncellenme tarihi 12-07-2021
Faydalarından bahsetmişsiniz alıp kullanacağım
@Narin
Şİfa olsun
Bir ürün bu kadar güzel anlatılır. Bizim gibi bilmeyenler de böylece kolaylıkla öğrenir. Var olun . Sağ olun.
@Ebubekir
Sizde sağ olun Var olun. Yorumlarınız ve takibiniz için teşekkürler.
Hiç kullanmadım faydalarında bahsetmişsiniz alıp deneyeceğim