Kabak çekirdeği yenilebilir, yassı, oval şekilli yeşil tohumlardır. Balkabağının çekirdekleridir. Kabak çekirdeği lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra, hiçbir gıdada yaygın olarak bulunmayan çeşitli mineraller, besinler ve antioksidanlarla doludur.
Çiğ veya kavrulmuş olarak yenebilir. Kabak çekirdeği ( pepitas-pepita olarak da adlandırılır). İspanyolcada “küçük kabak çekirdeği” anlamına gelen Pepitas, kabuğu olmayan kabak çekirdeğidir. Her ikiside aynıdır. Kabukları ayıklanmış kabak çekirdeklerini marketlerde ve kuruyemişçilerde kolayca bulabilirsiniz.
Kabak çekirdeği, birçok besin maddesi ile doludur ve bol miktarda sağlıklı yağın yanı sıra magnezyum , fosfor , bakır ve çinko almak için sadece az miktarda yemeniz gerekir. Özelliklede kilo vermeye çalışıyorsanız, kabak çekirdeğindeki kaloriler konusunda endişeleriniz olabilir. Bununla birlikte, uygun porsiyon kontrolü ile kabak çekirdeği, boş kalorili atıştırmalıklar için yeme isteklerini azaltabilir ve vücudunuza optimum işleyiş için ihtiyaç duyduğu beslenmeyi sağlayabilirsiniz.
Kabak çekirdeğinin içeriği:
Manganez, fosfor, bakır, magnezyum, çinko, protein, Demir, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 Vitamini, kolin, Folat, Pantotenik asit, C vitamini, A Vitamini , Karotenoid, antioksidanlar , Alfa-Karoten, Beta karoten, cryptoxanthin, Lutein ve Zeaxanthin, E Vitamini , K vitamini, Kalsiyum ,Krom, Fosfor, Potasyum, Selenyum, Sodyum, Omega-3 yağlı asitler,Omega-6 Yağ Asitleri, Oleik, Palmitik, arjinin, Aspartik asit, Kül ve daha bir çok vitamin mineral , asit ve bileşen bulunur.
İşte Kabak Çekirdeğinin Faydaları:
Magnezyum ve Kalp :
Yarım fincan kabak çekirdeği, kalbinizin pompalanması, uygun kemik ve diş oluşumu, kan damarlarınızın ve bağırsak fonksiyonunuzun gevşemesi dahil olmak üzere çok çeşitli hayati fizyolojik işlevlere yardımcı olan magnezyumun günlük ihtiyacının % 100’ünü içerir. Magnezyum ayrıca kan basıncını düşürmede etkilidir ve kalp krizi ve felci önlemeye yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemi ve Çinko:
Kabak çekirdeği, göz ve cilt sağlığı, uyku, ruh hali, bağışıklık ve insülin düzenlemesi dahil olmak üzere vücudunuzu birçok yönden destekleyen en zengin çinko kaynaklarından biridir. Çinko eksikliği, soğuk algınlığı ve gribe, kronik yorgunluğa, depresyona ve sivilceye neden olabilir.
Sağlıklı kan dolaşımı Ve E vitamini:
Çiğ kabak çekirdeği, 100 g başına 36 mg E vitamini içerir. Bu, günlük ihtiyacınızın % 237’si kadar olması ile çok şaşırtıcıdır. E Vitamini, sağlıklı kas dokusunu korur ve akciğerlerinizi kalp hastalığına bağlı kirletici maddelere karşı koruyan güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda kan damarlarını genişletir ve kanınızı inceltir, bu da kan basıncını düşürür ve kan pıhtılaşması riskini azaltır.
Sağlıklı yaşam ve B vitamini
Kabak çekirdeği tiamin, riboflavin, niasin ve pantotenik asit gibi en iyi doğal B vitamini kaynaklarından biridir. Niasin, kandaki ‘kötü kolesterolün‘ azaltılmasına yardımcı olur. B vitaminlerindeki eksiklikler, anemi, yorgunluk, depresyon, kabızlık, zayıf sindirim, kalp sorunları, hafıza karışıklığı, unutkanlık ve konsantrasyon, kötü kuru cilt, kırılgan saç ve tırnaklar, düzensiz kalp atışı, huysuzluk, iştahsızlık ve anksiyete gibi birçok soruna yol açabilir.
Özellikle hafif ila orta derecede (erkeklerde görülen saç dökülmesi) androjenetik alopesi olan erkeklerde yapılan bir çalışmada, yüksek seviyelerde çinko (% 19 RDA), magnezyum (% 18 RDA), yağ asitleri, antioksidanlar, protein ve mineraller saç büyümesine yardımcı olur ve saç dökülmesini azaltır.
Omega-3 yağ asitleri Ve Enflamasyon
Kabak çekirdeği, alfa-linolenik asit veya ALA adı verilen bitki bazlı omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir. ALA’nın yalnızca küçük bir kısmı, somon gibi yağlı balıklarda bulunan önemli DHA ve EPA omega-3’lere dönüştürülür. Bununla birlikte, ALA’nın faydaları arasında kalp hastalığına karşı koruma, arter sertleşmesi riskini azaltma ve iltihapla mücadelede yer alır.
Kabak çekirdeğinin diğer faydaları:
– Kabak çekirdeği, prostat için önemli olan yüksek çinko içeriği nedeniyle erkek sağlığında önemli bir rol oynar.
– Kabak çekirdeği yağı fitoöstrojenler açısından zengindir ve bu da ‘iyi kolesterolde’ artışa neden olabileceği gibi kan basıncında, sıcak basmalarında, baş ağrılarında, eklem ağrılarında ve diğer menopoz semptomlarında düşüşe neden olabilir.
– Kabak çekirdeği, vücudumuzun melatonine dönüştürdüğü bir amino asit olan zengin bir triptofan kaynağıdır. Bu hormon “uyku hormonu” olarak bilinir. Bu yüzden yatmadan birkaç saat önce bir avuç kabak çekirdeği yemek, dinlendirici bir gece uykusunu teşvik etmenin doğal bir yoludur.
– Bağışıklık fonksiyonunu geliştirir. 28 gr veya 85 adet kabak çekirdeği günlük çinko değerinizin % 20’sini sağlar. Çinko vücutta depolanmayan çok önemli bir mineraldir, bu nedenle düzenli alımı gereklidir. Yeterli çinko alımı bir yaralanma veya enfeksiyondan sonra yaraların iyileşmesi için de hayati önem taşır.
– Hücre büyümesini ve onarımını destekler.
– Kabak çekirdeği demir açısından yüksektir ve 28 gr kabak çekirdeği ile günlük demir alım miktarının yüzde 11’ini alınabilir.
– İyi bir lif kaynağıdır. Kolan sağlığına dikkat ediyorsanız lif alımınızı artırmak istiyorsanız kabak çekirdeğinden faydalanabilirsiniz.
– Kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
– Metabolizmayı hızlandırır.
– Ruh halini ve depresyonu iyileştirir.
– Kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. Kabak çekirdeğindeki besinler, tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir .
– Kabak çekirdeği geleneksel olarak bazı yerlerde afrodizyak olarak kullanılmıştır.
– Kabak çekirdeğinden alınan kabak çekirdeği yağının idrar rahatsızlıklarını önleme veya tedavi etme potansiyeline sahip olabileceğini bulmuştur.
– Kabak çekirdeği, kemik oluşumu için gerekli bir mineral olan magnezyum ile doludur. Yüksek magnezyum alımı kemik yoğunluğunuzu artırır ve osteoporoz riskini azaltır.
Kanserle İlgili Faydalar
Oksidatif stresin bazı kanserlerin gelişiminde rol oynadığı bilindiğinden; kabak çekirdeği, antioksidan besin bileşimlerinde benzersiz olduğu için kabak çekirdeği alımıyla ilişkili olarak azalmış kanser riskine ilişkin bazı ön kanıtlar bulmak şaşırtıcı değildir. Laboratuvar çalışmalarında meme ve prostat kanserleri de dahil olmak üzere bazı kanser türlerinin riskinin azaldığı gözlemlenmiştir.
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir. Sadece tıklayın ve okuyun
Juglans Regia – Cevizin Faydaları Nelerdir?
Pinus pinea – Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Brezilya Fındığı Faydaları – Brezilya Cevizi- Fıstığı Nedir
Kaju – Kaju Elması- Cashew – Kajunun Faydaları Nelerdir?
Nigella Sativa- Siyah Tohum: Çörek Otunun Faydaları
Susamın Faydaları Nelerdir? Susam’ın Önemi ve Besin Değeri
Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları
Karanfil Nelere Faydalıdır? Karanfil Zararlı mıdır?
Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları
Yayınlanma tarihi: 12 Ağu 2020-güncellenme tarihi: 10-06-2021
Sağlık için yararlı bir kuru yemiş yememiz gerekiyor
@Beren
Evet herşeyden biraz biraz.
Müthiş faydalar. Öğrendik sayenizde. Başarılı çalışmalar….
@Sarıyerli
Teşekkürler.
Kabak çekirdeğinin faydasının bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum
@Atiye
Yorum için teşekkürler Atiye
Çekirdek deyip geçmeyelim ne çok faydaları varmış. Yaradan ne şifalar vermiş de bizlerin haberi yok. Şükürden aciz kalmamak gerek….
@Sacit
Kesinlikle 👍 Teşekkürler yorumun için Sacit