Köri çeşnisi, köri nasıl yapılır?
Hindistan’a özgü, köri yaprakları Güney Hindistan ve Sri Lanka yemeklerinde, özellikle köri tozunda yaygın olarak kullanılır. Köri tozuna hoş bir aroma katmasının yanı sıra, yaprakları bir çok rahatsızlığa iyi geldiği söylenir. Köri yaprakları Hint mutfaklarında köri tozunda, pilav, atıştırmalıklar gibi Aromatik lezzetleriyle bilinirler. Ancak, iştah açıcı bir lezzetten daha fazlası vardır. Bu yaprakların sağlık ve güzellik için yararları olduğu söylenir. Köri yaprakları, kilo kaybı, tansiyon, hazımsızlık, anemi, diyabet, akne, saç dökülmesi, vb. gibi pek çok sağlık sorununa iyi gelir.
Köri’nin Besin Değeri:
Aromatik yapraklarında bakır, kalsiyum, fosfor, lif, karbonhidrat, enerji, magnezyum ve demir gibi besinlere sahiptir. Ayrıca A, B, C ve E vitaminleri , sağlığa faydalı amino asitler gibi birçok vitamin türüne sahiptir.
Köri yaprakları zengin bir demir ve folik asit kaynağıdır. Anemi (kansızlık) sadece vücudunuzdaki demir eksikliği ile ilgili değildir. Aynı zamanda vücudun demiri emmemesi ile de ilgilidir. İşte tam burada Folik asid devreye girer. Folik asit esas olarak demir emiliminden sorumludur ve Köri yaprağı (kadi patta ) her iki bileşik için zengin bir kaynak olduğundan, anemiyi (kansızlığı) yenmek için çözümdür.
Köri’nin İçinde Neler Var?
Köri tozunun en yaygın bileşenleri köri yaprağı, zerdeçal, kişniş tohumu, kimyon tohumu, tatlı fesleğen, kırmızı biber, karabiber,çemen tohumu, defne yaprağı’dır. Özel tariflere bağlı olarak, zaman zaman eklenmiş olan bazı diğer bileşenler de köri tozuna eklenir. Örneğin, demirhindi, rezene tohumları, zencefil, sarımsak, tarçın, kakule, karanfil, hindistan cevizi ve hardal tohumlarıdır.
Köri tozu çok çeşitli bileşenlerden oluşur ve dünyanın farklı bölgelerinde farklı lezzettedir. Yani aynı baharatçıdan alsanız dahi farklı tadı olur.
Evde Köri yapabileceğiniz tozu tarifi
Malzemeler
3 yemek kaşığı kişniş tohumu
2 yemek kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı öğütülmüş zerdeçal
1 yemek kaşığı hardal tohumu
2 çay kaşığı kakule tohumu
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1 çay kaşığı karabiber
5-8 bütün karanfil (veya 1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın) ve istediğiniz elinizde bulunan diğer baharatları da ilave edebilirsiniz.
Bütün baharat kullanıyorsanız, baharat öğütücünüzü alın ve bütün tohumları karıştırıp küçük gruplar halinde öğütün. Öğütülmüş baharatları kavanozunuza ekleyin ve birleştirmek için iyice çalkalayın
Köri Tozu Nasıl Ve Nerde Kullanılır?
Köri tozunu hemen hemen her şeyde kullanabilirsiniz. Şahsen bizim kullandığımız alanlar, tavuk yemekleri, patates cipsi, ekmek ile yapılan krakerlerde, yoğurtlu dip soslarda, bazı çeşitli garnitürler de, makarna soslarında , çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde kullanılabilir.
Aşağıdaki linklere tıklayıp tavsiye konularımızı okuyabilirsiniz..
Köri-Curry-Köri Yaprağı-Kadi Patta- Köri’nin Yararları
Kimyonun Sağlık İçin İnanılmaz Faydaları
Zerdeçal’ın Faydaları Ve Kullanım Alanları
Zerdeçalın Yan Etkileri Nelerdir Ve Nasıl Önlenir?
Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır
Taze Ve Kuru Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil’in Faydaları
Yayınlanma tarihi: 30 Ağu 2020-Güncellenme 03-10-2021
Tavukta kullanırım faydalı bir bitki
@Ecem
afiyet şifa olsun
Rabbim şifasıyla herkesi nasiblendirsin inşaAllah ….
@muhammed hamidullah
inşaallah