Alabaş Nedir? Alabaş ile neler yapılır? Alabaş Nasıl Saklanır?
Alabaş, Avrupa’da ve Hindistan’da (ve Asya’nın diğer bölgelerinde) uzun zamandır popülerdir. Amerika’da yetişen iki çeşidi vardır, beyaz ve mor. Alabaş’ın uzun yeşil yaprakları vardır. Tüm kısımları çiğ ve pişmiş olarak yenilebilir.
Yeşilliklerini kestikten sonra buzdolabında birkaç gün kapalı bir kapta saklayabilirsiniz. Ancak ne kadar erken kullanırsanız o kadar iyidir. Hiç ayıklamadan saklamak isterseniz buzdolabınızın alt çekmecesinde birkaç hafta dayanır.
Alabaş çiğ olarak taze bir yapıya sahiptir, salatalara harika bir lezzet katar. Dilimleri ince ve küçük doğrayın sonra en sevdiğiniz salata malzemeleriyle birlikte karıştırıp soslayın. Aynı zamanda diğer yeşillikler gibi sote edebilir ve buharda pişirilebilir, kızartabilirsiniz, çorbasını yapabilirsiniz.
Avrupa’da, dekorasyon için yetiştirilen süslü alabaş çeşitleri de vardır. Bazı çeşitleri de hayvan yemi için yetiştirilmektedir.
Alabaş’ın tadı nasıldır?
Türkiye’de Alabaş ismi ile bilinir. Marmara ve Karadeniz bölgelerinden yetiştirilir. Alabaş (Kohlrabi) aslında bir lahana çeşididir. Lahana benzeri bir kokusu vardır. Ham olduğu zaman, brokolinin sapının tadını andırır ve Brokoli sapı ve turp arasındaki bir karışım diyebiliriz. Alabaş hastalıklardan korunmada ve sağlıksız bir yaşam tarzının etkilerinden koruyacak olan besinlerle doludur. Küçük alabaşlar daha tatlıdır , yumuşak lezzetli bir tadı vardır. Sebze olgunlaştıkça daha keskin, turp benzeri bir lezzeti alır. Alabaş satın alırken yeşil yaprakları olanlarını alın. Küçük alabaşların ayıklanmasına gerek kalmazken, büyük alabaşlar daha kalındır ayıklamanız gerekir, ve daha az lezzeti vardır. Şayet alabaşı pişirirseniz, özellikle karamelize ederseniz biraz daha tatlanır.
Alabaş nasıl ayıklanır?
Alabaş’ın kökümsü yumru gibi gibi bir görüntüsü vardır, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Sert odunsu katmanı bir sebze soyacağı veya bıçak kullanarak, kahverengi lekeler kalmayacak şekilde ayıklayın. Hem yeşil hem de mor çeşitleri, şalgamı andırır. Kremsi beyaz bir iç kısım vardır.
Alabaş’ın zararı var mıdır?
Alabaş, bilinen herhangi bir alerjen içermez ve herhangi bir problem olmadan yenilebilir. Alabaşları çok sık olmadan haftada bir düzenli olarak tüketmek vücudun sağlıklı kalmasına ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak bazı gıdalar iyot emilimini engeller. Alabaş’da bunlardan biridir. Bu nedenle lahana, yer fıstığı, soya, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, alabaş ve şalgamı iyot seviyelerinizin normale döndüğünden emin olduktan sonra diyetinize geri ekleyebilirsiniz.
Sizin için seçtiğimiz diğer faydalı besinlere bakabilirsiniz:
Alabaş-Kohlrabi Nedir? Alabaş’ın Faydaları Ve Besin Değeri
Acı Ot-Sarmaşık Otu-Yabani Kuşkonmaz’ın Faydaları Nelerdir?
Rezene Nedir, Rezenenin Faydaları Nelerdir?
Pazarda gördüm aldım salatasını yaptım güzel oldu
@Süheyla
afiyet olsun
Hiç tatmadım . Rastgeldiğimde inşaAllah denemek isterim..
@Ebubekir
inşaallah