Ebegümeci kolayca tohumdan yetiştirilebilir ve çoğu koşulda nemli topraklı alanlarda, kıyı kenarları, çakıl ve çitlerin yanı sıra yol kenarları, bol yeşillikli tarlalarda pek çok toprakta kendi kendine bile yetişir. Bitkiler yıllık, iki yılda bir veya kısa ömürlü uzun ömürlü olarak yetiştirilebilir. 1000 farklı türü vardır. Yaprakları, çiçekleri, tohumları ve kökleri kullanılır. Peki Ebegümeci Nasıl Tüketilir? Ebegümecinin Faydaları Nelerdir
Ebegümeci, Ege Bölgesinde pazar tezgahlarında ve bolca görülür. Ayrıca diğer bölgelerimizde de semt pazarlarında bulunur, salatası yapılabildiği gibi, ıspanak gibi yemeği, veya kavurması yapılır, yumuşak ve kaygan yapıya sahiptir. Bu kaygan yapısı cilde etkilidir.
Ebe gümeci mevsiminde taze iken yemekleri ve salatası ile soframızda yerini alırken kışında bizi yalnız bırakmaz. Tazesi kadar kurutulmuş yaprakları da etkilidir. Yumuşacık bir cilt ve boğaz kuruluğu çekenler için ebegümeci çayını tavsiye edebiliriz. Kurumuş yapraklarından Ihlamur gibi çayı yapılır. Ebegümecinin kurutulmuş yapraklarını aktarlarda ve baharatçılarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Yatıştırıcı ve yumuşatıcı özellikleri olan kokusuz bir şifalı bitki olan ebegümecinin çayı hangi hastalıklara faydalıdır? Bugünkü makalemizde ebe gümeci hakkında bilgilere yer vereceğiz.
Ebegümeci sebze mi şifalı bitki mi?
Ebegümeci geleneksel olarak sebze olarak kabul edilir, ama hepsinden önemlisi çok yönlü bir şifalı bir bitkidir. Genel olarak ebegümeci ismi ile bilinir. (Latince; Althaea officinalis, Malva sylvestris, ) Ebegümeci (Malva sylvestris) tıbbi alanda ve gıdada kullanılır. Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’ya özgü olsa da tüm dünyada bilinir.
Türkiye’de özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere diğer bölgelerde görülür. Lakin Ege ve Akdeniz ebegümeciye daha çok değer verir ve sadece kışın çayını tüketmekle kalınmaz taze yemekleri yapılır.
Ebegümeci’ nde hangi vitaminler var?
Ebe gümecinin bileşenlerinde A, B, C, E vitaminleri lif, kalsiyum, magnezyum, esansiyel yağ asitleri, İnülin bulunur. Müsilaj etkisi vardır. Demir içeriği ile ıspanak yerine kullanılabilir. Ebegümeci, bağışıklık sistemini güçlendirir, özellikle idrar, sindirim sistemi veya solunum sistemleri için, iltihaplanma durumlarında şifa vericidir.
Ebegümeci ‘nin faydaları ve ebe gümeci çayının faydaları nelerdir?
Boğaz kuruluğuna iyi gelir.
Kuru öksürüğe ve balgamı geçirir. Ebegümeci otu kaynatılıp balla tatlandırılarak sıcak olarak içilir.
Bademcik iltihabı ve anjin tedavisinde ve diş ağrısında Ebegümeci kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.
Gastrit ülser tedavisinde kullanılır.
Mide ağrılarını hafifletir.
Cilde yumuşaklık verir.
Astım ve bronşit rahatsızlığında Ebegümeci otu, sinir otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Ateş düşürür. Ebegümeci otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
İdrar söktürücüdür. Ebegümeci otu biberiye ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
İltihap kurutucudur. Ebegümeci kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse, boğaz, mide, bağırsak ve mesanedeki iltihapları kurutur.
Sindirimi hızlandırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yorgun ve şiş ayaklar için Ebegümeci kaynatılıp ayaklar bu suda bekletilir.
Böcek ısırması veya sokmasında Ebegümeci kaynatılıp böcek ısırılan yere sık sık pansuman yapılır.
Çıbanların olgunlaşmasını kolaylaştırır. Ebegümeci kaynatılıp lapa yapılıp çıbana konur.
Yatıştırıcı etkisi vardır. Özellikle sinirli olduğunuz zamanlarda Ebegümeci otu ıhlamurla beraber kaynatılıp balla beraber tatlandırılarak içmeye devam edilir.
Ebegümeci yapraklarında, çinko ve demir içerdiği için hamile kadınlar veya yeni anneler için yararlıdır.
Melisa Otu – Oğul Otu Nedir Ve Faydaları Nelerdir?
Ihlamur Ve Ihlamurun İnanılmaz Faydaları
Şifa Kaynağı Kişniş Ve Kişniş Tohumunun Faydaları
Adaçayının Faydaları Nelerdir Ve Adaçayı Nasıl Kullanılır?
Pazının Faydaları Nelerdir? Pazı Nelere İyi Gelir?
Marulun Faydaları – Kıvırcık-Lactuca sativa Nelere Faydalıdır
Yayınlanma tarihi: 15 Tem 2019 – güncellenme tarihi 15-12-2022
Bu bitkiyi bilmiyordum öğrenmiş oldum teşekkür
@Canan
rica ederim.
Bitki çayını yaparım verdiniz bilgilerden yararlanacağım
@Aygül
Şifa olsun💖
Yaradan yol kenarlarına, bahçelere kendiliğinden topraktan çıkan nimetini bizlere şifa olarak sunuyor ama biz O’na kulluğumuzu ne kadar sunuyoruz test ediyormuyuz acaba . Rabbim bizi nimetlerine şükreden kullardan eylesin.
@Sarıyerli
Amin.
favori sebzemiz evet bizim için sebze çayından çok yemekleri ve salatası yeniyor. muhteşem lezzet. ellerinize sağlık. :)👍👌❤😊
@ayşe fidan
kesinlikle muhteşem lezzet. Teşekkür ederim Ayşe yorumun için.