Enginar, potansiyel tıbbi özellikleri nedeniyle yüzyıllardır kullanılmaktadır. Genellikle bir sebze olarak kabul edilmiştir, lakin enginar yenilebilir bitkidir, papatyagillerden, deve dikeni (Cynar) ailesinin bir üyesidir. Olgunlaşmamış bir çiçek tomurcuğudur.
Enginarın yenilebilir kısmı, çiçeklenmeden önce çiçeğin kafasındaki tomurcuklarıdır. Tamamen çiçeklendikten sonra sert ve neredeyse yenmez hale gelirler. Ayrıca, enginarın en çok aranan kısımlarından biri, “kalp” dir. Enginar kalbi Enginar’ın en lezzetli kısmı olarak kabul edilir ve genellikle daha pahalıdır. Enginar’ın 140’tan fazla çeşidi vardır, ancak sadece ticari olarak 40’ı yetiştirilmektedir.
Enginar’ın Besin değeri-Enginardaki vitaminler ve mineraller:
Enginarlar doymuş yağ ve kolesterol bakımından düşüktür, bol lif içerir.Vitamin ve mineral kaynağıdır: C vitamini , tiamin, riboflavin , niasin , folat, B -6, B-2, A, E, D ve K vitaminlerini bulunur. Ayrıca kalsiyum, demir, çinko, sodyum, potasyum, manganez, folat, fosfor ve çinko gibi mineraller vardır. Bir orta enginar sadece 64 kaloridir.
Enginar’ın yapraklarını atmayın.
Enginarın göbeği en çok tüketilen ve sevilen bir parçası olmasına rağmen en güçlü besinlerin çoğunun depolandığı yer enginarın yapraklarıdır. Enginar’ın yapraklarını kurutup bitkisel çay yapabilirsiniz.
Enginar çayı nasıl hazırlanır?
Taze ve kurutulmuş yapraklarından kaynatılarak hazırlanan çayı bir çok hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Bir bardak çay için 1-2 çay kaşığı tepeleme enginar yaprağı yeterli olacaktır. 300 ml kaynamış suyun içine kurumuş yaprakları ilave edip 10- 15 dakika demledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Daha uzun süre demlerseniz tadı daha kuvvetli olacaktır. Bu çayı günde 2 kere yemekten yarım saat önce içmeniz gereklidir. Çayı soğuk veya ılık şekilde içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal veya bir miktar süt ekleyebilirsiniz.
Enginar suyu nasıl hazırlanır?
Bir adet enginarı kaşıkla ezin ve 1 litre suda kaynatın. Daha sonra süzün ve soğumaya bırakın. Bu hazırladığınız enginar suyunu çay gibi içebilirsiniz. Enginar tatlıdır ve ayrıca şeker yada bal katmanıza gerek yoktur. İllaki şekere ihtiyaç duyarsanız bir kaç çay kaşığı bal katabilirsiniz.
Aşağıda diğer faydalı makalelerimiz var. Linklere tıklayıp okuyabilirsiniz.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır ? Ihlamurun Zararı var mı?
Fesleğen Çayı Nasıl Yapılır? Fesleğen’in Faydaları Nelerdir?
Kan Şekerinin Düşürmek İçin Çemen Otu Tohumu Çayı
Tansiyonu Düşürmek İçin Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır
Ayva Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır – Ayva Yaprağı Faydaları
Mısır Püskülü Çayı Nasıl Yapılır? Mısır Püskülünün Faydaları
Ispanak Nedir? Ispanağın Faydası Ve Ispanağın Besin Değeri
Roka Hakkında Bilmeniz Gerekenler-Rokanın Faydaları
Vitamin Deposu Pırasa: Pırasa’nın Faydaları Nelerdir?
Pazının Faydaları Nelerdir? Pazı Nelere İyi Gelir?
Marulun Faydaları – Kıvırcık-Lactuca sativa Nelere Faydalıdır
Enginar yaptığım zaman yapraklarını kurutacağım enginar yapraklarının faydasını bilmiyordum teşekkür
@Oya
Atmayın enginar yapraklarını kurutun. Şifalı çayını için.
Enginar çayı çok ilginç geldi bana denemek isterim.
@Ebubekir
şifa olur inşaallah