Mandalina, Narenciye ailesinin tüm üyeleri gibi, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Mandalina çoğunlukla kış mevsiminde hasat edilir ve yıl boyunca meyve suyu, konserve veya dondurulmuş olarak saklanabilir. Mandalina, çiğ olarak yenebilir, tatlılara dahil edilebilir, bir sos haline getirilebilir, salatalara eklenebilir. Ayrıca, Mandalina kabuklarının, parfüm endüstrisinde ve cilt bakım preparatlarında uçucu yağı kullanılır.
Tarihsel olarak mandalina, Güneydoğu Asya ve Çin’e özgü olması ile birlikte zaman içinde Akdeniz, Avrupa, Kuzey Afrika, Avustralya ve dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştır. Mandalinada yüksek oranda C vitamini, A vitamini, potasyum ve kalsiyuma sahiptir ve genellikle taze meyve olarak tüketilir ve ayrıca meyve suyu veya içecek ve kokteyl olarak işlenir. Aynı zamanda harika bir folat ve beta-karoten kaynağıdır. Ayrıca; zeaksantin ve lutein gibi bileşikler içerir. Diğer turunçgil yağlarına benzer şekilde, mandalina yağının ana bileşeni limonen içerir.
Portakallarla karşılaştırıldığında mandalina daha küçüktür, daha fazla su içerir ve daha az asit ve şeker içerir. Mandalina, diğer meyve türlerine kıyasla karbonhidrat bakımından nispeten düşüktür. Ancak boyutları nedeniyle mandalinaları fazla yemek genellikle kolaydır. Tek başına mandalina yiyorsanız, porsiyonunuzu maksimum bir ila iki arasında olmasına özen gösterin. Özellikle de karbonhidrat alımınızı dikkat ediyorsanız. Mandalinadaki karbonhidratların çoğu sağlıklı şekerlerden gelir: fruktoz, glikoz ve sukroz.
Mandalinanın besin içeriği:
Karbonhidrat, Lif, Protein, A Vitamini, C vitamini,Folat, Potasyum, Kalsiyum, Bakır, Magnezyum , B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini(riboflavin), B3 vitamini (niasin), B5 vitamini , B6 vitamini, B9 vitamini(folik asit), C vitamini gibi besinler içerir.
Mandalina nasıl seçilir?
1- Her zaman hasarsız meyveler arayın. Bu meyvelerin kalitesi iyidir. Çürük olmamasına ve kesik olmamasına dikkat edin.
2- Meyveleri elinizle tartın. Daima daha ağır olanı seçin. Ağır mandalina daha fazla meyve suyu demektir.
3- Asla yumuşak olanları seçmeyin.
Mandalina nasıl saklanır?
1- Meyve yaklaşık bir hafta saklanabilir.
2- Saklamadan önce asla mandalinaları yıkamayın.
3- Bir hafta içinde tüketilmezse, birkaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Soğuk ömrünü 2 haftaya kadar uzatabilir.
Mandalinanın çeşitleri: Oneco, Changsa, Le-dar, Clementine, King,Willow-leaf, satsuma, Owari, Wase, Sunburst, Robinson, Cleopatra, Ponkan, Kara,Murcott, Honey Murcott, Honey tangerine, Daisy, Hickson, Afourer, Mystique.
Aşağıdaki linklerdeki makalelerde ilginizi çekebilir:
Citrus reticulata – Mandalinanın Faydaları
Citrus Sinensis: Portakalın Faydaları Ve Vitaminleri Neler
Kumkuat – Kamkat – Altın Portakal Nedir Faydaları Nelerdir
Taze Portakal Suyunun Faydaları Nelerdir?
Havuç Suyu Neye İyi Gelir? Havuç Suyunun Faydaları Nelerdir?
Portakal Kabuğu – Limon Ve Mandalina Kabuğu Nasıl Kurutulur?
Mandalinayı çok severİm enerjİ kaynağı deposu
@Yeliz
Hemde nasıl afiyet şifa olsun