Zeytinin Besinsel İçeriği Nedir?

Zeytinin Besinsel İçeriği Nedir?

Besinsel olarak, zeytin demir, bakır, lif bakımından da zengindir, E vitamini,magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko gibi birkaç mikrobesin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca elbette sodyum içerir. Ayrıca C vitamini, niasin, B-6 vitamini, A vitamini, E vitamini, K vitamini içerir. Makro besin kaynağı olarak enerji, protein, karbonhidrat, lif ve elbette yağ içerir.

Akdeniz bölgesinde zeytinlerin % 90’ı zeytinyağı yapımında kullanılır. Zeytinler HDL (iyi kolesterol) korurken LDL (kötü kolesterol) düşürmesi ile bağlantılı bir tür yağ olan tekli doymamış yağ asitleri ile doludur. Bir zeytinde sadece 7 kalori bulunur.

İster siyah ister yeşil zeytin olsun her ikiside güçlü antioksidanlar olan E Vitamini ve polifenoller ile doludur. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşan, hücrelerin korunmasına yardımcı olan ve kardiyovasküler hastalıkları ve kanseri önleyen güçlü bileşiklerdir. Antioksidanlar ayrıca bağışıklık sisteminizi korumaya yardımcı olur, hastalanmama ve yaşlandıkça sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. E vitamini yağda çözünür, yani yağla birleştirildiğinde kan dolaşımınıza daha iyi emilir.

Zeytinin faydaları kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, sinir sistemi, kas-iskelet sistemi, bağışıklık sistemi, inflamatuar sistem ve sindirim sistemi üzerinedir.

zeytin ağacı

Demir:

Siyah zeytin; demir bakımından çok yüksektir. Kırmızı kan hücrelerinin vücutta oksijen taşıma kabiliyeti, kandaki demirin varlığına bağlıdır. Siyah zeytinler kana oksijen taşınmasına yardımcı olan iyi bir demir içerir. Demir ayrıca enerji üretiminde hayati bir rol oynar. Hepsinden önemlisi, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması yeterli demire bağlıdır.

Lif:

Zeytini yemenin yararı, sizi doyurmaya ve sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasına yardımcı olan ek bir besin lifi almanızı sağlar. Çok büyük bir miktarlarda zeytin yemek zorunda değilsiniz ama bu lezzetli meyveleri her gün kahvaltı tabağınızda bulundurmanız gereklidir.

kahvaltılık siyah zeytin

A vitamini:

A vitamininin katarakt, maküler dejenerasyon, glokom ve yaşa bağlı diğer göz hastalıklarına karşı etkili olduğuna inanılmaktadır. Bir bardak siyah zeytin, sağlıklı gözler için çok önemli olan günlük önerilen A vitamini miktarının %10’unu  içerir.

E vitamini -polifenoller-antienflamatuar

E vitamininin ve polifenollerin antienflamatuar yetenekleri, astım, osteoartrit ve romatoid artrit’i hafifletmeye yardımcı olabilir.

kahvaltılık çizilmiş yeşil zeytin

Tuz’a dikkat

Zeytin yerken dikkat edilmesi gereken tek şey tuzudur. Zamanla, vücuttaki aşırı tuz seviyeleri yüksek tansiyon , kalp krizi ve inmeye yol açabilir , bu nedenle insanlar ılımlı olarak zeytin yemelidirler. Yada tuzsuz zeytin tercih etmelidirler. Evde kendiniz zeytin yapıyorsanız hazır zeytinlerden daha az tuzlu yapma şansınız var demektir. Kısaca zeytinin tuzu az olduğunda, yararından, zararsız olarak faydalanabilirsiniz.

Kimyasal maddelere dikkat:

Zeytindeki ağır metaller: Zeytin; bor, kükürt, kalay ve lityum gibi mineraller içerebilir. Yüksek miktarda ağır metal tüketmek sağlığınıza zarar verebilir ve kanser riskinizi artırabilir. Bununla birlikte, kontrolleri sağlanan zeytinlerdeki bu metallerin miktarı genellikle yasal sınırın altındadır. Bu nedenle, bu meyve güvenli kabul edilir. Lakin en güzeli evde yaptığınız zeytinlerdir. Ev yapımı doğal zeyinlerde bu maddeler kullanılmadan yapılabilir.

Sizler için seçtiğimiz diğer faydalı makaleler için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

Zeytinyağı Ve Limon Karışımının Sağlık İçin Faydaları

Mide Bakterileri İçin Doğal Tedavi Yöntemi

Hafif Ve Sağlıklı Yemek Pişirmek İçin Yöntemler

Zeytin Ağaçlarının Mucizevi Meyvesi Olan Zeytin’in Faydaları





“Zeytinin Besinsel İçeriği Nedir?” üzerine 4 yorum

  1. Zeytin çok yararlı bir besin hazır satılan zeytinleri almıyorum kendim evde yapıyorum daha sağlıklı

    Cevapla
  2. Rabbimin öyle bir nimeti ki saydığınız faydaları saymakla bitmez . Belki bizim hala bilmediğimiz ne kadar çok faydası vardır ki insanlığa indirmiş olduğu kitabında bu nimetini anmıştır. İzniyle şifa niyetiyle herkese..

    Cevapla

Yorum yapın