Yiyecek Hazırlamada Kullanılan Aromalı Otlar Nelerdir?

Yemek Hazırlamada Kullanılan Aromalı Otlar Nelerdir Ve Nasıl Kullanılır?

Mutfağımızdaki Aromalı Otlar Nelerdir Ve Nasıl Kullanılır?

Doğadan sofralarımıza gelen aromalı otlar yemeklere çeşni ve lezzet katarlar. Bu güzel ve lezzetli aromalı otlar yemeklerimize lezzet verirken sağlık içinde yarar sağlamaktadır. Güzel kokulu bu bitkiler aromalı otlar olarak adlandırılıyor. Bu aromalı otların çoğu her evde kullanılmaktadır. Ama bazıları hiç bilinmemektedir.

Nane, fesleğen, dereotu, maydanoz, tarhun vs. bilinirken mercanköşk, pimpinel, miskotu pek bilinmemektedir. Aromalı otlar ilk çağlardan beri dünyanın her yerinde yemek pişirmede kullanılmışlardır. Birçok yemekte aromalı otlar malzemenin ayrılmaz bir parçası olmuşlardır. Mesela soğan ve maydanoz olmadan nasıl bir salata düşünülmezse bazı yemeklerde de aromalı otlar olmazsa olmaz. Bu nedenle, birçok profesyonel aşçı için aromatik otlar gizli lezzettir.

Mutfağımızdaki Aromalı Otlar Nelerdir Ve Nasıl Kullanılır?

Otlar çeşitli biçimlerde ve tatlardadır, ancak hangisinin kullanılacağının karar vermek zordur. Aromalı otlar taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilirler. Eğer tarif özellikle kurutulmuş olanı gerektirmiyorsa mümkün olduğunca taze otlar tercih edilmelidir. Yemeklere, çöreklere, böreklere lezzet veren aromalı otlar nelerdir? Aromalı otlar nasıl ve nelerde kullanılır?

 İşte Aromalı Otlar ve Kullanım Alanları:

1- Melis otu (Melisa) : Nanegillerden olan Melis otunun kokusu ve lezzeti limona benzediği için limon otu da denir. Sebze ve meyve salatalarında, çorbalarda, soslarda kullanılır. Izgara balık ya da et marinesinde de taze yaprakları ince doğranmış olarak eklenebilir.

2- Frenk fesleğeni: Nanegillerden tropik kökenli bir ottur. Frenk fesleğeni ile domatesin mükemmel bir uyumu vardır. Çoban salatasına ayrı bir lezzet katar. Patlıcan ve biberli yemeklerle de önerilir.

3- Kerbel : Ana yurdu Batı Avrupa olan Kerbel keskin bir tada sahiptir. Salatalarda ve özellikle lahana salatasında kullanılır. Balıkların yanında dekor olarak servis yapılır.

4- Pimpinel : Pimpinel, bir anason türüdür. Çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır. İstenirse salatalarda da kullanılabilir.

5- Frenk maydanozu :

Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısıdır. Fransız mutfağında çok kullanılır. Kokusu hafiftir. Dolmalarda, çorbalarda, salatalarda, garnitürlerde ve süslemelerde sıkça kullanılır. Süslemeye çok uygundur.

6- Miskotu : Naneyi anımsatan misk otu, yaprakları tarhun otunun yapraklarına benzer. Salatalarda, çorbalarda, dolmalarda, tencere yemeklerinde, yahnilerde kullanılır. Ayrıca kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyecekleri pişirirken eklenir.

7- Fasulye otu : Özellikle kuru fasulye ve diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur.

8 – Maydanoz: Her türlü salata ve yemekte kullanılan en yaygın taze aromalı ottur. Maydanozun köklerinin de kokulu olduğu unutulmamalıdır. Salataların, dolmaların, zeytinyağlı yemeklerin ve çorbaların vazgeçilmez tamamlayıcısıdır.

9- Mercanköşk : Kekiğe benzeyen bu bitki taze olarak tüketilir. Salatalarda olduğu kadar her türlü et yemeği, baklagiller, havuç ve salatalık gibi sebzelerle önerilir. Tadını koruyabilmesi için yemeğe pişmesine yakın konur.

10- Nane: Ferahlık veren bir taze ottur. Özellikle sebze yemeklerine çok yakışan nane, bazı et yemeklerinde kullanılmaktadır. Cacık ve yoğurt ile yapılan salatalarda kullanılmaktadır.

11- Rezene :

Akdeniz’e özgü bir ottur ve kullanımı çok eski tarihlere dayanır. Anason kokulu bir ottur ve salatalarda kullanılır.

12- Kekik: Yaz aylarında pazarlarda tazesi satılan kekik özellikle et yemeklerine çok yakışır. Mercanköşk ile aynı yerlerde kullanılır.

13- Tarhun: Kuvvetli ve hafif acımsı bir tadı olan Ortadoğu kökenli bir ottur. Bearnez gibi bazı soslarda vazgeçilmez bir yeri vardır. Rosto et yapılırken de kullanılır. Bazı yörelerde peynire eklenirken bazı yörelerde çorbası yapılır.

14- Biberiye: Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişen ve kışın yaprak dökmeyen biberiye, 1-2 metre yüksekliğinde çalı görünümlü bir bitkidir. Kuşdili olarak da bilinir. Taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Çok kuvvetli bir kokusu ve lezzeti vardır. Geleneksel olarak kuzu rosto ve ızgaralarda kullanılır. Izgara balık ve deniz mahsulleriyle de kullanılabilir.

15- Dereotu:

Maydanozdan sonra Türk mutfağında en yaygın olarak kullanılan taze otlardandır. Zeytinyağlılarda, dolmalarda, çeşitli sebze yemeklerinde ve daha birçok yerde kullanılır. Dereotu, özellikle salatalarda ve dolma içlerinde mutlaka yer alır. Pişirilmesi gereken yemeklere ilave edildiğinde yemeğin pişme sürecinin başında ve sonrasında da kullanılabilir.

16- Fesleğen: Akdeniz yemeklerinde ve İtalyan yemeklerinde çok kullanılır. Bazı yörelerde Reyhan ismi ile bilinir. Tazesi daima tercih edilir. Yöresel yemeklerde, dolmalarda, salatalarda, soğuk çorbalarda, soslarda sık sık kullanılır. Tadı en üst düzeye çıkarmak için piştikten sonra ekleyin.

17- Defne Yaprağı: Kaliforniya yada Akdeniz Bölgesi’nde yetişen defne ağacının yapraklarıdır. Et marinelerinde, tavuk marinelerinde kullanılan defne yaprağı tavuk haşlarken kullanıldığında tavuğun kokusunu almakta ve hoş bir tat vermektedir. Defne yaprağını pişirme sürecinin başında kullanmayı, servis ederken de içerisinden almanız gerektiğini unutmayın.

18- Kişniş Otu: Çin maydanozu veya Japon maydanozu diye satılan kişniş otu, çorbadan salataya kadar her tür yemekte kullanılır. Daha çok yöresel yemeklerde kullanılır. Tohumları baharat olarak kullanıldığı gibi kökleri de bazı baharat karışımlarına konulur.

Zerdeçal’ın Faydaları Ve Kullanım Alanları

Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır

Köri-Curry-Köri Yaprağı-Kadi Patta- Köri’nin Yararları

Kimyonun Sağlık İçin İnanılmaz Faydaları

Rezene Nedir, Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Arapsaçı Otu Özellikleri Ve Faydaları

Adaçayının Faydaları Nelerdir Ve Adaçayı Nasıl Kullanılır?

Yayın tarihi: 20 Tem 2019- Güncellenme tarihi 25-09-2021





“Yiyecek Hazırlamada Kullanılan Aromalı Otlar Nelerdir?” üzerine 8 yorum

  1. Evet bilmediğim bitkileri bu konunuzla öğrenmiş oldum. Değerli çalışmanız için teşekkür ederim.

    Cevapla

Yorum yapın