Dünyanın her yerinde çalışan insanlar güne başlamak için işe gitmeden önce bir fincan kahve tüketiyorlar. Ancak insanlar kahve içerken hem kahvenin yararlarına hem de zararına maruz kalıyorlar. Peki kahve nasıl zararlı olur ve kimlere zararlı olur?
Her gıdanın , yiyeceğin, içeceğin yararı olduğu gibi elbette zararı da vardır. Kahvede aynı şekildedir. Ve yararlarının yanında zararları da mutlaka vardır.
Kahve Zararlı Mı?
1- Kahve herkes için faydalı olmayabilir. Bazı kalp rahatsızlıkları, kafein hassasiyeti olanlar ve hamile kadınlar kafeinsiz kahve ve çay içmelidirler.
2- Kahve, insanların daha az yorgun hissetmelerine yardımcı olabilir ve enerji seviyelerini yükseltebilir. Bunun nedeni kafein denilen uyarıcı içermesidir.
3- Günlük olarak fazla kahve tüketmek aşırı miktarda kafein alınması ile birlikte kahvenin yararını bitirir.
4- Kafeinin yağ yakımını artırabilir, metabolizma hızınızı artırabilir. Ancak uzun süreli kahve içmek ve aşırı miktarda kahve tüketmek yine bu etkileri ortadan kaldırır.
Kahve’nin zararları nelerdir?
1. Aç karnına kahve içmek sağlık için zararlıdır!
Midemiz yiyecekleri sindirmek için asit üretir. Eğer bu asit midede bulunmaz ise bağırsak hastalıkları ile karşılaşabiliriz. Kahve içmek midenin ürettiği bu asidi uyarır. Halbuki bu asit sadece yediğimiz gıdaları sindirmek için üretilmelidir.
Midede asit bulunmaması özellikle proteinlerin sindirimini etkileyebilir. Protein bazlı gıdaları parçalamak için yeterli asit olmadığında ise gıdalar kolayca ince bağırsağımıza yerleşebilir.
Sindirilmeyen protein, şişkinlik, gaz, irritabl bağırsak sendromuna (İBS), divertikülit ve hatta kolon kanserine kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
2. Aşırı kahve tüketimi hangi hastalıkları tetikleyebilir?
İlk maddemizde kahvede asit bulunduğundan bahsetmiştik. Kahve çekirdeklerinde bulunan çeşitli asitler, ince bağırsağın mide ve mukozasını tahriş edebilir. Bu, ülser, gastrit, irritabl bağırsak sendromu ve Crohn hastalığı olan insanların sağlık sorunlarını arttırabilir. Doktorlar bu gibi rahatsızlığı olan kişilere kahveyi bırakmalarını tavsiye ederler. Buraya kadar her şey normal olabilir.Ancak sorulması gereken soru Aşırı kahve içmek bu hastalıkların oluşmasını sağlar mı?
– Ülserlerin Helicobacter pylori bakterilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
– Kahve midenin mukoza yüzeyinde, Helicobacter pylori bakterisine direncini zayıflatabilir.
– Kahve içmek, karın kramplarına, kolik ve dışkı sorunlarına (kabızlık ve ishale) yol açabilir.
– İnce bağırsak mukozasını tahriş edebilir. Bu durum irritabl bağırsak sendromu olarak bilinir ve son yıllarda giderek daha fazla insan bu rahatsızlıktan muzdariptir.
– Gastrointestinal yol hastalıklarında, kahve zararlıdır.
3. Reflü – Mide Ekişmesi Yapabilir
Reflü, (midenin ekşimesine) kahve neden olabilir. Sadece kahve değil kolada bulunan kafein ve diğer yüksek kafeinli enerji içecekleri de aynı sınıftadır.
Hatta bazı insanlarda kafeinsiz kahve bile mide yanmasına neden olabilir. Araştırmacılar kahve’nin içerdiği diğer bileşenlerinde reflü-mide ekşimesi yapabileceğini düşünüyorlar.
4. Bağırsakları uyarır ama…
Kahve kabızlık yapabileceği gibi bazı insanlarda ishalde yapabilir. Çünkü Kahve bağırsak hareketlerini uyarabilir. Bazı insanlar müshil olarak kasıtlı olarak kahve içiyorlar ancak bir sorun var. Bağırsak hareketlerini kahve ile uyararak, midenin boşaltılmasını hızlandırmaya çalışmak ile sindirilmemiş gıdaların düzgün parçalanmadan önce mide içeriğini hızlı bir şekilde ince bağırsağa itebilir. Bu nedenle, vücudun yiyecekten emilen uygun besin maddelerini almasını zorlaştırır. Kafeinli yada kafeinsiz kahve fark etmez her ikisi de sindirimi olumsuz biçimde etkileyebilir.
5. Mineral alımını engeller
– Kahve, midedeki demir emilimini ve özellikle bağırsakların kalsiyum, çinko, magnezyum ve diğer önemli mineralleri tutmasını engeller.
-Kahve içen insanlar mineraller açısından zengin gıdaları tüketseler veya besin takviyeleri alsalar dahi mineral yetersizlikleri olabilir.
-Tüm mineraller sağlığın korunması için gereklidir. Mineral eksikliği çeşitli hastalıklara yol açabilir. Örneğin, sadece kalsiyum eksikliği 150’den fazla farklı hastalığa neden olabilir.
-Kahveden vazgeçemiyorsanız; diyetinize kalsiyum ve diğer minerallerden zengin gıdalar eklemelisiniz veya mineral bakımından zengin preparatları kullanmaya başlamanız gerekir.
6. Kansere neden olabilir mi ?
Kahve çekirdeği yüksek sıcaklıkta kavrulduğunda oluşan potansiyel olarak kanserojen (kansere neden olan) bir madde olabileceği düşünülen Akrilamid içerir. Kavrulmuş kahve çekirdeğinden elde edilen her türlü kahve ürünü, hazır kahve de dahil olmak üzere akrilamid içerecektir. Tahıl ve hindiba kökü kahvesi gibi kavurma işleminden geçen kahve türlerinin hepsi akrilamid içerir.
Bununla birlikte, bu farklı kahve türlerinde akrilamid miktarı değişebilir. Kahve çekirdeklerinin rengi ne kadar koyu ise akrilamid’in seviyesinin de o kadar yüksek olduğu söyleniyor.
Akrilamid’in insanlarda kanserojen olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamasına rağmen, seviyelerin farkında olmak, mümkün olduğunca sınırlamak sağlıklı kalmak için mantıklıdır.
Ayrıca kahve gibi kavrulan ve ya yüksek ısıya maruz kalan, fırınlanan yiyeceklerde Akrilamid içeriği oluşabilir. Bu yiyecekler arasında patates kızartması, patates cipsi, tahıllardan yapılan yiyecekler (kahvaltı gevrekleri, kurabiyeler, ekmek ve tost gibi) yiyeceklerde bulunur.
7. Kahve rahatlatıyor mu? Stres mi yapıyor?
Her şeyin azı karar çoğu zarar demişlerdir. Öyle değil mi? Pek çok kişi rahatlamak için kahve içer. Aşırı olmayan günlük uygun miktarda kahve depresyonu önler. Lakin kahve tüketimi arttıkça rahatlatma etkisi bitiyor ve kortizol, epinefrin ve norepinefrin hormonlarının salgılanmasına neden oluyor. Ve bunun sonucu olarak da kalp atış hızını, kan basıncını ve gerginlik ortaya çıkıyor. Özellikle aç karnına, yemekten önce kahvenin içilmesi stres hormonlarını sinir sistemini harekete geçiriyor. Böylelikle güne enerjik değil stres ile başlanmış oluyor.
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:
Kahve Faydalı Mı? Kahve ‘nin Sağlık için Faydaları Neler?
Günde bir fincan içmek fazla zararlı olmaz diye düşünüyorum
@Selin
Her şeyin azı karar çoğu zarar demişler. 👍
Bu yararlı araştırmanızı okuyan herkes kahve konusunda daha bilgili bir tüketim içinde olacaktır. Teşekkürler…
@İlhan
Rica ederim.