Kakule, hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklere aromatik bir tat vermek için kullanılan bir baharattır. Kakule kendine has bir tada ve kokuya sahiptir. Kakulenin Faydası nedir?
Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Hint, Orta Doğu, Arap ve İsveç mutfağında yaygın olarak kullanılır ve dünya çapında mevcuttur. Kakule et yemeklerinde, sebze yemeklerinde, balık yemeklerinde, pilavlarda, hamur işlerinde, muhallebi, sütlü tatlılar, kurabiyeler,kekler, hoşaflar kahve ve çayda kullanılır. Masala chai (masala çayında ve Türk kahvesi, Arap kahvelerinde aromatik tad vermek için kullanılır.)
Kakulenin Latince ismi, Elettaria cardamomum‘dur. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi isimleri ile de bilinir. Kakulenin ismi yetişen bölgenin ismini alır. Ayrıca Arapça ve Farsça “Hêl” İngilizce’de ise “cardamom” denir. Kakule zencefil ailesindendir. Küçük siyah tohumları olan bir baharattır. Asya’ya özgü ve Hint mutfağında öne çıkan bir bileşen olmasına rağmen, Guatemala, Malezya ve Tanzanya’da da kakule de üretilmektedir. Bakla gibi dışı kabuk içinde tohumları vardır. Kabuklu hali ile satıldığı gibi tohumları toz hali ile yani öğütülmüş olarak da satılmaktadır.
Ayrıca, baharatçılarda paket içerisinde Garam masala isimli baharat bulunmaktadır. Garam masala baharatının içinde kakule içerdiği söylenmektedir. Elbetteki baharat karışımı dediğim için saf kakule değildir. Kişniş karabiber, tarçın, kimyon, karanfil, zencefil gibi baharatlar vardır içinde. Kakuleyi saf kullanmanın her zaman için daha iyi olduğunu belirtmek isterim. Sebebi ise içindeki miktarını bilirsiniz , ayrıca kakule ezilip hemen tüketilmelidir. Bununla birlikte tek karışım kullanmak isteyenlerin tercihi garam masala’da olabilir.
Toz Kakule nasıl kullanılır?
Kakule tozu esansiyel yağların hızla kaybedilmesinden dolayı aroma ve lezzetini hızlı bir şekilde kaybeder, sonuç olarak, sadece gereksinimlere göre kakule tozu yapılması tavsiye edilir. Kakule tozu yapmak için, kakule’nin kabuklarını açın. İçerisindeki tohumları alın ve ezin. Bu toz daha sonra çeşitli yemekleri ve içecekleri tatlandırmak için kullanılır. Lakin sadece yeteri miktarda kakuleyi ezin. Aksi halde kokusu kaçar.
Kakule çayı nasıl yapılır?
Kakule çayının etkili tadı eski zamanlardan beri Doğu kültürlerinde çok popülerdir. Kahve ve pek çok içeceğin içerisine aromatik olarak eklenir. Kakule’yi sütle içmeyi sevenler latte şeklinde hazırlayabilirler. Sadece içeceğiniz miktar kadar kakuleyi ayıklayın, tohumlarını toz hale getirin ve içindeki tüm esansiyel yağları serbest bırakmak için suda, sütte, kahve içinde kaynatın.
Kakule’de hangi vitaminler vardır?
Unutma veya düşünme gücü zayıflayanlara kakule tavsiye edilir.
Akrabası olan zencefil ve zerdeçal gibi, kakule de özellikle mukoza zarlarında, ağızda ve boğazda ağrı ve şişliği sınırlayan bazı anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
Kakule, antioksidan özelliklere sahip doğal bileşikler içerir. Hastalıkları önleme ve tedavi etmede büyük önem taşır. İçeriğinde, demir, magnezyum, selenyum, çinko ve özellikle manganez gibi değerli mineraller vardır. Ayrıca kalsiyum, potasyum, B vitamini piridoksin ve C vitamini bulunur. Ve az miktarda protein, lifi ve yağ asitleri içerir.
Kakule tohumlarının ve yağlarının etkileyici özellikleri tıpta yüzyıllardır kullanıldığı düşünülmektedir.
Kakulenin yararlarına geçmeden önce, hamilelerin kullanmasının sakıncalı bir bitki olduğunu belirtmek isteriz.
Kakulenin Faydaları Nelerdir?
Kakulede Bulunan Manganez Parkinson Hastalığını Önleyebilir: Parkinson hastalığı, geri dönüşü olmayan ve zamanla daha da kötüleşen kronik bir beyin hastalığıdır. Henüz bu hareket bozukluğunun kesin bir tedavisi yok, ama Kakule gibi belirli yiyecek türlerinin bu bozukluğun ciddi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği de söylenebilir.
İştah açıcıdır.
Soğuk algınlığında kullanılır.
Kanserle mücadele eder.
Kalp-damar sağlığı için faydalıdır.
Kan dolaşımını artırır.
Yüksek tansiyon ile mücadele eder. Kakule ayrıca hipertansiyonla ilişkili ateroskleroz ve kalp krizi gelişme şansınızı azaltır. Kakuleyi, tansiyonu düşürücü özelliği nedeniyle kahve ve çaylara ekleyebilir veya günlük öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Enfeksiyon hastalıklarındaki sindirim bozukluklarında kullanılır.
Özellikle astım, bronşit’te, solunum sorunlarını tedavi etmek için kullanılır.
Cilt alerjilerinde etkilidir.
Kakulede bulunan melatonin gibi güçlü besinler vücuttaki yağların yanma sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Melatonin kilo vermede önemli bir yağ hücresi olan “bej yağ” dokusunun uyarılmasını artırır. Bu, sağlıksız kişilerde daha hızlı kilo kaybını sağlar.
Kokusu ve tadı çok keskindir. Dizanteriyi tedavi eder.
Bol idrar söktürür. Sistit vb. idrar yolu hastalıklarının tedavisine de yardımcı olabilir.
Mide gazını önler.
Migreni geçirir.
Mide bulantısına iyi gelir.
Akciğerler için antiseptiktir.
Tükürüğü arttırır.
Kakule hangi hastalıklarda kullanılır ?
Yemeklerden sonra veya nefesinizi tazelemek isterseniz ağız kokusunu alması için Kakule tohumları çiğneyin.
Ağız ülseri ve ağız ve boğaz enfeksiyonları için de kullanılır.
İdrar yollarını, mesaneyi ve böbrekleri temizlemeye, tuzu, fazla suyu, toksinleri atmaya ve enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olur.
Siyah Kakule, soğuk algınlığı ve grip semptomlarının önlenmesine ve hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bronşit ve öksürük için kullanılır.
Kakule içerisindeki vitaminlerin, bitkisel besinlerin ve esansiyel yağların çoğu antioksidan görevi görür ve hücresel yaşlanmaya karşı etkilidir.
Kakulenin içindeki uçucu yağlar virüs, bakteri, mantar ve küf oluşumunu engeller.
Kakule hıçkırıklardan kurtulmaya yardımcıdır. Aynı zamanda mide ve bağırsak krampları gibi diğer istemsiz kas spazmlarını geçirir.
Kakule, nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse mide bulantısı ve kusmaya iyi gelir.
Depresyonla savaşmanın doğal bir yoludur. Stres, depresyon veya diğer herhangi bir zihinsel sağlık sorunu için Kakule kaynatılabilir.
İktidarsızlığa yardımcı olabilecek güçlü bir afrodizyakdır. Kakule sütle kaynatılır ve balla tatlandırılarak içilir.
Kakule kaynatır ve balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse iştah açar.
Serinlemek için Kakuleyi kaynatıp balla tatlandırıp soğuk için.
Mideyi çalıştırır, gaz söktürür. Nane ile beraber Kakule kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden sonra içilmeye devam edilir.
Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır
Yeşil Kahve Nedir, Yeşil Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Siyah Mücevher Kara Halile – Helile Bitkisinin Faydaları
Şifa Kaynağı Kişniş Ve Kişniş Tohumunun Faydaları
Yayınlanma tarihi: 24 Tem 2019-editleme tarihi 25-08-2021
Faydalı bir bitki kullanırım
@Çilem
Afiyet şifa olsun
Kakule kullanıyorum ama ne kadar çok faydaları varmış maşaAllah. Şİfa olması dileğiyle…
@Sacit
Amin .inşaallah
Bazı yemeklerde kullanırım bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum
@Azime
Şifa olsun
Selam. 😉 ben hafızayı da güçlendirdiğini biliyordum sanki. 🤔
@Hande
Ek bilgi için teşekkürler.