Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Böbreklerinize zarar verebilecek birçok farklı şey vardır. Tansiyonun yüksek olması bunlardan biridir. Diğeri ise diyabettir.

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ailede böbrek hastalığı öyküsü olması da risk faktörü olarak kabul edilir. Bu nedenle, böbrek hastalığı riskinizi artırabilecek şeylerden herhangi birine sahipseniz, doktora başvurmalısınız.

Sağlık yetkililerine göre, böbrek hastalığını kesin olarak bilmenin tek yolu gerekli kan ve idrar tahlillerinin yapılması için doktorunuza görünmenizdir.

Ayrıca, bazı yaygın böbrek hastalığı göstergelerinin aranması için çok önemlidir. Birçok hasta farkında olmadan kronik böbrek hastalığına sahip olabilir.

Kronik Böbrek Hastalığı Nedir?

Kronik böbrek hastalığı (KBH), böbreklerinizin yavaş yavaş işlevini kaybettiği bir progresif böbrek hastalığı şeklidir. Bu hastalık akut böbrek yetmezliğinden veya böbrek fonksiyon bozukluğunun hızlı başlangıcından farklıdır. KBH, korkunç sonuçlara yol açabilecek kronik (uzun süreli), ilerleyici bir durumdur.

Böbrekler düzgün çalışmıyorsa, fazla atık ve sıvılar vücudunuzda birikir. Bu aynı zamanda diğer sağlık komplikasyonlarına da yol açabilir. KBH genellikle tedavi edilemez, ancak erken yakalanırsa böbreklinize verilen zarar yavaşlayabilir.

Böbrek Hastalığına Dair Belirtiler Nelerdir?

Kronik böbrek hastalığının uyarı işaretleri ve belirtileri her zaman belirgin değildir.  Böbreklerinizin bir tür tehlikede olabileceğine dair birkaç işarete rastlayabilirsiniz.

Kronik Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Cilt kuruluğu ve kaşıntı

Sağlıklı böbrekler birçok önemli iş yapar. Atıkları ve ekstra sıvıları vücudunuzdan temizler, kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına yardımcı olur, kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur ve kanınızda doğru miktarda mineral bulundurmaya çalışır. Kuru ve kaşıntılı cilt, böbrekler kanınızdaki doğru mineral ve besin dengesini koruyamadığında, sıklıkla ileri böbrek hastalığına eşlik eden mineral ve kemik hastalığının bir işareti olabilir. Kuruluk ve kaşınmanın cilt rahatsızlığından kaynaklanmadığına inanıyorsanız bir doktora görünün.

Yorgunluk

Düzgün çalışmayan böbrekleriniz varsa, toksinler ve atık maddeler sisteminizde birikebilir. Elbette, bu, yalnızca ılımlı fiziksel aktiviteye girdikten sonra bile kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

Anemi

Böbrek hastalığının yol açtığı fiziksel ve zihinsel tükenme, böbrek hastalığının komplikasyonlarından biri olan anemi ile de ilişkilendirilebilir. Bunun nedeni, böbreklerinizin kemik iliğinizi kırmızı kan hücreleri veya RBC’ler adı verilen oksijen taşıyan bileşenler üretmeye teşvik eden hormonlar üretme görevidir.

Uyku sorunları

Böbrekler düzgün çalışmadığında, toksinler vücudu idrardan bırakmak yerine kanda kalır. Bu uyumayı zorlaştırabilir. Obezite ve kronik böbrek hastalığı arasında da bir bağlantı vardır ve uyku apnesi, genel popülasyona kıyasla kronik böbrek hastalığı olanlarda daha yaygındır.

Sık idrara çıkma hissi

Özellikle geceleri daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissederseniz, bu böbrek hastalığının bir işareti olabilir. Böbrekler zarar gördüğünde, idrarın artmasına neden olabilir. Bazen bu erkeklerde üriner enfeksiyon veya genişlemiş prostat belirtisi de olabilir.

İdrarda kan görülürse

Sağlıklı böbrekler, idrar oluşturmak için kandan çıkan atıkları süzerken kan hücrelerini tipik olarak vücutta tutar, ancak böbrek filtreleri zarar gördüğünde, bu kan hücreleri idrarın içine “sızıntı” yapmaya başlayabilir. Böbrek hastalığının sinyalizasyonuna ek olarak, idrardaki kan, tümörlerin, böbrek taşlarının veya enfeksiyonun göstergesi olabilir.

Göz çevresinde kalıcı şişlik

İdrardaki protein, böbrek filtrelerinin zarar gördüğüne ve proteinin idrarın içine sızmasına izin verdiğinin erken bir işaretidir. Göz çevrenizdeki bu şişlik, böbreklerinizin idrarda vücutta kalması yerine büyük miktarda protein sızdırması gerçeğinden kaynaklanabilir.

Şişmiş ayak ve ayak bilekleri

Azalan böbrek fonksiyonu, sodyum tutulmasına neden olarak ayak ve ayak bileklerinde şişmeye neden olabilir.
Eğer böbrekleriniz hastalanırsa, vücudunuzda sodyum birikmesi pek mümkün değildir. Bu su tutmanıza neden olabilir. Ayak ve ayak bileklerinin şişmiş olduğunu fark edebilirsiniz. Sıvı tutulumu ayrıca böbrek hastalığı olan birinin kan basıncının yükselmesinin nedenidir. Şişlik aynı zamanda kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve kronik bacak damarı sorunlarının belirtisi olabilir.

Kas krampları

Elektrolit dengesizlikleri, böbrek fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir. Örneğin, düşük kalsiyum seviyeleri ve zayıf şekilde kontrol edilen fosfor, kas kramplarına katkıda bulunabilir.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Böbrek Taşı İçin Faydalı Olan Limonata Nasıl Hazırlanmalıdır 

Böbrek Taşını Önlemek İçin Sağlıklı Meyve Suları 





“Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?” üzerine 4 yorum

  1. RAbbim herkese şifa nasib etsin . Zor bir hastalık. Çok dikkatli olmak gerekiyor. Açıklamalarınız ve uyarılarınız dikkate alınmalı. Allah (cc) çalışmalarınızdan dolayı razı olsun.

    Yanıtla

Yorum yapın