Folat Eksikliğinin Nedenleri Ve Folat Eksikliği Tedavisi

Folik asit ve folat Vitamin B9‘un farklı formlarıdır, ancak folat temel olarak vitaminlerin doğal formudur. Diğer taraftan folik asit, B9 vitamininin sentetik formudur. Un ve kahvaltı gevrekleri de dahil olmak üzere bazı gıda ürünlerine eklenen çeşitli takviyelerde kullanılır.

Folat Eksikliğinin Nedenleri Ve Folat Eksikliği Tedavisi

Folat  Nedir?

Folat suda çözünür bir vitamindir. Suda çözülür ve hücrelerin içinde saklanmaz. Sonuç olarak, vücudunuzun bir miktar koruma sağlayamayacağı için folat almaya devam etmelisiniz. Fazla miktarda suda çözünen vitamin idrarla dışarı atılır.

Folat Eksikliğinin Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Beslenme

Taze sebze ve meyvelerin yanı sıra zenginleştirilmiş tahıllar içermeyen bir beslenme, genellikle folat eksikliğinin ardındaki temel nedenlerdir. Dahası, aşırı pişen yiyecekler içlerindeki vitaminleri yok edebilir. Vücudumuzdaki folat seviyesi, folat açısından zengin olan gıdalardan uzak kaldığımız da birkaç hafta içinde azalabilir.

Hastalıklar

Gastrointestinal sistemin emilimini etkileyebilecek ve folat eksikliğine yol açabilecek belirli durumlar vardır. Bu hastalıklar arasında şunlar vardır:

Çölyak hastalığı
Bazı kanser türleri
Crohn hastalığı
Diyalizi gerektiren böbreklerde ciddi sorunlar

Genetik Faktörler

Genetik mutasyona sahip bazı kişiler vardır; bu kişilerin vücutları veya beslenme şekilleri folatı kullanılabilir formunu etkili ve uygun bir şekilde dönüştürmesini engeller.

Reçetelerin Yan Etkileri

Doktor reçetelerindeki  bazı i**la-çl-ar da folik asit eksikliği yapabilmektedir.  İçeriğinde; Meto-treksat, Fen-itoin, Trimet-oprim-sulfa-metoksazol,  Sülfa-salazin maddeleri içeren ilaçlar folat eksikliği yapabilir veya tetikleyebilir.

Aşırı Alkol Alımı

Alkol folat emilimini engelleyebilir. Ayrıca alkol idrar yoluyla Folat atılımını artırır.

Folat Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

Folat eksikliği bir kan testi ile teşhis edilir. Bu test genellikle doğum öncesi kontrol için hamile kadınlara yapılır. Hamilelik haricinde halsizlik, aşırı yorgunluk, geçmeyen baş ağrıları, kulak çınlaması, unutkanlık, depresyon, iştah eksikliği gibi sağlık problemleriniz varsa bir doktora başvurmanızı veya test yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Folat Eksikliği Komplikasyonları

Folat kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir. Folik asit eksikliğinden muzdarip olduğunuzda ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Çünkü folik asit vücuttaki RBC’lerin üretimi için gereklidir.

Şiddetli eksiklik megaloblastik anemiye neden olabilir. Bu, kırmızı kan hücreleri tamamen gelişmediğinde ve genellikle normal boyuttan daha büyük olduğunda meydana gelen bir durumdur.

Eksiklik ayrıca düşük trombosit sayısı ve beyaz kan hücrelerine de yol açabilir.

Folat eksikliği, fetüsün beyin ve omurilikte ciddi doğum kusurları geliştirmesini neden olur.

Folat Eksikliği Tedavisi

Folat eksikliğinin tedavisinde sadece folat alımını artırmayı gerektirecektir. B vitamini zengini yiyeceklerden veya içeceklerden elde edilmesinin yanı sıra  folat takviyelerinden alınabilir. Vücudunun folatı absorbe etme yeteneğini etkileyen ve genetik mutasyonu olanların, MTHFR olarak adlandırılan folat eksikliğini önlemek için metile folat almaları gerekebilir.

Takviyelerde, folat genellikle diğer B vitaminlerine eklenir. Bunlar ayrıca B Vitamini kompleksleri olarak bilinir. Hamile olan kadınların alkolden tamamen uzak durmaları ve folat eksikliği olanların da alkol alımını azaltmaları gerekmektedir.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Folik Asit’in Önemi – Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Folik Asit Nedir Ve Folik Asit Eksikliği Belirtileri Neler? 





“Folat Eksikliğinin Nedenleri Ve Folat Eksikliği Tedavisi” üzerine 4 yorum

  1. Yeni bir konu ile daha öğrenmiş oldum sayenizde .Araştırmalaınız çok öğretici. Teşekkürler.. Rabbim herkese şifasından nasib etsin inşaAllah…

    Cevapla

Yorum yapın