Evinizde gizlenen nemli bir koku var mı? Eviniz küf kokuyor ve bu sizi üzüyor mu? Aşağıdaki ipuçları evinizin kokusunun hızlıca değişmesine ve tazelenmesine yardımcı olur. Peki rutubet kokusu için ne yapmalı?
Havada her zaman bir miktar nem vardır. Yüzde 50 civarında nem, genellikle sağlıklı bir seviye olarak kabul edilir. Çünkü insanlarında bu neme ihtiyacı vardır. Birçok küf ve akarın bu ortamda oluşması da pek olası değildir. Fakat bu miktar arttığında evde küf oluşumuna sebep olur.
Küf her yerde oluşup, büyüyebilir, halıda, kıyafetlerde, yiyeceklerde, kâğıtlarda, alçıpanın arka tarafında, sızıntı yapan boruların etrafındaki duvarların içindeki alanlarda, tavanda ve göremediğiniz pek çok yerde bile.
Küf problemini çözmek zor ve masraflı olmakla kalmaz, küf aynı zamanda sağlığınıza zarar verebilecek alerjenler ve tahriş edici maddeler (ve nadiren toksinler) de üretebilir.
Rutubet Nasıl Önlenir?
Küf kokusunu gidermenin ilk adımı, kokunun nereden geldiğini bulmaktır. Biraz etrafı koklayın. Koku bir odadan mı geliyor yoksa evdeki diğer odalarda da var mı? Köşede kalmış küflenmiş bir parça ekmek, ıslak kalan bir eşya, yağmurdan sonra nemlenmiş ıslanan bir duvar mı? Yoksa duvarın içinde sızdıran su borusu mu küfe sebep oluyor? Nem ve küfün neden oluştuğunu tespit edemiyorsanız profesyonel kişilere başvurun.
1- Nem ve koku oluşma riskini en aza indirmek için evinizi iyi havalandırmaya çalışın. Kapıların ve pencerelerin mümkün olduğu kadar açık kalmasını sağlayın. Yemek pişirirken veya banyodan sonra buharın evden çıkmasını sağlamak için evi, mutfağı , banyoyu havalandırın.
2- Ayrıca dolapların kapaklarını açarak bir adım daha öteye gidebilirsiniz, böylece evinizdeki her köşe temiz hava alabilir. Çünkü küf söz konusu olduğunda evdeki her eşyanın havalanmaya ihtiyacı vardır.
3- Çatınızda hasar olmadığından emin olun. Tüm pencerelerinizi ve kapılarınızı kontrol edin. Bir açıklık var ise kapı ve pencere aralarında su sızacaktır. Tüm açıklıkları kapatın ve yağmur suyunun gireceği yerleri onarın.
4- Yağmur suyunu, bodrumdan ve duvarlarınızdan onarımını yaparak uzak tutun.
5 – Yeni bir ev planlıyorsanız, yağmuru duvarlarınızdan ve pencerelerinizden gelmesini önlemek için daha geniş çıkıntılar ile yapılandırılmış bir ev seçin.
6- Klimanızdan damlayan suların uygun şekilde boşaltıldığından emin olun. Klimadan sızan sular duvara geldiğinde nem yapar ve küf oluşturur.
7- Hava sıcaklığındaki ani yükselmeler ve düşüşler ile merkezi ısıtma sisteminizin her açılıp kapanışında su buharlaşıp yoğunlaştığından nem oranını arttırabilir.
Bir Odadaki Nem Kokusundan Kurtulmanın Temel Adımları
Küf kokusu nemden ve bozulmuş gıdalara kadar birçok farklı nedenden dolayı olabilir. Ancak iyi haber şu ki, küf kokusunun sebebi genellikle ciddi veya kalıcı değildir ve küf kokusunu giderip evi tazelemek için birçok kolay yol vardır! Ancak küf önleme söz konusu olduğunda tek bir çözüm yoktur. İkliminiz ve eviniz için neyin işe yaradığını bilmek önemli bir ilk adım olacaktır.
1- Odada bir gardırop varsa, kıyafetlerinizi koklayın ve rutubetten etkilenmişse, ılık su ve bir bardak sulandırılmış sirke solüsyonu hazırlayıp, normal çamaşır deterjanı ile yıkamayı deneyin. Her kıyafeti doğru şekilde ve doğru sıcaklıkta yıkadığınızdan emin olmak için giysilerinizdeki etiketleri kontrol edin. Ve aynı işlemi yatak – örtüleri, perdeler veya küf kokusu olan tüm kumaşlar için de yapabilirsiniz.
Halıdaki Küf Lekesi Nasıl Temizlenir?
2- Nemli duvarlarda ise; küfü gidermek için karbonatlı su ile temizleyin. Ya da bir miktar sirkeyi bezin üstüne dökerek duvarı temizleyin.
3- Küf kokusu, dolap veya küçük bir alandan yayılıyorsa, karbonat kullanın. Kapalı yerlere küçük bir tabak içinde karbonatı yerleştirin. Kabartma tozu aşırı nemi ve kokuları emer ve yerine taze kokular bırakır. Ayrıca kabartma tozunun içine esansiyel yağlar ilave ederseniz ev yapımı koku giderici yapabilirsiniz.
4- Çamaşır ve bulaşık makinesindeki küf kokularını gidermek için, deterjan bölmesine karbonat atıp bir kaç kez çalıştırın makinanızdaki küf kokusu gidecektir.
5-Limon veya limon kabuğunu suyun içinde kaynatın. Limon kokusu çıktıktan sonra ocağı kapatın ve taze kaynamış karışımı küf kokan odaya bırakın. Karışım soğuduktan sonra, boş bir oda spreyi şişesine boşaltın ve küf kokan odaya ve diğer odalara bu suyu püskürtün.
6- Fırınlar, buzdolapları veya kokuya neden olabilecek herhangi bir cihazın içine küçük bir fincan karbonat koyun. Fırın içine bıraktığınız fincanı fırını çalıştırmadan önce çıkarmayı unutmayın!
7- Küçük bir kaba 1 bardak su koyun. 1 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin. Karanfil, biberiye, adaçayı veya nane gibi esansiyel yağlardan istediklerinizi karışıma ekleyin. Malzemeleri karıştırın ve çözeltiyi dikkatlice bir sprey şişesine dökün. Hoş olmayan kokuları gidermek ve havayı tazelemek için bu karışımı kullanın.
8- İç mekan bitkilerinde bulunan nemli toprak, küf için üreme alanıdır ve evinizin diğer alanlarına yayılabilir. Bitkilerinizden kurtulmak yerine, çiçekleri sularken, bu suya Taheebo çayı eklemeyi deneyin. Yağmur ormanlarında bile mantarlara dayanabilen bu ağacın yağı, bitki toprağında küf oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Yayınlanma tarihi: 27 Temmuz 2019- Editleme tarihi 5 Mart 2023
Evde küf var nasıl temizlenecek diye düşünüyordum imdadıma yetiştiniz teşekkür
@Canan
rica ederiz. kolay gelsin
Çok değerli bilgiler… Teşekkürler… Eşim ilgilenecek..
@sarıyerli
Rica ederim 🙂
Bilgiler için teşekkürler evin aşağı katı çok kokuyor. iyice temizleyelim bakalım
@Nilay
🙁 umarım koku iyice temizlenir.