Bir gözün diğerinden daha zayıf veya daha kötü görmesi durumunda göz tembelliği ortaya çıkar. Göz tembelliği tedavi edilmezse zamanla kötüleşebilir.
Diğer tedavilere ek olarak, göz egzersizleri bunu yönetmenize ve önlemenize yardımcı olabilir.
Göz tembelliği olan kişilere, doktorlar genellikle şu egzersizi tavsiye etmektedirler:
Elinize bir kalem alın, burnunuzdan yaklaşık bir karış kadar uzaklaştırın, ucuna bakarken hızlıca, elinizi ileriye doğru götürün. Dirseğiniz tam açılmış olmalıdır. Gözünüzü kalem ucundan hiç ayırmadan yavaş yavaş uzaklaştırdığınız noktaya kadar getirin. Ardından hızlıca uzaklaştırın ve tekrar getirerek işlemi tekrarlayın. İşlemin herhangi bir adet sınırı yoktur. 30-50 defa yapabilirsiniz.
Sırada aynı işlemin çaprazlama tekrarı vardır. Bu sefer, sağ elinizde tutuğunuz kalem ucunu yaklaşık 30 derecelik bir açı ile yan tarafa doğru uzaklaştırıp yakınlaştırın. Ardından hemen aynı işlemi sol çaprazınıza doğru uzaklaştırıp tekrar yakınlaştırın gözünüzü kalem ucundan ayırmıyorsunuz. Bu işlem düz yaptığınız işlem ile aynı hızda yapılmalıdır. Yani uzaklaştırırken hızlıca yakınlaştırırken daha yavaş şekilde olmalıdır.
Gözlerinizi kalem ucundan ayırmamanız gerekir. Sağ sol ve çapraza yapılan bu işlemde yine 30 – 50 kez tekrarlanabilir. Her gün beş dk yapabileceğiniz bu işlem göz tembelliğinizi azaltabilir ve tedavi edebilirsiniz.
Özellikle bilgisayar başında gözleri sabit bir şekilde ekrana bakan kişilerin bu işlemi imkan dahilinde hergün mutlaka tekrarlaması tavsiye edilmektedir. İşlem neticesinde gözden kaynaklı hafif baş ağrılarının giderildiği gözlenmiş olup, rahatlama sağlamaktadır.
Not: bu egzersizi tavsiye eden göz doktorudur.
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:
Blefarit Nedir? Göz Kapağı İltihabında Ne Yapılabilir?
Göz Sağlığına İyi Gelen A Vitamini İçeren Besinler
Gözlük Camı Nasıl Temizlenmelidir?
Yorulan Ve Kuruyan Gözleri Rahatlatma
Baş Ağrısı-Göz Ağrısına Karşı Okunacak Şifa Ayeti ve Duaları
Önerdiniz göz egzersizini doktor söylemişti teşekkür
@Selin
rica ederim
Eğitici ve tedbir alıcı açıklamalarınız çok faydalı oluyor. Teşekkürler…
@emekli
Rica ederim. yorum için ben teşekkür ederim.