Beslenmenize Eklemeniz Gereken 11 Sağlıklı Tohum

Tohumlar beslenme açısından en sağlıklı gıdalardır. Protein, lif, vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve güçlü antioksidanlar içermektedirler. İşte Beslenmenize Eklemeniz Gereken sağlıklı tohumlardan bazıları.

Beslenmenize Eklemeniz Gereken 11 Sağlıklı Tohum

Sağlığa etkili faydaları nedeniyle günlük beslenmenize eklemeniz gereken tohumlar vardır. Birçok tohum çiğ yenebilir ancak bazılarının ıslatılması, öğütülmesi gerekmektedir. Bazı tohumlar daha lezzetli olmaları  için kavrulur. Tohumları genellikle  tuzlu ya da baharatlı atıştırmalıklar ile örneğin; kekleri, çörekleri ve sosları hazırlarken kullanırız.

Beslenmenize Dahil Etmeniz Gereken 11 Sağlıklı Ve Süper Tohum

1.Chia tohumu

Hepimizin bildiği gibi balıklar omega-3 yağ asitleri içerir. Chia tohumlarının omega-3 yağ asitlerini en fazla miktarına sahip olduğu bilinmektedir. Chia tohumları, sağlıklı omega-3 yağları haricinde; lif ve protein içerir. Chia tohumları, kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya, eklem ağrısı,  diyabet ve obezite gibi diğer birçok problemi azaltmanıza yardımcı olur.

2. Susam taneleri

Böreklerde ve çöreklerde kullandığımız susam, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, manganez, bakır, B1 vitamini içerir. Susam tohumları kolesterolü düşürmek, yüksek tansiyon kontrolünü sağlamak ve karaciğeri korumak için kanıtlanmış özel lif türleri olan sesamolin ve sesamin içermektedir.

3. Kenevir tohumu

Ne kadar tüketildiğine bakılmaksızın, kenevir tohumları sizin için kesinlikle iyi sayılır. Kenevir tohumlarının tümünün 20 amino asidi içerdiğini biliyor muydunuz? Ayrıca lif ve omega-3 yağ asitleri içeren kenevir tohumları çeşitli beslenme yetersizliklerinin tedavisinde kullanılır . Bu da vitamin ve minerallerle dolu olduklarının bir kanıtıdır.

4. Nar tohumları

Meyve içerisindeki tohumları çevreleyen meyve suyu, narın polifenoller gibi antioksidanlar da dahil olmak üzere sağlık için yararlı bir kaynaktır. Narı içindeki tohumları ile yiyin. Çünkü nar tohumları, kanser ve kalp hastalığına karşı savaşan antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Cildi ve tırnakları güzelleştirebilen ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilen C vitamini ile doludurlar. Meyve aynı zamanda lif ve potasyumun da büyük bir kaynağıdır.

5. Keten tohumu

Keten tohumları linoleik asit kaynağıdır. Pek çok sağlık sorunlarına faydalıdır. Ayrıca, keten tohumlarının hormonları düzenlemek için yardımcı olduğu bilinmektedir, bu hormonlar özellikle PMS (Adet Öncesi Gerginlik Sendromu) ve menopoz. Keten tohumunu öğüterek kullanıldığı zaman daha faydalı olmaktadır. Fazla öğütürseniz, kalanını cam bir kavanoz içinde buzdolabında saklamalısınız.

6. Hardal tohumu

Hardal tohumlarını filizlenmesini sağlamak için suyun içine batırın ve daha sonra salata, çorba ve diğerlerine biraz acı tat vermek üzere ekleyebilirsiniz. Birçok kişi  kavurmayı da tercih ediyor.  Hardal tohumları iyi miktarda selenyum, manganez ve omega-3 yağ asitleri içermektedir.

7. Kimyon tohumu

Mutfaklarımızda bir baharat olarak kullanılan kimyon tozuna aşinayız.  Bununla birlikte, pek çok insan bütün kimyon tohumlarının da tüketilebileceğinin farkında değildir. Kimyon tohumları, örneğin Hint yemek tariflerinde sıklıkla kullanılır. Harika tadıyla birlikte, tohumlar demir içerir. Sindirime faydalıdır.

8. Ay çekirdeği

İçlerinde bulunan E vitamininin etkileyici miktarları sayesinde, ayçiçeği tohumları, en sağlıklı tohumlardan biridir. E vitamini aslında cildinizi genç tutmanıza yardımcı olan bir antioksidandır, kolesterolü düşürür ve kanser riskini azaltır.

9. Üzüm Tohumları

Belki de çekirdeksiz olanlarını tercih ediyorsunuzdur.  Fakat üzüm çekirdeği sizin için çok daha iyidir.  Ayçiçeği tohumları gibi üzüm çekirdeği çok sayıda E vitamini içerir. Birçok çalışma, üzüm çekirdeğinin kalp rahatsızlığına ve kansere karşı yardımcı olduğunu göstermektedir.

10. Kabak Çekirdeği

Demir, çinko, sağlıklı yağlar, antioksidanlar, diyet lifleri ve proteinler içerdiği  için, kabak çekirdeğini düzenli olarak beslenmenize eklemelisiniz.

11. Buğday tohumu

Buğday çekirdeğinden gelen buğday tohumu; protein, demir, B vitaminleri ve lif içerir. Yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Buğday tohumunu, çoklu doymamış yağların kokulu hale gelmesini önlemek için derin dondurucuda sıkıca kapalı bir kapta muhafaza ettiğinizden emin olun.

Aşağıdaki konularda ilginizi ekebilir:

Keten Tohumu Faydaları – Keten Tohumu Nasıl Tüketilmeli? 

Haşhaş Nedir? Haşhaş Tohumu Hakkında Bilinmeyenler 

Yer Fıstığı Nedir? Yer Fıstığının Besinsel Değeri Nedir? 

Sesamun indicum: Susam Nedir? Susam Nerelerde Kullanılır? 

Kimyonun Sağlık İçin İnanılmaz Faydaları

Bal Kabağı Çekirdeğini Atma! Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Kilo Vermek İçin Beslenmenize Ekleyebileceğiniz Kuruyemişler 

Kabak çekirdeği Faydaları Nelerdir?-Pumpkin Seeds-





“Beslenmenize Eklemeniz Gereken 11 Sağlıklı Tohum” üzerine 4 yorum

Yorum yapın