Şiddetli baş ağrılarının yaygın nedenleri nelerdir? Baş ağrısı neden olur?
Baş ağrısı, yaşamın her döneminde ortaya çıkabilen bir sağlık sorunu olmakla beraber birçok farklı şekilde olabilir. Bazen hafif olan baş ağrıları bazen de çok şiddetli olur. Baş ağrısı birçok nedene bağlıdır. Genellikle stres, yoğun çalışma ve uykusuzluk gibi sebebi ile olabilir.
Baş ağrısı ve mide bulantısı birlikte oluyorsa migren olabilir. Migren haricinde sinüs ağrıları, gerilim tipi ve küme tipi gibi baş ağrıları vardır.
Sinüzit Baş Ağrısı
Sinüzitin neden olduğu baş ağrıları, alın, göz çevresi, burun, yanaklar , ağzın veya dudakların üst kısımlarında yoğunlaşır ki, bu alanlar sinüslerinizin bulunduğu yerlerdir.
Basitçe söylemek gerekirse, sinüsler kafatasındaki mukus üreten doku ile kaplı boşluklardır. Sinüslerde tıkanıklık veya enfeksiyon olduğunda, baş ağrısına neden olabilir.
Küme Tipi Baş Ağrısı
Küme tipi baş ağrılarında, ağrı son derece şiddetlidir. Hızlı başlayan ağrı, sadece birkaç dakika sonra zirveye çıkar ve en az 90 dakika kadar süren bir baş ağrısı türüdür. Küme tipi baş ağrısı hastayı gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetlidir. Genellikle tek yanlıdır, göz çevresinde oyucu şiddetli bir ağrı olur.
Migren Ağrısı
Migren baş ağrılarının neden olduğu ağrı, göz çevresinde başlar. Başın arkasında genellikle keskin bir ağrı vardır. Alın, başın arka tarafı ve kulağın hemen arkası migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.
Ancak, ağrıdan başka, migren baş ağrıları, bir sürü başka semptoma eğilimlidir. Bunlardan bazıları mide bulantısı, görme bozuklukları, ışık hassasiyeti, sulu gözler ve burun akıntısıdır.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Gerilim tipi baş ağrısı, en çok karşılaşılan ağrı tipidir. Genellikle stresten dolayı oluştuğu düşünülür, fakat stres sadece ağrıyı tetikleyen faktördür. Anksiyete, depresyon, başın zedelenmesi, kas gerilimine ve baş ağrısına yol açar.
Gerilim tipi baş ağrısında, başın etrafında bir bant varmışçasına basınç hissine sebep olur. Boyun ve kafa derisini de içine alabilen bir ağrıdır. Genellikle başın arka tarafında başlayıp öne doğru yayılır.
Omuz, boyun, kafa derisi veya çene kaslarının gerilmesi bu tipteki baş ağrısının başlıca nedenidir.
Uzun bir süre boyunca başın sabit bir şekilde tutulması, gerilim tipi baş ağrısına neden olabilir. Bu tip baş ağrısının diğer tetikleyicileri aşırı efor sarf etme, kötü uyku pozisyonu, uykusuzluk, göz yorgunluğu veya öğün atlama olarak sıralanabilir.
İnme
Kafadaki şiddetli ağrıların en korkutucu nedenlerinden biri inme. Söylemeye gerek yok, bir kişinin hayatına mal olabileceği için acil tıbbi müdahale gerektirir.
Yoğun ve ani keskin baş ağrıları dışında, diğer uyarı işaretleri sıklıkla bir felce eşlik eder. Ani kafa karışıklığı, görme bozuklukları, kas güçsüzlüğü, konuşma ve hareket zorlukları görülür.
Beyin Tümörü
Küçük beyin tümörleri, herhangi bir semptoma neden olmaz, erken evrelerde tespitlerini oldukça zordur. Ancak büyük beyin tümörleri her türlü semptomlara ve şiddetli baş ağrılarına neden olabilirler.
Beynin hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak beyin tümörlerinin gelebileceği birçok başka semptom vardır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) beyin tümörlerinin tanısında sıklıkla kullanılmaktadır.
Şiddetli baş ağrıları sürekli tekrarlıyorsa bu konuda mutlaka doktorunuza danışmak gerekmektedir....
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:
Baş Ağrısının Nedeni – Baş Ağrısı İçin Doğal Çözümler
Baş Ağrısı-Göz Ağrısına Karşı Okunacak Şifa Ayeti ve Duaları
Diş Ağrısına Evde Uygulanacak Yöntemler Nelerdir?
Genel bir hastalık. Ama anlattığınız şekilde sebebini araştırmak şifasına çare aramak açısından yönlendirici olur inşaAllah.
@Laleli
İnşaallah
Baş ağrısını çok detaylı anlatmışsınız bilgideme teşekkür
@Hilal
Rİca ederim.