Salatalık Hakkında Bilmedikleriniz!

Salatalık çok sevilen ve yenmesi kolay bir atıştırmalıktır. Çiğ ya da soslu salatada olsun, sebze bol miktarda besin değeri içerir. Karpuz, kabak ve balkabağı içeren kabakgiller familyasına aittir.

Salatalık Hakkında Bilmedikleriniz!

Salatalık sadece serinletici bir atıştırmalık değil, aynı zamanda yüksek bir K Vitamini kaynağı, antioksidanlar ve beyin sağlığını geliştirmede önemli bir rol oynayan fisetin adı verilen bir anti-inflamatuar flavonol içerir.

Sadece bir bardak salatalık diliminde, gün için ihtiyacınız olan K vitamininin% 14 ila% 19’unu alırsınız. Ayrıca bakır, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra B ve C vitaminleri de alacaksınız.

Salatalık düşük kalorilidir, ancak birçok önemli vitamin ve mineral bakımından yüksektir. Besin içeriğini en üst düzeye çıkarmak için salatalıklar soyulmadan yenmelidir. Salatalığı soymak, lif miktarını ve belirli vitamin ve mineralleri azaltır. Ancak dikkatle ve özenle yıkanmış olmalarına da dikkat etmek gerekir.

Salatalığın yüzde 96 oranında su içerir. Detoksifikasyon ve dehidrasyonu önlemek için idealdirler. Salatalık, bitkisel besinler ve K vitamini açısından zengindir. Ayrıca çok iyi bir pantotenik asit ve Molibden kaynağıdır.

İşte Salatalığın Besin içeriği:

Kalori, Karbonhidrat, Protein, Lif, C Vitamini, K Vitamini, B1 vitamini, Magnezyum, Potasyum, Manganez, su, kalori, protein, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, folat, beta karoten, lutein + zeaksantin,
flavonoidler, lignanlar, tanenler ve triterpenler, antioksidanlar ,fosfor, bakır gibi mineraller’ içerir.

Salatalığın zararı var mı?

-Salatalık bazı insanlarda şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. İrritabl Bağırsak Sendromundan (IBS) muzdarip kişilerin, sindirime yardımcı olmak için salatalık alımlarını azaltmaları tavsiye edilir.

-Böbrek problemi olan kişilerde vücutlarındaki su içeriğini ve kendilerine zararlı olan potasyumu artırabileceğinden çok fazla salatalık tüketmemelidir.

-Kan sulandırıcı kullanan kişiler, içindeki K vitamini kanın pıhtılaşmasını daha da zorlaştırabileceğinden çok fazla salatalık tüketmemelidir.

-Salatalığa alerjisi olan kişilerde kurdeşen, şişme ve nefes almada zorluk gibi belirtiler görülebilir.

-Günün ilerleyen saatlerinde veya geceleri çok fazla salatalık yememeğe dikkat edin. Çok fazla su içerdiği için şişkinliğe neden olabilir ve uykunuzu bozabilir. Hassas bir mideniz varsa, çok fazla salatalığın bağırsağınızı bozarak hazımsızlığa neden olabileceğinden dikkatli olmalsınız.

Salatalık nasıl tüketilir?

Lif, vitamin ve mineral kaybını önlemek için salatalıkları soyulmadan yemek en iyisidir.

Çiğ salatalıklar, gevrek bir tat için salatalara, soslarara, içeceklere ( smoothie, shake’lere, Detoks içeceklerine ) , sandviçlere ve lorlar peyniri ile karıştırılabilir. Ayrıca soğuk çorba yapımında da kullanabilirisiniz. Ve elbetteki fermente turşu yapabilirsiniz.

Diğer meyve ve sebzelerle birlikte makul miktarda tüketilmesi, sağlıklı bir beslenmenin en iyi yoludur.

İşte salatalık ile yapabileceğiniz tarifler:

Dereotlu Salatalıklı Cacık Tarifi (lezizci.com)

Peynirli Salatalık Dolması Nasıl Yapılır? (lezizci.com)

Ispanak Salatası Tarifi – Ispanak Salatası Nasıl Yapılır? (lezizci.com)

Yoğurtlu Buzlu Bulgur Salatası Tarifi (lezizci.com)

Barbunya Salatası Tarifi – Barbunya Salatası Nasıl Yapılır? (lezizci.com)

Salata Tadında İsotlu Arap Ezmesi Tarifi (lezizci.com)

Salatalık nasıl saklanır?

Salatalıkları daha uzun süre dayanmaları için buzdolabında saklayın. Dilerseniz bir poşet içinde veya strech filme sarabilirsiniz.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Salatalığın Daha Önce Duymadığınız Faydaları (bilgidem.com)

Salatalık Deyip Geçme: İşte Salatalık ve Suyunun Faydaları (bilgidem.com)

Karpuz,Salatalık,Limon İle Lezzetli Bir İçecek Nasıl Yapılır (bilgidem.com)

Salatalık Suyu Tansiyonu Düşürür Mü? (bilgidem.com)

Potasyum Zengini Doğal İçecekler (bilgidem.com)

Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Gıdalar (bilgidem.com)

Bağışıklık Sisteminini Güçlendirmenin Doğal Yolları (bilgidem.com)





“Salatalık Hakkında Bilmedikleriniz!” üzerine 4 yorum

Yorum yapın