Patatesler, dünya çapında ve tüm yıl boyunca bulunabilen yenilebilir yumru köklerdir. Sağladığı lif, vitaminler , mineraller ve fitokimyasallar, hastalıkları önlemeye ve insan sağlığına fayda sağlamaya yardımcı olur.
Patates aslında muzdan daha fazla potasyumla doludur ve ayrıca lif, C vitamini, B6 vitamini ve biraz da demir ve kalsiyum içerir.
Ama ne yazık ki, hazırlama yöntemi besin içeriğini etkileyebilir. Patates kızartması yağ ve kalori açısından ağır olsa da, patatesin kendisi yağsız ve kolesterolsüzdür ve sodyum oranı düşüktür. Doğru şekilde hazırlanan patates ile lezzetli, doyurucu ve sağlıklı bir yemek yapabilir.
Patatesin besinsel içeriği:
Kalori, Protein, Karbonhidrat, Lif, C Vitamini, B6 Vitamini, Potasyum, Manganez, Magnezyum, Kalsiyum , Demir, Fosfor, Niasin, Folat, Şeker, karotenoidler, kafeik asit, kolin ve çinko içerir.
Sodyum : Bütün, işlenmemiş patatesler çok az sodyum içerir. Ancak bu, patates kızartması ve patates cipsi gibi işlenmiş patates ürünleri için geçerli değildir.
Alfa-lipoik asit : Patates ayrıca vücudun glikozu enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan alfa-lipoik asit (ALA) olarak bilinen bir bileşik içerir. Alfa-lipoik asidin kan glikoz seviyelerini kontrol etmeye, vazodilatasyonu iyileştirmeye, diyabetik hastalarda retinopatiye karşı korumaya ve beyin ve sinir dokusunu korumaya yardımcı olabilir.
Quercetin : Patates kabuğunda bulunan bir flavonoid olan Quercetin, vücudun hücrelerini serbest radikallerin zararlarından koruyan bir anti-enflamatuar ve antioksidan etkiye sahipdir.
Flavonoidler: Hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olan Fenolik bileşikler patates kabuğunda ve etinde bulunur; ancak, kabuğun en yüksek miktarlara sahip olduğu bildirilmektedir. Patateslerde bulunan fenolik bileşikler, flavonoller, flavanoller ve antosiyaninleri içeren fenolik asitler ve flavonoidlerdir.
Antioksidanlar : Patates, antioksidan görevi gören C vitamini içerir. Antioksidanlar, hücre hasarını ve kanseri önlemeye ve sağlıklı sindirim ve kardiyovasküler fonksiyonları desteklemeye yardımcı olabilir.
Lif: Patatesteki lif, sağlıklı bir sindirim sistemi ve dolaşımın korunmasına yardımcı olur.
Mineral İçeriği: Düzenli olarak patates yerseniz, vücudunuzda iyi bir su ve iyon kaynağı sağlarsınız. Bunun nedeni potasyum açısından zengin olmalarıdır. Mineraller sebze kabuğundave onun hemen altındaki en yüksek seviyededir. Yani patatesi kabuğuyla yemek her zaman faydalıdır. Ayrıca kalsiyum , demir ve fosfor içerirler .
Vitamin İçeriği: Patates, içlerinde bulunan büyük miktarda C vitamini ile bilinir. Tipik olarak, 100 gramlık bir porsiyon yaklaşık 17 mg C vitamini içerecektir . Buna ek olarak, A ve B vitaminlerini de içerirler.
Su İçeriği: Su , ağırlıklarının yaklaşık yüzde 70-80’ini oluşturur. Yani patates yiyerek kilo aldığınız inancı tam olarak doğru değil.
Nişasta İçeriği: Patates yaklaşık % 17 nişasta içerir ve en iyi doğal kaynaklardan biridir. Bununla birlikte, filizlenme nişastanın şekere dönüşmesine yol açtığı için filizlenmiş patates yemekten kaçınmalısınız.
Aşağıdaki konulara ilginizi çekebilir:
Patetes Faydaları: Patatesin Sağlığa İlginç Faydaları (bilgidem.com)
Patates Suyu Nasıl Hazırlanır? Patates Suyu Nasıl Saklanır? (bilgidem.com)
Patates Suyu Nasıl Hazırlanır? Patates Suyu Nasıl Saklanır? (bilgidem.com)
Olgunlaşmış Muzun Önemi Ve Muzun Besinsel Değeri (bilgidem.com)
Patatesi çok kullanırım yararlı olduğunu öğrenmiş oldum
@Nevin
Evet ama pişirme yöntemine dikkat edin. Sağlıklı günler dilerim
Bu habere çok sevindim. Muz ne de olsa bütçemize patates kadar uygun değil. Şükürler olsun Rabbime.
@emekli
Ama patetesin hazırlama yöntemine dikkat etmek gerekiyor. Kızartmalarda besin değerleri maalesef kayboluyor.