Karanfil Nelere Faydalıdır? Karanfil Zararlı mıdır?

Karanfil Nelere Faydalıdır? Karanfil Zararlı mıdır?

Karanfil, karanfil ağacının (Syzygium aromaticum), Mis kokulu çiçek tomurcuklarıdır.   Mersingiller (Myrtaceae) familyasındandır. Bu ağaçtan, karanfil adı verilen goncalar daha kapalıyken toplanır ve kurutulur. Toplanan bu karanfil tanelerinin içinde “karanfil yağı” denilen sarımtırak kahverengi bir esans vardır. Bu esans, karanfil tanelerinin tuzlu su içinde damıtılması ile elde edilir.

Karanfil Nerede Yetişir? Hangi ülkeye özgüdür?

Karanfil, Endonezya, Hindistan, Pakistan ve hatta Doğu Afrika’nın bölgeleri gibi Asya ülkelerine has baharatlardan biridir. Endonezya’daki Maluku adalarına özgüdür. Dört mevsim yeşil kalabilen bir ağaçtır. Karanfil ismi kurutulmuş tomurcuklarına denir. Kurutulmuş karanfiller çiviye benzediği için bazı dillerde çivi, bazı dillerde diş( sarımsak dişi gibi) bazı dillerde ise Latince’de clavus (tırnak anlamına ) geldiği için tırnak, ayak parmağı anlamlarını ifade eden isimleri ile anılır. Karanfil , karanfil yağı, kurutulmuş çiçek tomurcukları, yaprakları Hindistan ve Çin’de binlerce yıldır birçok hastalık için doğal tedavi olarak, mutfakta aromatik tat vermek için yiyeceklere eklenir. Ayrıca kimyasal olarak da; diş macunu, sabun, kozmetik, parfüm yapımlarında da kullanılır.

Karanfilin de tıpkı Asya’da ortaya çıkan diğer birçok baharat gibi geçmişi vardır. 13. ve 14. yüzyıllarda, karanfil Çin’e Endonezya, Hindistan, İran, Afrika ve Avrupa’dan nakledildi. Bu süre zarfında karanfillerin fiyatı çok yüksekti ve böylelikle karanfil üretimi ve dağıtımı üzerindeki tekel savaşları başladı. Hem orta çağ hem de modern dönemlerde Maluku adalarını kontrol altına almak için birçok savaş yapıldı. Hollanda zaferi elde etti ve Maluku adalarını çok uzun hakimiyet elde etti. Bugün, karanfilin tüm dünyada çok önemli bir ticareti yapılıyor.

Karanfil nerelerde kullanılır?

Sıcak ve soğuk içeceklere lezzet vermesi için kullanılır.

Unlu mamüllerde kullanılır. Örneğin kek, kurabiye, ekmek vs.

Kimyasal ürünleri hazırlamada kullanılır.

Karanfil Nelere Faydalıdır? Karanfil Zararlı mıdır?

Karanfilin sağlığa faydaları nelerdir?

1- Kabızlığı önler.

2- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

3- Kemikleri güçlendirir.

4- Afrodizyak özelliği vardır.

5- Stresi azaltır.

6- Kalbi ve Hafızayı kuvvetlendirir.

7- Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.

8- Karanfilde bulunan bileşikler kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.

9- Karanfil antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bakteri gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurur. Mikropları öldürür.

10- Karanfilin antibakteriyel özellikleri ağız ve diş sağlığında düzenli fırçalama ve uygun ağız hijyeni ile birlikte, ağız sağlığınıza fayda sağlayabilir.

11- Ağız kokusuna ve ağız yaralarına birebirdir.  Karanfil çiğnemek ağız içi yaraları iyileştirir ve ağız kokusunu giderir.

12- Diş ve diş eti ağrılarına  iyi gelir.

13- Kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcıdır.

14- Kan dolaşımını arttırmaya yardım eder.

15- Karaciğeri korur.

16- Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir.

17- Mide bulantısını azaltır.

18- Mide ülserlerinin tedavisine yardımcı olabilir.

19- Kronik ishal ve dizanteri için de etkilidir.

20-Karanfil yağı ile  sivrisinek ısırığının kaşınmasını ve ısırık bölgesinin şişmesini durdurabilirsiniz.

21- Karanfil ekstreleri, kolera gibi yayılan bakterilere karşı da etkilidir.

22- Zayıflamaya yardımcıdır.

23- Kolesterolü düzenler.

Karanfilde hangi vitaminler bulunur?

Antioksidanlar bakımından zengindir. Lif, Karbonhidrat, manganez, potasyum, fosfor, demir, çinko, folat, tiamin, riboflavin, sodyum, niasin, kalsiyum, magnezyum, A, E, K, C Vitamini içerir.

Karanfil nasıl kullanılır?

1- Sindirim bozukluklarında rahatlama sağlamak için kavrulan toz haline getirilen karanfil bal ile yenilir.

2- Ağız içi ve boğaz iltihabında ayrıca Anjinin tedavisinde de karanfilden yararlanabilirsiniz.  Karanfil, kekik ve misvak ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve  bu çayla ağız çalkalanır.

3- Karanfil ile baş ağrıları azaltılabilir. Birkaç karanfil tanesini ezin ve bir tutam kaya tuzu ile karıştırın. Bunu bir bardak süt ekleyin. Bu karışım baş ağrısını hızlı ve etkili bir şekilde azaltır.

4- Diş ağrısında, karanfil yağı pamukla  ağrıyan dişe konur. Karanfil kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir ve ağız çalkalanır.

5-Karanfil yağı ile eklem ve kas ağrısı olan bölgelere masaj yaparak uygulandığında  ağrının hafiflemesine yardımcı olur.

6- Karanfil içerdiği tanenle kabız yapar. Karanfil kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse ishal kesilir.

7-Karanfil yağı, ağrı dindirme özelliğinden dolayı yeni çekilmiş bir dişin yerini yıkamakta kullanılır.

8- Balgam ve öksürük tedavisinde karanfil çiçeği kullanılır. Karanfil çiçekleri, ıhlamurla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Ayrıca Karanfil, çörek otu, kekik, misvak kaynatılıp balla tatlandırılararak içilmeye devam edilir.

9- Gaz söktürücüdür.  Karanfil, nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

10- Vücudu rahatlatıcı etkisi vardır. Karanfil, oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Karanfil çayı nasıl yapılır?

Bütün karanfilleri kaynayan suda 5-10 dakika kaynatın ve rahatlatıcı bir karanfil çayı yapın.

Karanfil Nereden Alınır? Karanfil Nasıl saklanır? Kaliteli karanfil nasıl anlaşılır?

İyi kalitede tüm karanfilleri baharatçılardan veya gıda marketlerinden satın alabilirsiniz. En iyi şekilde küçük cam baharatlık kavanozlarında serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Taze karanfiller lezzet bakımından güçlüdür, bu yüzden az miktarda kullanın.

Karanfilin kalitesini suya atarak tespit edebilirsiniz. Karanfil kaliteli ise suda başı yukarıda dikey şekilde asılı kalır. Adi karanfil ise, su üzerinde yatay bir biçimde yüzer.

Karanfil’in zararı var mı? karanfilin zararları:

Her bitkinin tüketiminde olduğu gibi karanfilin tüketiminde de aşırıya gidilmemelidir.

Aşırı tüketimde kabızlığa neden olabilir.

Hamile ve emziren kadınların düzenli olarak karanfil çayı ya da yağı kullanması tavsiye edilmez.

Karanfil Yağının zararları: 

Karanfil yağı doğrudan kullanılmamalıdır. Zeytinyağı, badem yağı ya da distile suda seyreltilmelidirler . Karanfil  yağı genellikle güvenli olarak kabul edilir, ancak yine de çok dikkat edilmelidir. Aşağıdaki karafil yağının olası yan etkilerini sizlerle paylaşıyorum:

Karanfil yağı, cilt, göz ve solunum tahrişine veya ciltte alerjik reaksiyona neden olabilir. Aynı zamanda yanıcıdır ve yutulduğunda ve hava yoluna girdiğinde ölümcül olabilir.

10 ml karanfil yağı alan 15 aylık bir çocuk karaciğer yetmezliği sorunu ile karşılaşdı.

Başka bir olayda 5 ila 10 ml karanfil yağı içen 2 yaşında bir çocuk da, koma, karaciğer hasarı ve kanın pıhtılaşması ile ilgili birçok tıbbi problem yaşadı.

Seçtiğimiz Diğer Aromatik baharatlar:

Mahlep Nedir? Mahlep Nasıl Kullanılır?Mahlep Faydaları Nedir

Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları

Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır

Tarçının İnanılmaz Faydaları

Yayınlanma tarihi: 5 Ağu 2019 – güncellenme tarigi 18-04-2020





“Karanfil Nelere Faydalıdır? Karanfil Zararlı mıdır?” üzerine 6 yorum

  1. Çok güzel anlatmışsınız. Ben de çok seviyorum. Bir de benim prensesler bana tarçın çayının içine atıyorlar ki öyle bir lezzet müthiş bir içecek oluyor. Sağolsunlar. Sizler de deneyebilirsiniz Şifalar…..

    Cevapla

Yorum yapın