İyilik Mertebesine Kimler Ulaşır?

Sevdiğimiz şeylerden infak etmenin önemi nedir? İyilik mertebesine kimler ulaşılır ve nasıl ulaşır?

İyilik mertebesine ulaşmak

Âl-i İmrân Suresi 92. Ayetin Meali:

Bismillâhirrahmânirrahîm

92- Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe iyilik mertebesine eremezsiniz. Her ne infak ederseniz, hiç şüphesiz Allah onu bilir.

Âl-i İmrân Suresi – 92. Ayetin Tefsiri : 

Bu ayetle muhatap olan o zamanki Müslümanlar bu ilahi direktifin anlamını gerçekten kavradılar. Sevdiklerinden fedakârlık ederek, mallarının en değerli olanlarını Allah yolunda dağıtarak iyiliğe ulaşma çabasına girdiler. Zira iyilik bütün güzel şeylerin bütünüdür. Daha büyük ve daha üstünlerini elde etmek umuduyla cömertlik örnekleri verdiler:

İmam-ı Ahmed bin Hanbel rivayet ediyor. Abdullah b. Ebu Talha’nın oğlu Ebu İshak’tan, O da Enes b. Malik’ten işittiğini kaydeder. Enes der ki:

“Ebu Talha Medine’li müslümanların en zenginiydi. En çok sevdiği malı da Beyraha bahçesi idi. Bu bahçe Mescidi Nebevi’nin karşısındaydı.
Hz. Peygamber (salât ve selâm üzerine olsun) oraya girer, orada bulunan tatlı bir kaynaktan içerdi. Enes der ki: “Sevdiğinizden dağıtmadıkça iyiliğe ulaşamazsınız”ayeti inince, Ebu Talha dedi ki:

“Allah “Sevdiğinizden dağıtmadıkça iyiliğe ulaşamazsınız” buyuruyor.

Benim en sevdiğim malım ise Beyraha bahçesidir. Onu Allah yoluna bağışlıyorum. Onun iyiliğini umuyor ve yüce Allah katında bana azık almasını ümit ediyorum; Ey Allah’ın Resulü, Allah’ın sana gösterdiği şekilde onu kullan.” Peygamber (salât ve selâm üzerine olsun) “Çok güzel! Çok güzel! Bu kârlı, verimli bir arazi bu kârlı bir arazi… Ben işittim… Ben, onu, akrabalarına dağıtmanı uygun görüyorum” buyurdu Ebu Talha da; “Öyle yaparım ey Allah’ın Elçisi!’ dedi ve onu akrabaları ile amca oğulları arasında paylaştırdı.”
(Buhari, Zekat, 44; Müslim, Zekat, ı4; (Bkz. Nevevi, Şerhu Müslim, VII, 84-86))

Buhari ve Müslim’de; Hz. Ömer’in şöyle dediği kaydediliyor:

“Ey Allah’ın Resulü, Hayber’de payıma düşen arazi kadar benim yanımda değerli hiçbir malım olmadı. Onu ne yapmamı önerirsin?” dedim.
Resulullah (salât ve selâm üzerine olsun) “Aslını bırak, ürününü Allah yolunda vakfet.” buyurdu.

Sahabilerin çoğu bu şekilde davrandı. Kendilerini İslâm’a kavuşturduğu günde iyiliğin tümüne kavuşturan Rablerinin direktiflerine sarıldılar.
Bu yönelişleri onları malın köleliğinden, nefsin cimriliğinden ve egoistlik sevdasından özgürlüğe kavuşturdu. Bu aydınlık ufuklara özgürce, serbestçe ve rahatça yükseliverdiler.

Fizilal’il Kur’an

İnfak Nedir?  İnfak, Allah’ın (cc) hoşnutluğunu kazanma yolunda kendi emeğinden, alın terinden hak sahiplerine (muhtaçlara) vermektir..

Yayınlanma tarihi: 29 Haz 2019-editlenme tarihi 29-01-2021





“İyilik Mertebesine Kimler Ulaşır?” üzerine 5 yorum

  1. Allah(cc) sevdiğimiz şeylerden vermemizi emrederken maalesef bizler artık elimizden çıkartmak istediklerimizden veriyoruz. Hiç kendimizi alan el yerine koymuyoruz. Alan el de istemezmi ki yeni birşeylere malik olsun. Ama alan el de veren el sonunda yaradanın huzurunda buluşacaklar. NE iyi olurdu her ikisinin de cennette aynı mevkilerde olmaları…..

    Yanıtla

Yorum yapın