Mis Kokulu Şifa Kekik-Kekiğin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

Mis Kokulu Şifa Kekik-Kekiğin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

Tarihten günümüze eşsiz aromatik baharat Kekik.  Kekik bitkisinin yararları nelerdir bu makalemizde Kekik ile ilgili bilgileri ve kekiğin faydasını araştırdık.

Kekik (Thymus vulgaris L.)  dünyanın en sağlıklı aromatik gıdalarından olup bir baharat türüdür. Geleneksel tıpta kullanılmasının yanı sıra beslenme ve kültürümüzün önemli bir bölümünü oluşturmuştur. Akdeniz mutfağında salatalarda, sebze yemeklerinde, yumurtalarda, soslarda, et yemeklerinde, kahvaltıda yaygın olarak kullanılır ve muhteşem bir lezzet katar.

Kekik tıbbi olarak da değerlidir. Yaprakları, çiçekleri ve yağı çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Hem taze hem de kurutulmuş olarak  kullanılır. Taze kekik daha lezzetlidir ve dalında demet olarak pazarlarda satılır. Aynı şekilde tazesi de yemeklere, salatalara, soslarda  kullanılır.

Kekik, Doğu Akdeniz ülkelerinde, Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinin birkaç aromatik otu arasındadır. Türkiye’nin her yerinde yetiştirilir. Gerek Türkiye’ de gerek diğer Akdeniz ülkelerinde yetişen kekiklerin isimleri yetiştiği bölgeye, kekiğin özelliğine ve yerel bitki örtüsüne bağlı olarak isimleri değişir. Türkiye’de kekik, Yabani kekik, Dağ kekiği, Peynir kekiği, Akkekik, Yabani sater, Esas kekik, Karabaş, Bahçe kekiği, Anzer çayı, Nemamulotu, zahter, bilya kekik, top kekik, toz kekik,  gibi isimler ile anılır.

Bu isimlerin bir kaçı diğer baharatlar isimleri ile karıştırılabilir. Örneğin karabaş ismi ile anılan kekik ile karabaş otu kelime olarak karıştırılabilir. Yada “zahter” olarak dediğimiz kekik günümüzde artık baharatçılarda da satılan Ürdün’ün Zahtar(Zahter) isimli baharat karışımı ile karıştırılabilir. Bu karışıklık sadece sözeldir. Bitkiyi gördüğünüzde zaten kekik olmadığını anlayabilirsiniz.

Kekik otunun faydaları nelerdir?

Ağrıları giderir.

Mikropları öldürür.

Yaraları iyileştirir.

Tansiyonu dengeler.

Hazmı kolaylaştırır.

Kolesterolü düşürür.

Doğal idrar söktürücüdür.

Mide ağrısı (gastrit)’e iyi gelir.

Kekik, mükemmel bir demir kaynağıdır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin gelişimi ve enerji üretimi için hayati öneme sahiptir. Demir eksikliği anemiye, bitkinliğe ve enfeksiyona yatkınlığının artmasına neden olabilir. Günlük yiyeceklerinize kekik eklenmesi, anemi ve diğer kan hastalıklarının önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur.

Ruh hali üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Dopamin ve serotonin düzeylerini artırır. Motivasyonu ve iyilik hissini artırabilir.

İştahı uyarır.

Bronşit, boğmaca, artrit ve kolik gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır.

Kalbe faydalıdır. Damarları ve atardamarları rahatlatmaya yardımcı olur, bu da kan basıncını düşürür ve kalp üzerindeki stresi azaltır. Kalp kaslarını güçlendirebilir ve dolaşım sistemini harekete geçirip, kalp üzerindeki baskıyı hafifletir.

Kanser önlenmede yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Gelişim Koordinasyon Bozukluğu (DCD) olarak adlandırılan, özellikle çocuklarda, bu hastalığın semptomlarını iyileştirir.

Bağırsakta krampları hafifletmeye yardımcı olur.

A vitamini açısından zengindir. Gözün görme gücünü arttırır. A vitamini eksikliği gece körlüğüne neden olabilir.

Antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile kekik yağı cildinizi ilgili enfeksiyonlardan sizi koruyabilir.

Aşağıdaki linklerde sizler için seçtiğimiz makaleler var tıklayıp okuyabilirsiniz

Zerdeçalın Yan Etkileri Nelerdir Ve Nasıl Önlenir?

Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır

Zerdeçal’ın Faydaları Ve Kullanım Alanları

Mentha Piperita – Nanenin Faydaları Nelerdir?

Piper Nigrum – Karabiberin Faydaları ve Karabiber Çeşitleri

Köri tozu: Köri’nin Besin Değeri, Köri Nasıl Yapılır?

Yayınlanma tarihi: 2 Eyl 2019 – editlenme tarihi 07-12-2020





“Mis Kokulu Şifa Kekik-Kekiğin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?” üzerine 6 yorum

  1. kekiği hep salatalara koyarım ve yararlı olduğunu biliyordum lakin bu kadar fazlasını değil. teşekkürler.

    Yanıtla

Yorum yapın