Şeker hayatımızdan çıkmayan sürekli daim bir arkadaştır. Çay’a kahve’ye eklenen kaşık kaşık yada küp küp şeker ile birlikte gün içinde içtiğimiz içecekler ile işlenmiş gıdalardaki şeker hayatımıza ve sağlığımıza hükmediyor. Şeker’in tatlandırıcıdan öte ne gibi özellikleri var. Şeker yerine ne kullanabiliriz okumaya ne dersiniz?
Şekerin iyi ve kötü olan özellikleri:
1- Şeker yiyeceklerin ve içeceklerin lezzetini arttırır ve onları tatlandırır.
2- Yiyecekleri hazırlarken jelleşmesine yardımcı olur. Kıvam verir.
3- Gıdaların renklerinin solmasını önler. Bakteri üremesini önlemek için fazladan nemi emerek, reçeller ve jöleler için doğal bir koruyucu görevi görür ve gıda bozulmalarını geciktirir.
4- Şeker ısıtıldığında esmerleşir. Karamel rengini alan şeker kurabiye ve ekmek yapımında lezzet ve renk katması için kullanılır.
5- Şeker, keklerin kabarık dokusuna sahip olmasını sağlayan bileşenlerden biridir.
6- Dondurma ve dondurulmuş süt ürünlerinin pürüzsüz olmasını sağlar.
7- Rafine şeker, pancardan veya şeker kamışından çıkarılır. Lif, vitamin, mineral içermez ve sindirilmesi zordur.
8- Şeker doğaldır. Ama protein içermez bizi doyurmaz ve bol kalorili olması gibi olumsuz bir yanı vardır.
9- Şeker, özellikle şeker hastalarının insülin seviyelerinin yükselmesine neden olur.
10- Yiyecekler şekersiz yapıldığında ise, benzer doku, lezzet veya renkleri elde etmek için başka bileşenler eklenir. (örneğin nişastalar, yapay tatlandırıcılar veya gıda katkı maddeleri ile değiştirilir.) Lakin yapay tatlandırıcı yerine daha az şekerli yiyecek tüketip doğal olanını yemek daha iyi ve akıllıca olanıdır. Çünkü yapay tadlandırıcılar da sağlığımız için masum değillerdir.
Peki Şeker yerine ne tüketebiliriz? Şeker yerine bal ve benzeri şeyleri yemek daha mı iyi?
Bal, kahverengi şeker, beyaz şeker, akçaağaç şurubu ve diğerleri, benzer besin değerlerine sahiptir. Hepsi değişken miktarlarda glikoz, fruktoz veya Sakkaroz’dan oluşur, benzer miktarda enerji sağlar. Şeker ve diğer karbonhidratlı tatlandırıcılar, diğer gıdaların tadının daha iyi olmasını sağlamada önemli bir rol oynar ve gıda koruma, pişirme vb. birçok kullanımında mevcut gıda çeşitliliğini arttırır.
Rafine şeker yerine kullanabileceğimiz diğer doğal tadlandırıcılar neler?
1- Akçaağaç şurubu, ak ağaçların özünden yapılan, şekerli koyu bir sıvıdır. Kalsiyum, potasyum, demir, çinko ve manganez ve bol miktarda mineral içerir. 24 farklı tipte antioksidan içerir. Akçaağaç şurubu da normal şekere göre biraz daha iyi bir seçenektir, ancak yine de ölçülü olarak tüketilmelidir. 1 çorba kaşığı Akçaağaç şurubu 52 kaloridir. Çoğu keklerde şeker yerine kullanılabilir, ancak sıvı olduğundan, diğer sıvıları yaklaşık dörtte bir oranında azaltmanız gerekir.
2- Balsamik sirke, serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olan ve sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olur. Balzamik sirkeyi satın alabileceğiniz gibi evde de yapabilirsiniz. 1 çorba kaşığı balsamik sirke koyuluğuna bağlı olarak 20-40 kaloridir.
3- Geleneksel bir lezzet olan pekmez aslında meyveyi kaynatarak öz şekerini çıkartıp şurup haline getirmektir. İçinde ek olarak şeker yoksa, makul oranda tüketildiğinde hem faydalıdır hem de çok lezzetlidir.
4- Bin bir derde şifa olan bal bol miktarda doğal şeker içerir. Saf bal, kansere karşı koruyucu antioksidanlarla doludur ve alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. 1 çorba kaşığı bal 64 kaloridir. Rafine şekere göre daha fazla kaloriye sahiptir, ancak tatlı olduğundan daha az kullanırsınız.
5- Güney Amerika’da çalılarının yapraklarından elde edilen Stevia ( Stevia rebaudiana) bitkiside doğal şekerdir. Türkiye’de şeker otu olarak bilinir. Sıfır kalori içerir ve kilo alımıyla ilgili bilinen bir ilgisi yoktur. Toz veya sıvı olarak kullanılabilir. Stevia % 100 doğaldır ve sağlığa zararlı olarak bilinen yan etkileri yoktur. Kan şekeri ve kan basıncı seviyelerini düşürür. Şeker yerine kullanılabilecek iyi bir alternatifdir. Yapay tatlandırıcıların kötü yan etkilerinden hiçbiri bulunmadığından ideal bir doğal tatlandırıcıdır. Şekerden 200 kat daha tatlı olduğunu unutmayın bu sebep ile şeker ile aynı oranda kullanmayın.
6- Keçi boynuzu meyvesinin özü insan sağlığı için gerekli olan neredeyse bütün mineralleri barındırır. Vitamin değeri yüksektir. Fazla miktarda tüketilmemelidir ve Soğuk sıkım olmasına dikkat edilmelidir.
İşlenmiş şekere alternatif olarak içeriğinde vitamin, mineral ve protein içeren doğal şekerli gıdalar neler? Şekeri azaltmanın yolları: Şeker yerine ikinci bir alternatif ise işlenmemiş doğal şeker Meyve tüketmektir.
1- Hurma, potasyum, bakır , demir, manganez, magnezyum ve B6 vitamini ile doludur. Hurma’da kolayca sindirilir ve proteinleri, yağları ve karbonhidratları metabolize etmeye yardımcı olur. Hurma, kandaki kolesterolü (LDL ) ‘yi azaltmaya yardımcı olabilir ve inme riskini azaltır. Hurmaları su ile beraber ronda da ezerek şurubunu çıkartabilirsiniz. Hurma % 80 şeker içerir. Yüksek oranda şeker içerdiği için dengeli tüketilmesi tavsiye edilir.
2- Canınız şeker istediğin de ise, kayısı, üzüm, incir, elma, karpuz, kavun, kayısı, kiraz gibi tatlı kurtulmuş ve taze meyveler dende doğal olarak şeker ihtiyacınızı alabilirsiniz.
3- Muz potasyum, lif, B6 ve C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca doğal bir şekerdir. Muz püresini şeker yerine kullanabilirsiniz. Muzun kararma sürecini geciktirmek için mutfak robotunda ezdiğiniz muza bir çay kaşığı taze limon suyu ekleyin. 1 fincan muz püresi 200 kaloriye eşittir.
Likopen Nedir – Likopen Hangi Besinlerde Bulunur
Karpuzun Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?
Kirazın Faydaları Nedir? Kirazda Hangi Vitaminler Vardır?
Karpuzun Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?
Yazın Kralı Şeftalinin İnanılmaz Faydaları
Şeker yerine hurma tüketmek daha sağlıklıdır
@Belma
Evet ama aşırıya kaçmamak lazım yinede aksi halde hurma da kilo yapacaktır.
Şekersiz yapamıyoruz ama belirttiğiniz alternatifleri de uygun yerlerde kullanmakta çok fayda var.
@Ebubekir
bencede deneyin
şekeri fazla tüketmemeliyiz meyvelerden şeker gıdasını almalıyız
@Defne Göz
kesinlikle meyvelerdeki şeker en doğalı 👍
şeker otuda mı varmış bilmiyordum.
@volkan varol
Varmış 🙂