Yorgun bir günün ardından, ağır bir yemeğin üzerine yada canınız çikolata istediğinde yanında bir kahve ne güzel gider değil mi? Hatta ve hatta soğuk bir kış gününde sıcacık bir kahveye kim hayır derki? Hiç kimse inkar edemez kahvenin sağlık için yararları vardır. Hatta belkide çoğumuz için şifa kaynağıdır.
Kahve hayatımıza nasıl girdi?
Kahve 15. yüzyılda Arabistan’ın Yemen şehrinde keşfedildi. Ve kahve’nin orjinal ismi “qahwah” dır. 16. yüzyılda İran, Mısır, Suriye ve Türkiye’de , 17. yüzyılda ise kahve Avrupa’da yaygınlaşmaya başladı. Kahve aslında bir meyvedir. Beyaz yasemin gibi kokan çiçekleri vardır. Meyveleri yani kahve, kırmızı – mor kiraz şeklindedir. Meyveler iki tohum( ikişer çekirdek) içerir. Bu tohumlar kahve çekirdekleri olarak adlandırılır. Bilinen 124 tür kahve vardır. Kahve’de klorojenik asit bulunur. Bu doğal bir bitki bileşeni antioksidan, antidiyabetik, antiinflamatuvar, antimikrobiyal ve antihiperlipidemik etkilere sahiptir.
Kahve, Riboflavin (B2 vitamini), Pantotenik asit (B5 vitamini), Manganez ve potasyum, Magnezyum ve niasin (B3 vitamini) vitamin ve minerallerini içerir.
Kahve ‘nin Faydaları:
1- Egzersiz sonrası iki fincan kahve kas ağrısını % 48’e kadar azaltabilir.
2- Kahve lif içerir. Bağırsakları çalıştırabilir. Bazı insanlarda kabızlık etkisi de gösterebilir.
3- Hem kahvenin hem de kafeinsiz kahvenin, karaciğer enzim seviyelerini düşürebilir. Aşırı alkol alanlarda siroz gelişme riskini azaltabilir.
4- Kafeinin Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyabileceğine dair kanıtlar vardır.
5- Safra taşlarının ve böbrek taşlarının ortaya çıkma riskini azaltabilir.
6- Kaliteli öğütülmüş kahve, kilo kaybına yardımcı olur ve aslında siyah kahve, yeşil kahvenin kavrulması ile elde edilir.
7- Tip 2 Diyabet riskini azaltabilir.
8- Kalp krizi riskini azaltır.
9- Multipl Skleroz olarak bilinen MS hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Kahvenin, MS hastalığının gelişmesine yol açan iltihaplanmayı önlediğine inanılmaktadır.
10- Kahve, kolon kanseri riskini azaltır. Orta derecede kahve tüketimi kolon kanserinin gelişme olasılığını
% 26 azaltabilir.
11- Erkeklerde gut hastalığına yakalanma riskini azalır.
12- Diş çürümesine yol açan dişlerdeki bakterileri öldürür. Lakin Kahve’ye şeker ve süt katmak bu yararı ortadan kaldırır.
13- Kahve tüketiminde cilt kanseri (melanom) riskinini azaltabilir.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, insanlara günde 3 ila 5 fincan kahve içmenin sağlıkları için iyi olduğunu ve hastalık riskini azalttığını bildirdiler. Bununla birlikte, kahveye şeker, krema veya aromalı krema eklenmesi ile olası yararlarının giderek azaldığını belirtmişlerdir.
Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir.
Yeşil Kahve Nedir, Yeşil Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları
Yayınlanma tarihi: 10 Eyl 2019-editlenme tarihi 03-01-2021
Günde bir kahve fincanı kahve yararlı olduğunu biliyordum verdiniz bilgiler için teşekkür
@Banu
Rica ederim 💕💖
Bilgisizce ne de çok kahve içimişim. BilgiDemle bilgilendim. Artık demli demli kahveli günler İnşaAllah….
@Yavuz Akar
Aşırıya gitmeden bilgidem ile kahveni yudumlayabilirsin 👍💖
güzel bilgiler
@hayriye güler
Teşekkürler Hayriye 🙂