(110) Kim ki kötülük işlerse, veya nefsine zulmederse, ondan sonra da af talebinde bulunursa, Allah’ı çok affedici ve merhametli olarak bulacaktır.»
Günahdan Ciddi Dönüş Yapanın Tevbesi Kabuldür
«Kim ki, kötülük işlerse veya nefsine zulmederse…»
Ed Dehhak «Bu âyet, Hz. Hamza’nın katili Vahşi hakkında nazil oldu» diyor. Vahşi, önce Allah’a şirk koştu. Sonra Hamza’yı öldürdü. Sonra Resûlüllah’ın yanına gelip:
— Ey Allah’ın Resulü! Ben pişmanım. Tövbe edersem kabul olunur mu? diye tezellül edip boynunu büktü. Yalvarıp yakardı. Suçunun büyüklüğünü itiraf etti. Allah’ın kapısından başka kurtarıcı bir kapı olmadığını anladı. Peygamberi tanıdı.
Bunun üzerine bu âyet nazil oldu. Yani tövbe kabul olunur. Her şeye rağmen tevbe kabul olunur. Yeter ki ciddiyet olsun. Bazı müfessirler «Bu âyetten maksat, bütün insanları kapsayan bir genel mânâdır» demişler. Süfyan, Ebu îshak’tan, o da El-Asved’den ve Alkame’den rivayet etti: Abdullah İbni Mesud buyurdu:
«Nisa’sûresinin bu iki âyetini kim ki okuduktan sonra af talebinde bulunursa Allah onu affeder.»
Hz. Ali’den rivayet ediliyor:
«Ben Resûlüllah’tan bir hadis dinlediğim zaman, Allah onunla dilediği zamana kadar bana faide verirdi. Ben Resûlüllah’tan değil de başkasından bir hadisini dinlediğim zaman ona yemin teklif ediyordum. Ondan sonra onu kabul ederdim. Ebu Bekir bana söyledi ve doğru da söyledi: Herhangi bir kul bir günah işlediğinde kalkar, abdest alır, iki rekât namaz kılar ve Allah’tan af taleb ederse Allah onu affeder. Bu hadîsi naklettikten sonra Ebu Bekir şu âyeti okudu:
«Kim ki bir kötülük işler veya nefsine zulmederse, bundan sonra Allah’tan af talebinde bulunursa, Allah’ın çok affedici, çok merhamet sahibi olduğunu bulacaktır.»
Kaynak: Büyük Kur’an Tefsiri: Nisa Suresi-110