Keçi boynuzu, diğer ismi ile de harnup olarak bilinir, Akdeniz’e özgüdür. Lakin Hindistan’dan Avustralya’ya kadar tüm dünyanın her yerinde keçiboynuzu ağaçları yetiştirilir. Bitki baklaya benzerdir içinde sert çekirdekleri vardır. Çekirdekleri öğütülüp kahvesi yapılır. Olgunlaşmamış kabukları genellikle parlak yeşil renktedir. Olgunlaşma sürecinde kahverengiye dönen kabuklar sonra siyah renk alırlar.
Keçiboynuzu eski zamanlardan beri tıbbi olarak göz enfeksiyonları, mide ağrısı ve sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. Keçi boynuzunu kuruyemişçilerde ve baharatçılarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Keçi boynuzu çok serttir. Taze kurutulmuş olan keçiboynuzunun kenarlarında ballı bir öz vardır. Bazı keçi boynuzlarında ise bu ballı öze rastlanmaz. Her zaman için keçi boynuzu alırken senelik olarak yeni kurutulmuş olanları tercih etmelisiniz.
Keçi boyunuzu doğal olarak tatlıdır ve çok besleyicidir. Keçiboynuzunun, keçiboynuzu tozu, keçi boynuzu pekmezi, keçi boynuzu ekstresi, krem çikolata kıvamına getirilmiş keçi boynuzu kreması, çekirdeklerinden öğütülen keçi boynuzu kahvesi olarak farklı ürünleri vardır. Bu sebep ile Keçi boynuzu kahve ve çikolataya alternatifdir. Keçiboynuzu zamkı keçiboynuzundan yapılan bir katkı maddesidir, kozmetikler, evcil hayvan gıdalarında ve gıda dışı ürünlerde katkı maddesi olarak kullanılabilir.
Keçi boynuzundaki vitaminler ve mineraller:
Keçi boynuzu’ nda kalsiyum, demir, riboflavin, folik asit, niasin, E vitamini, K vitamini, potasyum, bakır, manganez, çinko, fosfor, selenyum, doğal antioksidanlar vardır. Ayrıca bol miktarda yağda çözünen A vitamini bulunur. Lif bakımından zengindir ve yağ oranı düşüktür ancak doymamış yağ vardır.
Keçiboynuzunun Yararları:
Keçiboynuzu tozu neredeyse hiç yağ içermez. İçeriğinde pek çok besin maddesi bulunur.
Antioksidan bakımından zengindir.
Kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.
Hipertansiyon, damar sertleşmesi, kalp krizi ve felç gibi çeşitli kardiyovasküler hastalık risklerini önler.
Keçiboynuzu kalsiyum bakımından zengindir. Kalsiyum, kemik sağlığı için önemlidir. Aynı zamanda kalbin sinirlerin ve kasların iyi çalışmasına yardımcı olur. Osteoporoz riskini azaltabilir. İki çorba kaşığı keçiboynuzu tozunda 42 mg kalsiyum bulunur. Kakao’nun aksine oksalat içermez. (Oksalat, vücudun kalsiyumu emmesini azaltan bir bileşikdir. )
Kan şekeri ve insülin seviyesini azaltabilir.
Selenyum, DNA üretimi ve vücudunuzu enfeksiyon gibi zararlardan korumak için önemlidir. 1 su bardağı keçiboynuzu tozu, 5.5 mikrogram selenyum içerir.
Tiroid ‘e karşı yararlıdır.
Kanserden koruma sağlar. Çekirdeğindeki önemli miktarda polifenol antioksidan aktiviteye sahiptir. Çalışmalar, polifenollerin keçiboynuzu özünde kanser hücrelerinde özellikle etkili olduğunu ve bazı kanser türlerini engellediğini göstermiştir.
Sindirimi arttırır.
Antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
12- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde faydalı olabilir.
Öksürüğü kesebilir.
Balgam söktürür.
Anemi ( kansızlık) için tavsiye edilir.
Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimini katkı sağlar.
Şiddetli gastrointestinal rahatsızlıkları önleyebilir.
Vücutta biriken radyasyonun dışarı atılmasına yardımcı olur.
Kabızlığı önler.
Bağırsak sağlığını korur.
Bağırsaklarda zararlı bakteri üremesini önler.
Keçiboynuzundaki lif içeriği tokluk hissi verir ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
Keçiboynuzu tozu glütensizdir. Bu sebep ile çölyak hastalarıda tüketebilir.
Cilt ve saç sağlığı için faydalıdır.
Keçi boynuzu Nerelerde kullanılır?
Keçi boynuzu tozu, keçi boynuzu kreması, keçi boynuzu pekmezini kek, pasta, kurabiye ekmek, yulaf ezmesi, smoothie gibi gıdaları hazırlarken kullanılır. Hatta çikolatanın yerine bile ekleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ise keçiboynuzu tozu doğal olarak tatlı olduğu için, şeker eklemenize gerek yoktur.
Keçi boynuzunun yan etkileri:
Keçiboynuzu tozu genellikle yemek için güvenli olarak kabul edilir. Hamile kadınlar çok (aşırı) miktarlarda keçiboynuzu tüketmemelidir. Fındık ve baklagil alerjisi olan kişiler çok nadir keçi boynuzuna alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda yer fıstığına alerjisi olan kişilerin, hiç sorun yaşamadıkları gözlemlenmiştir.
Bilimsel ismi: Ceratonia siliqua
Diğer tavsiye makaleleri aşağıdaki linklere tıklayarak okuyabilirsiniz.
Kahve’nin Bilinmeyenleri: Kahve Yararlı Mı Yoksa Zararlı Mı
Morchella Conica-Kuzu Göbeği Mantarı’nın Faydaları Nelerdir
Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları
Yeşil Kahve Nedir, Yeşil Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Yayınlanma tarihi: 28 Eyl 2019 – editlenme tarihi 19-01-2021
Mide rahatsızlığı için deneyeceğim bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum teşekkür
@Gülseren
Şifa olsun. teşekkürler yorum için😊
NE kadar da çok faydası varmış. Tansiyon için deneyeceğim. Teşekkürler
@emekli
Geçmiş olsun. Rica ederim 😊
Kansızlık için deneyecegim
@Melike
şifa olur inşallah