Susam, susam bitkisinin minik yenilebilir tohumlarıdır. Susam tohumları, dünyadaki en eski yağlı tohum bitkilerindendir. Peki susamın faydaları nelerdir?
Bu tohumlar, diğer tüm bitkisel tohumlardan biraz farklıdır. Çünkü susam tohumu diğer tohumlara göre daha çok yağ içerir. Susam tohumları, yağ için işlenen ilk bitkilerden biri ve en eski çeşnilerdendir.
Susamın besin değeri: Susamın içerdiği vitamin ve mineraller:
Susam tohumları çok besleyicidir, çünkü bu tohumların sadece 100 gramı 573 kcal enerji içerebilir. Susam’da bol miktarda B6 vitamini, B1 vitamini ve diğer B vitamini çeşitlerinin yanı sıra, E vitamini, tiamin, niasin, yağ, Omega-3 yağ asitleri, Omega-6 Yağ Asitleri, lignan, antioksidan, protein, lif, kalsiyum , bakır, magnezyum , demir, fosfor, Folat,Potasyum, çinko, molibden, selenyum içerir.
Ek olarak, susam triptofan gibi güçlü amino asitler ve sesamin ve sesamol gibi yağ yakıcı polifenoller ile doludur
Susamın faydaları nelerdir? Susam nelere iyi gelir?
Susam’ın sağlık açısından birçok faydası vardır ve sağlık için binlerce yıldır geleneksel tıbda kullanılmaktadır. Kalp hastalığına, diyabete ve artrite karşı koruyucudur.
1- Üç çorba kaşığı (30 gram) kabuklu susam’da 3,5 gram lif bulunur. Lif, sindirim sağlığını destekler, kalp hastalığı, bazı kanserler, obezite ve tip 2 diyabet riskinizi azaltmaya yardımcı olur.
2- Düzenli olarak susam yemek, yüksek kolesterol ve trigliseritleri azaltmaya yardımcı olabilir. Çünkü çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ tüketmek kolesterolü düşürebilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
3- Susam’da bol miktarda magnezyum vardır. Magnezyum kan basıncını düşürür. Ayrıca susamdaki liganlar, E vitamini ve diğer antioksidanlar, atardamarlardaki plak birikimini önlemeye yardımcı olabilir ve tansiyonu koruyabilir.
4- 3 çorba kaşığı (30 gram) susamda 5 gram protein bulunur. Protein sağlık için önemlidir, çünkü kasların ve hormonların proteine ihtiyaçları vardır. Protein’i en üst düzeye çıkarmak için, kavrulmuş susam tercih edin. Kavurma işlemleri, oksalatları ve fitatları azaltır.
5- Sindirimi arttırır. Susam tohumu, bol lif içeriği ve doymamış yağ asidi içeriği nedeniyle kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Susam tohumlarındaki yağ, bağırsaklarınıza faydalıdır ve susamdaki lif ise bağırsak hareketlerini hızlandırır.
6- Susam özellikle kalsiyum dahil, kemik sağlığı için hayati önem taşıyan besinler açısından zengindir.
7- Solunumu güçlendirir.
8- Depresyon ve kronik stresi tedavi etmeye yardımcı olur. Susam’daki liganlar antioksidan görevini yerine getirir , bu da oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olur.
9- Saçları güçlendirir. Susam tohumları saçların köklerini güçlendirir. Tohumlarda bulunan zengin omega yağ asitleri içeriği saçları uzatır ve aynı zamanda saç hasarını da onarır. Ayrıca saç derisini nemlendirmeye yardımcı olur.
10- Susam Anti-aging özelliği ile yaşlanma belirtilerini geciktirir. Bu küçük tohumlar, cildi gençleştiren antioksidanlarla doludur. Cildin yumuşak ve esnek kalmasına yardımcı olurlar. Antienflamatuar özellikler bakımından zengindir. Bu özelliği ile kızarıklık, yara ve diğer yüz cilt sorunlarının iyileşmesinde büyük bir rolü vardır.
11- Susamda bulunan yağ diş ve ağız sağlığına faydalıdır.
12- Susam ve susam yağı antienflamatuar özelliklere sahipdir.
13- Susam bağışıklık sistemini güçlendirir.
14- Susam da bulunan bol miktardaki yağ içeriği nedeniyle iyi bir enerji kaynağıdır.
15- Susam tohumları, kansızlığa iyi gelir.
16- Susam tohumlarında ve susam yağında bulunan Sesamol DNA’nın radyasyondan zarar görmesini engeller.
17- Susam enerjiyi arttırdığı, beyni besler ve yaşlanmayı yavaşlatır.
18- Susam, kan hücresi oluşumu ve fonksiyonu için gerekli olan demir, bakır ve B6 vitaminini içerir.
19- Uyku bozukluklarını düzenler.
20- Susam, kan şekeri kontrolüne yardımcı olan bitki bileşikleri içerir.
21- Susam’da bulunan Sesamin, kıkırdağı koruyabilecek antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir. Sesamin, eklem ağrısını azaltmaya ve diz artritinde hareketlik sağlamaya yardımcı olabilir.
22- Susamın içeriğindeki selenyum Tiroid’e karşı etkilidir.
23- Menopoz sırasında östrojen düzeyi düşer. Susam kadınlar için faydalıdır. Çünkü, susamda bulunan fitoöstrojenler, östrojen hormonuna benzer bitki bileşikleri içerir. Fitoöstrojenler sıcak basmaları ve diğer düşük östrojen semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Sizin için Seçtiğimiz diğer baharatların faydalarını linklere tıklayarak okuyabilirsiniz:
Sesamun indicum: Susam Nedir? Susam Nerelerde Kullanılır?
Nigella Sativa- Siyah Tohum: Çörek Otunun Faydaları
Şifa Kaynağı Kişniş Ve Kişniş Tohumunun Faydaları
Siyah Mücevher Kara Halile – Helile Bitkisinin Faydaları
Çemen Tozu Nedir Ve Nerelerde Kullanılır
Kakule Nedir? Kakule Nasıl Kullanır? Kakule’nin Faydaları
Yayınlanma tarihi: 14 Eki 2019-editlenme tarihi 28-03-2021
waaawww çok besleyici
@Armağan Kır
Kesinlikle 🙂
Susam çok faydalı. Ben Tahin olarak tüketiyorum.
@emekli
Afiyet şifa olsun
Değerli bir besin kaynağı susamı çok kullanırım ve tahin olarak tüketirim faydalı bir bitki
@Nursel
Şifa olsun . yorum için teşekkürler