Hala Alüminyumu bozulmuş çizik kap ve Alüminyum Folyo Kullanıyor musunuz? Alüminyum folyonun zararını bilmiyor musunuz yoksa alüminyum folyonun zararını önemsemiyor musunuz? Peki, Alüminyum nedir? Alüminyum’un doğal olarak yiyeceklerde varken alüminyum folyo nasıl zararlı oluyor? Bu makalemizde Alüminyum ve Alüminyum folyo hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağım:
Her gün Alüminyum vücudumuza doğal yollar ile nasıl giriyor?
Alüminyum, dünyadaki en bol bulunan metallerden biridir. Doğal haliyle toprakta, kayalarda bulunur. Ancak Alüminyum, havada, suda, meyvelerde, sebzelerde, etlerde, balıklarda, tahıllarda ve süt ürünlerinde, çay yapraklarında, mantarlarda, ıspanak ve turp da dahil olmak üzere çoğu gıda da doğal olarak bir miktar bulunur. Yediğimiz pek çok gıdanın içinde alüminyumu az miktarda alıyoruz. Bu aldığımız miktarın küçük bir kısmı vücut tarafından emiliyor ve gerisi dışkı yolu ile vücuttan atılıyor. Bu yararlı ve zararsız bir miktardır.
Alüminyum Folyo Ortaya Nasıl Çıktı?
Alüminyum folyo, 1910 yılında icat edildi. Amerika’da ilk folyo kullanımı ise 1913’te Life Savers isimli şekeri sarmak için kullanıldı. Sonrasında insanlar alüminyum folyoyu ızgarada balık pişirme, sebzeleri kızartma, pişirme tepsilerini kaplama, fırının tabanına kaplama gibi ısıyı tutmak için kullanmaya başladılar. Tehlike ise burada başladı. Çünkü ısı ile temas etmeye başladı…
Alüminyum Folyo İçinde Pişen Yiyecek Sağlık Mı? Alüminyum ısı ile yiyeceklere nasıl sızıyor?
Alüminyum folyo ısı ile temas ettiğinde yemeklerin içine sızmaya başlıyor. Her gün düzenli olarak folyo ile kaplanıp alüminyum sızmış yiyecekleri yemek ise sağlık sorunlarına yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, vücut ağırlığının kilogramı başına 40 mg geçmeyen alüminyumun vücuda alınmasını güvenli kabul etmekte. Ne yazık ki, çoğu insan bundan daha fazlasını yemektedir. Çünkü araştırmaya göre, fırında, ocakta ve ızgarada kullanılan folyolar sağlık sorunları oluşturabilecek şekilde yiyeceğinize sızıyor. Ayrıca Ticari olarak üretilen gıda katkı maddeleri içeren gıdaların, ev yapımı yiyeceklerden daha fazla alüminyum içerdiğini de göz ardı etmeyin.
Kesinlikle alüminyum folyoyu ısı ile birlikte yiyeceğe temas ettirmeyin. Alüminyum folyonun ısı ile birlikte yiyeceklere temas etmemesi gerekir. Neden ve Niçin mi?
Bilim adamları, alüminyuma aşırı maruz kalmanın insan sağlığı üzerinde oluşturan zararlarını araştırdılar ve işte sonuçlar:
Öncelikle, Alzheimer’ın nedeni bilinmemektedir, zamanla beyne zarar verebilecek genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Alzheimer hastalığının gelişmesinde alüminyumun potansiyel bir faktör olarak öne sürülmüştür. Çünkü, araştırmalarda Alzheimer’lı insanların beyninde yüksek seviyelerde alüminyum bulunmuştur.
Yapılan araştırmanın sonucunda ayrıca, yüksek miktarda alüminyum alımının, insan hücrelerinin büyüme hızını yavaşlattığını , kısırlık, kemik / kas hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi sonuçlar ile karşılaşılacağını buldular.
Alüminyum Folyo ile pişen gıdalarda Alüminyum oranı ne kadar?
Alüminyum Folyo ile pişirilmiş gıdaların içine karışan alüminyum miktarı da araştırılmıştır. Miktar, sıcaklık , asitlik düzeyi, tuz ve baharatların ilave edilmesine bağlı olarak alüminyum sızma olasılığı daha da artmıştır.
Neticede Bulgular alüminyumun, folyoda pişirilmiş yiyeceklere sızdığını kesin olarak göstermiştir.
Asitlik düzeyi ile beraber ısıda çok önemlidir. Pişirme sıcaklığındaki artış da alüminyum’un gıdaya daha da fazla sızdığı gözlemlenmiştir. Örneğin, bir araştırma sonucunda alüminyum folyoda kırmızı et pişirilmesinin ardından alüminyum içeriğini % 89 ile % 378 arasında artırabildiğini tespit edildi.
Sonuç:
1- Alüminyum ile ilgili araştırmalar, çalışmalar sınırlı olmakla birlikte, bu metalin insan vücuduna nasıl zarar verdiğini tam olarak anlamak için daha fazla araştırma istese bile, alüminyum ve alüminyum folyo ürünleri ile yemek yapmamak yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda en iyisidir.
2- Güvende kalmak için Alüminyum Folyodan Uzak Durulmalıdır.
3- Alüminyumu hayatınızdan tamamen çıkarmak imkansızdır, ancak en aza indirmek için çaba sarf edebilirsiniz.
4- Özellikle domates veya limon gibi asitli yiyeceklerde alüminyum folyo kullanmayın.
5- Alüminyum kabı asla domates sosu gibi asitli yiyeceklere maruz bırakmayın. Hatta alüminyum kap kullanmayın. Özelliklede içleri bozulmuş alüminyum kapları atın.
6- Çocuğunuz ve kendiniz için öğle yemeğini hazırladığınız ekmek arasını Kâğıt ambalaja sarın veya atıştırmalık çantalar içinde hazırlayın. Plastik ile kaplamayın, alüminyum folyo kullanmayın.
7- Kek ve pastaların pişirme esnasında tepsiye yapışmasını önlemek için yağlı kâğıt kullanın
8- Metal kutulardaki içecekleri tüketmeyin. Cam şişeleri tercih edin.
9- Kozmetik ürünlerinin içeriklerine dikkat edin. ( bazı kozmetik ürünlerinde , güneş kremleri ve ruj’da dahil olmak üzere içeriklerinde alüminyum bulunur almadan önce ürünlerin üzerlerini okuyun. )
10- Fast Food zincirleri alüminyum folyoya sıcak yiyecekleri koyarlar. Bu tarz gıdaların tüketimini kaldırın yada sınırlandırın.
Alüminyum Zehirlenme Belirtileri ve Etkileri:
Bunama
Kan ve beyin fonksiyon bozuklukları
Mide ve Bağırsak ülseri
Gastrointestinal hastalıklar
Alzheimer
Parkinson hastalığı
Böbrek ve Karaciğer rahatsızlığı
Bünyede zayıflık
Cilt problemleri
Hiperaktivite
Bebeklerde zeka geriliği
Çocuklarda öğrenme bozuklukları
Mide ağrısı ve gaz
Mide bulantısı
Kabızlık
Enerji eksikliği
Adale ağrısı
İştah kaybı
Nefes darlığı
Nörolojik problemler
Anemi
Diğer Makalelerde ilginiz çekebilir:
Abur Cubur Bağımlılığından Kurtulmak İçin İpuçları
Elma Sirkesinin Sağlığa Faydaları Ve Zararları Nedir
Kahve’nin Bilinmeyenleri: Kahve Yararlı Mı Yoksa Zararlı Mı
Maviyemiş-Blueberry: Yaban Mersinin Faydaları Ve Zararları
Yayınlanma tarihi: 31 Eki 2019-editlenme tarihi : 01-08-2020
Verdiniz bilgiler doğru kullanılmaması gerekir
@Selma
Kesinlikle herkes çok dikkat etmeli.
Ne kadar önemli bir konu. İnşallah insanlarımız sizin bu konunuza ilgi gösterirler de bu maddenin zararlarından korunurlar
@emekli
İnşaallah herkes dikkat ederler.
tost yaparken her gün alüminyum folyo kullanıyordum. artık kullanmayacağım bilgi için teşekkür ederim
@Hümeyra Erkılınç
Aman dikkat kullanmayın.