Demir eksikliği en çok bayanlarda, çocuklarda görülmek ile birlikte erkeklerde de rastlanabilir. Vücudun demir yapabilmesi için hemoglobine ihtiyacı vardır.
Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Vücutta sürekli güçsüzlük ve yorgunluk, vücut ısısında düzensizlikler, zayıflamış bağışıklık sistemi, uyku hali, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, kulaklarda uğultu, tırnakların çabuk kırılması, kalpte çarpıntı, saç dökülmesi ve sinirlilik demir eksikliğinin başlıca belirtileridir.
Hemoglobin (HGB) Nedir? Hemoglobin Ne İşe Yarar?
Hemoglobin, kanınızın vücudunuzdan oksijen taşımasına yardımcı olan, kırmızı kan hücrelerindeki bir proteindir ve kana kırmızı rengini verir. Hemoglobinin görevi vücuda oksijen göndermesidir. Vücuttaki Hemoglobin seviyesi kan testi ile belirlenir.
Hemoglobin Seviyesini Artırmak Mümkün Mü?
Beslenmenizde yapacağınız birkaç değişiklik yaparak bir demir eksikliğini gidermek mümkündür. Beslenme programınıza demirden zengin gıdalar ekledikten 4-6 hafta sonra kanınız yeniden oluşacak ve yenilenecektir. Sağlıklı demir seviyesini elde etmek için kendinize en az bir veya iki ay süre verin. Bazı meyveler demir açısından zengindir ve hemoglobin seviyesini yükseltmenize yardımcı olur. Besin takviyesi doktor reçetesinin yanına ek olarak değerlendirilmelidir. Ve Demir eksikliği tedavisini Doktorunuz sonlandırdıktan sonra demir içeren meyve ve sebzelerden bol bol tüketmelisiniz.)
Hemoglobin Seviyesini Artıran Meyveler Nelerdir Ve Ne Kadar Demir İçermektedir?
1. Hurma
Ramazan ayında sofraları şenlendiren hurmayı evinizden hiç eksik etmemelisiniz. Tatlı yerine bile tüketebileceğiniz hurma besleyici niteliktedir. Hamile ve emziren bayanlar için önerilen hurma, kandaki hemoglobin düzeylerini artıran bol miktarda demir kaynağına sahiptir. 250 gram Hurma 3 mg demir içermektedir.
2. Kuru Üzüm
Kuru üzüm hep atıştırmalık olarak tüketilir. Fakat kuru üzüm pek çok meyveden daha fazla demir içerir. Özellikle siyah üzüm daha çok demir içermektedir. 100 gr kuru üzüm yaklaşık 3 mg demir içerir.
3. Kurutulmuş Domates
Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz kurutulmuş domatesin 100 gramı 9.1 mg demir vardır. Yetişkinlerde günlük alınması gereken demir miktarı 18 mg, çocuklarda ise 10 mg dır. Bu da güneşte kurutulmuş domateslerin, gün boyunca ihtiyacınız olan demir miktarının yüzde 50’sini sağlayabileceği anlamına gelir. Ayrıca , parlak ve güzel cilt ve sağlıklı vücut için çeşitli antioksidanlar içerir ve özellikle likopen bakımından zengindir.
4. Kuru Kayısı
Kurutulmuş kayısı sadece lezzetli değil aynı zamanda demir ve antioksidan kaynağıdır. 100 gram kuru kayısı 6.3 mg demir içerir. Bu da günlük demir ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini karşılar. Lifler açısından zengindir, bu da şekerinin yavaş yavaş kana salınması ve sürekli kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olur.
5. Cennet Hurması (Trabzon Hurması)
Cennet Hurması, domatese benzer şekli olan ve ülkemizde de üretilen bir şifa kaynağıdır. Hem demir hem de likopen içeren bu turuncu meyvenin 100 gramında 2.5 mg demir bulunur. Cennet hurması aynı zamanda C vitamini de içermektedir. Kışın bolca pazarlarda ve marketlerde görülen bu meyveyi mutlaka tüketmelisiniz. Buruk tadından dolayı sevmeyenlere tavsiyem iyice olgunlaşmasını bekleyin.
6. Şeftali
Yazın sevilen meyvelerinden olan şeftalinin 100 gramında 0,3 mg demir bulunmaktadır. Ayrıca E vitamini, K vitamini, A vitamini, C vitamini içerir. 1 orta boy şeftali ortalama 0,4 mg demir içermektedir.
7. Çilek
Yaz meyvelerinden olup demir içeren bir diğer meyve de çilektir. 100 gram çilekte 0,4 mg demir bulunmaktadır. Ayrıca çilek C vitamini, folik asit yönünden zengindir. A vitamini, K vitamini, fosfor, kalsiyumda içeren bu meyve doğal antioksidandır.
8. İncir
İncir, içerdiği demir haricinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve A, B1, B2 vitaminleri içerir. 100 gram incir 0,4 mg demir içermektedir. 100 gram kuru incir vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun %17’sini, demirin %30’nu karşılamaktadır.
9. Karadut
Dut, 3 renktir. Beyaz, siyah ve kırmızıdır. Demir bakımından zengin olan karadut, hemoglobin düzeyini artırmak isteyenler için mucizevi bir meyvedir. 100 gram karadutta 1.8 mg demir bulunur.
10. Kuru Erik
Doğal olarak güneşte kurutulan Eriklerin rengi siyahtır ve buruşuktur. Kuru erik yüksek oranda lif içerir. 100 gram kuru erik, günlük önerilen demir alımının yüzde 9’unu içerir.
11. Kuş Üzümü
Aşurede, dolmalarda ve pilavlar da kullanılan kuş üzümünün 100 gramı 1 mg demir içermektedir.
12. Karpuz
Serinletici bir yaz meyvesi olan karpuzun yüzde 90’nı sudur. Ancak demir’de içerir. Sadece demir değil bol miktarda likopen de bulunur. Vücutta demirin daha hızlı ve etkili bir şekilde emilmesine yardımcı olan C vitamini de içermektedir. 100 gram karpuzda 0.2 mg demir bulunur.
13. Nar
Nar, demir eksikliği veya kanla ilgili tüm hastalıklar için önerilen bir meyvedir. 100 gram narda 0.3 mg demir bulunur. Nar, kalp ve damar hastalıklarında çok faydalıdır. Demir içermesinin yanı sıra depresyonla mücadele eder. Eskiden beri nar suyunun doğurganlığı arttırdığı bilinmektedir.
Sizin için seçtiğimiz bilgi alabileceğiniz tavsiye makaleler:
Likopen Nedir – Likopen Hangi Besinlerde Bulunur
Kırmızı Pancar Nelere Faydalıdır- Kırmızı Pancarın Faydaları
Folik Asit’in Önemi – Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?
Susamın Faydaları Nelerdir? Susam’ın Önemi ve Besin Değeri
Folik Asit Nedir Ve Folik Asit Eksikliği Belirtileri Neler?
Yayınlanma tarihi: 5 Kas 2019-editlenme tarihi-08-01-2021
Değerli güzel bilgiler için teşekkür
@Derya
Rica ederim Derya. 👍
Benim için değişik bilmediğim bir konu idi, ama sayenizde öğrenmiş oldum. Sağolun.
@Gökhan
Teşekkürler yorumun için Gökhan 👍
faydalı bilgiler için teşekkür ederim canım
@naz korkmaz tunahan
Rica ederim Naz. Yorumun için teşekkürler