Brokoli Nedir?
Lahana ailesinden gelen brokoli, yenilebilir yeşil bir bitki olarak sınıflandırılabilir. Botanik ismi brassica oleracea italica olarak bilinen brokoli, Akdeniz‘e özgüdür.
Bahçe bitkileri olarak kabul edilen, Toskana‘da yaşayan eski bir İtalyan uygarlığı olan Etrüsklerin lahanasından üretilmiştir. Brokoli’nin İngilizce ismi, broccoli, italyanca’dan broccolo‘dan türemiştir. Latince ismi’de brachium‘dur. Brokoli, Roma İmparatorluğu’ndan bu yana İtalyanlar tarafından çok değerli bir yiyecek olarak kabul edildi, ilk kez 18. yüzyılda İngiltere’de tanınmaya başlandığında, brokoli “İtalyan kuşkonmazı” olarak anıldı.
Brokoli, ABD, İngiltere, İspanya ve İtalya’daki en popüler sebzelerden biri olarak kabul edilir. Zengin bir vitamin, mineral kaynağıdır. Besin değeri sayesinde, brokoli sağlıklı bir diyetin kraliçesi olarak adlandırılabilir.
Görünüş olarak karnabahara benzeyen brokolinin tek farkı renginin yeşil ve karnabahardan daha hafif olmasıdır. Yenen kısımları, kalın ve yenilebilir bir saptan çıkan, ağaç şeklinde olan yeşil veya mor çiçekli başları vardır. Yemek, çorba ve salatası yapılabilir.
Brokoli’nin Besin Değeri
Karbonhidrat, Protein, Yağ, lif,A-C-D-E- K Vitamini, ( B kompleksi içerir:) B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 Vitamini (Folat), Potasyum, Fosfor,Selenyum, beta-karoten, Demir, bol miktarda Kalsiyum, Çinko, kükürt, manganez, tiamin, Niasin, omega-3 yağları, sodyum, selenyum, manganez, pantotenik asit,triptofan içerir.
Brokoli ayrıca fitokimyasallar ve antioksidanlarla doludur. Fitokimyasallar, renk, koku ve tattan sorumlu olan bitkilerde bulunan kimyasallardır. Fitokimyasallar bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Brokoli, iyi bir lutein, zeaksantin, beta-karoten, karotenoidler ve diğer güçlü antioksidanların kaynağıdır.
Meme, Prostat, Mide, Kalın bağırsak, akciğer, yemek borusu, Böbrek, Mesane kanseri gibi kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir.
Bağışıklık artırıcı özellikler içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yaşlanma ile ilişkili unutkanlığa karşı koyabilir.
Kalp sağlığı için mükemmeldir. Kalp hastalığı riskini azaltır.
Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
Kemik sağlığını iyileştirir . Osteoporozu önler.
Osteoartrit (Kireçlenme)’nin önlenmesine veya yavaşlamasına yardımcı olabilir.
İltihaplanmaları azaltır. Brokoli, anti-enflamatuar olarak bilinen önemli miktarlarda omega 3 yağ asitlerine de sahiptir.
Kan damarlarının zarar görmemesine yardımcı olur.
Göz sağlığı açısından mükemmel bir besindir. Yaşa bağlı görme bozukluğu riskini azaltır. Sürekli telefonlarımızda ya da ekranın önünde olmamızın yol açtığı zararlı radyasyonlardan kaynaklanan hasarları onarır. Brokolide bulunan zeaksantin ile göz merceğini bulanıklaştıran merkezi görüşü ve kataraktları iyileştiren, tedavi edilemez bir durum olan makula dejenerasyonuna karşı korunmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda UV radyasyonunun yol açtığı hasardan kurtulmanıza yardımcı olur.
Cilt dokusunu iyileştirir, Cildi enfeksiyondan korur.
Yaşlanma karşıtıdır, kırışıklıkları azaltır. Düzenli olarak Brokoli yemek ince çizgileri, kırışıklıkları, sivilce gibi cilt sorunlarına yardımcı olur.
Kabızlığı önleyebilir.
Sindirime yardımcı olur, Sindirim sistemini koruyabilir ve kolon kanseri riskini azaltabilir.
Kan basıncı ( tansiyonu) düşürür.
Kolesterol seviyesini düşürür.
Diş ve ağız hastalıkları riskinin azaltır.
Kilo verdirir. Zayıflatır, çünkü lif bakımından zengindir. 100 gram haşlanmış brokoli 27 kaloridir.
Brokoli, vücudun detoks işlemine yardımcı olan özel bitki besinleri içerir. Böylelikle, sindirim sistemi yoluyla toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Oksidatif Stres ile mücadele eder.
Alerjik reaksiyonu azaltır.
Kanı temizler.
Döküntü, egzama, apseler, kaşıntı gibi rahatsızlıkları önler.
Hamile kadınlar için (proteinler, kalsiyum, fosfor, folat, vitaminler, antioksidanlar, detoksifiye ediciler, çinko ve diğer besinler için gerekli olan) zengin içeriğe sahiptir. Brokoli ayrıca vücuttaki dokuların durumunu iyileştirir, bu da daha az selülit ile sonuçlanır, kadınların üreme organlarındaki iltihaplı süreçlerini ve tümörlerin riskini azaltır ve bebeklerinin normal büyümesini teşvik eder.
Demir eksikliği ve vücuttaki protein eksikliği neden olur. Zengin demir ve vitamin içeriği ile brokoli aneminin tedavisinde yardımcıdır.
Enerji seviyenizi kontrol altına tutar. Egzersizden bir veya iki saat önce brokoli yiyebilirsiniz.
Sizin için seçtiğimiz diğer faydalı besinler için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
Brokoli Hakkında Bilgiler: Nasıl Alınır-Saklanır? Nasıl Yenir?
Cauliflower – Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri Nedir
Alabaş-Kohlrabi Nedir? Alabaş’ın Yararları ve Bilinmeyenleri
Rezene Nedir, Rezenenin Faydaları Nelerdir?
Ispanak Nedir? Ispanağın Faydası Ve Ispanağın Besin Değeri
Şifa Kaynağı Enginar Ve Enginar Özü’nün Faydaları
Vitamin Deposu Pırasa: Pırasa’nın Faydaları Nelerdir?
Yayınlanma tarihi: 11 Kas 2019-Güncellenme tarihi 28-01-2021
Sindirime çok iyi geliyor mutlaka tüketilmeli brokoli.
Tesekkurler
@incilay.blogspot.com
Rica ederim. Ben severek tüketiyorum Yoğurtlu salatası güzel oluyor. https://www.lezizci.com/158/yogurtlu-brokoli-salatasi-tarifi/
Salata ve zeytin yağlı yemeğini yaparım sağlıklı bir sebze yenmesini tavsiye ederim
@Olcay
Bencede çook sağlıklı ama çok da Lezzetli ❤ ayrıca zeytinyağlı salatasını denemelisin: https://www.lezizci.com/885/sarimsak-soslu-brokoli-salatasi/
Yemeği ile birlikte salatasını da çok seviyorum Açıkladığınız gibi yararlı bir bitki. Tüketim alışkanlığımızda mutlaka yer etmeli. İlmi açıklamalarınız tüketimi daha da teşvik edebilir. Teşekkürler…
@Ali
Rica ederim. Afiyet şifa olsun. Bende teşekkür ederim yorumun için ALi
harika bir besin . haşlanmışı çok hoşuma gidiyor.
@özlem kağan
Kesinle süper bir besin 🙂