Arapsaçı Otu Özellikleri Ve Faydaları

Arapsaçı Otu

Ege’nin şifa kaynağı otlarından Arapsaçı Otunun faydaları nelerdir ve Arapsaçı otu nasıl kullanır?

Sağlığa pek çok yararı olan genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde tarla kenarlarında, boş arazilerde de kendiliğinden yetişen dereotuna benzeyen Arapsaçı otu maydanozgillerden familyasındandır.

Arapsaçı Otu Özellikleri Nelerdir?

Dünyanın pek çok yerinde yetişen 1-1,5 metre yüksekliğinde olan arapsaçının ana vatanı Yakın doğu ve Akdeniz ülkeleridir.

Arapsaçı rezene bitkisinin yabani cinsidir. Yabani rezene olarak da bilinir. Rezeneyle aynı özelliklere ve etkilere sahiptir.

Latince adı Foeniculum vulgare‘dir. Arapsaçı ayrıca rezdane, mayana, bolluk otu ve sincilip olarak da bilinir.

B ve C vitamini ile bol miktarda kalsiyum, demir ve magnezyum içeren arapsaçı otunun özellikle yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Tamamen doğal, organik olan arapsaçı özellikle sonbahardan başlayıp yazın ortalarına kadar yeşil kalmakla birlikte neredeyse yılın her mevsiminde yetişmektedir. Anasonu andıran kokusu ve aroması vardır.

Arapsaçı Nasıl Kullanılır?

Arapsaçı otu yaprakları dallarıyla birlikte kullanılır. Sert olan kök ve kök sonrası sap kesilir geri kalan kısımlar iyice yıkanır.

Bitkinin yapraklı kısımları çiğ olarak salatalarda, zeytinyağlı ot yemeği, yoğurtlu meze, soğanlı veya pırasalı yumurtalı kavurması, otlu böreği ve kuzu ya da koyun etinin içine katılarak etli yemeği yapılarak tüketilmektedir.

Arapsaçı otu ülkemizde çay olarak tıbbi amaçlar için tüketilmektedir. Kaynatıldığında sakinlik veren ve iyileştirici bir etkisi olan şifalı bir çay olarak da içilebilir.

Arapsaçı Otunun Faydaları Nelerdir?

Yemeklerden yarım saat önce arapsaçı otunu çiğ olarak tüketmek iştah açıcı etki göstermektedir.

Gaz söktürücü olduğu için karın bölgesinde olan şişkinliğini alır ve sancıları dindirir.

Sindirim sorunu yaşayanlar için son derece etkilidir. Sorunu ortadan kaldırarak rahatlama sağlamaktadır. Sindirim sorunları nedeni ile oluşan ağrıları gidermektedir.

Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz giderdiği için karın ağrısını dindirerek bebeğin sakinleşmesini sağlamaktadır.

Arapsaçı otunun ağrı kesici ve tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Vücuda ani giren kramplarını giderir ve kronik hale gelen vücut ağrılarına ve baş ağrılarına iyi gelmektedir.

Emziren annelerin süt kalitesini arttırır. Anne sütünün miktarını arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

Soğuk algınlığı sonucu oluşan öksürüklerde balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Öksürüğü ciddi oranda azaltmaktadır.

Akciğer hastalıklarına, boğmaca ve astım hastalıklarına iyi gelmektedir.

Vücuttaki iltihapların iyileşmesinde etkilidir. İltihaba bağlı zonklama ve ağrı şikayetlerini yok denecek seviyede azaltabilmektedir.

Arapsaçının içeriğinde bulunan enerji verici maddeler vücuda enerji vererek kişinin yorgun, bitkin ve halsizlik şikayetlerine fayda sağlamaktadır.

Gözler için oldukça faydalıdır. Görme kabiliyetini güçlendirici özellik taşımaktadır.

Ses kısıklığını tedavi etmesi ve boğaz ağrısına iyi geldiği bilinmektedir.

Ot deyip geçmeyin Arapsaçının sağlığa kattığı değerler büyüktür.

Yumurtalı Arapsaçı Kavurması Tarifi İçin TIKLAYIN…





“Arapsaçı Otu Özellikleri Ve Faydaları” üzerine 7 yorum

    • @egeli

      Çök güzel bır ot çöok severim haftada 1 tencere kavurup yiyorum tabi kendim dağdan topluyorum.Aynı rakı gibi kokuyor biraz fazla yerseniz kafa bile yapıyor ayaklarınız sanki yere basmıyor gibi oluyor süper dinlendirici sakinlik acayip birşey tavsiye ederim.

      Yanıtla

Yorum yapın