Mercimek Ocakta Nasıl Pişirilir?

Mercimek Ocakta Nasıl Pişirilir?

Mercimeğin yetiştirilme veya saklanma şekli, mercimeğin sıvıyı emme kapasitesini değiştirebilir. Kuru baklagiller yüksek sıcaklıklarda yetiştirildiğinde, nem ve su kaynağı düşük olduğunda, tohumun dış kabuğu suya dayanıklı hale gelebilir ve suyu emmesi çok daha uzun sürebilir. Aylarca ılık sıcaklıklarda ve yüksek nemde saklama da suya dayanıklılığa neden olabilir.

Peki Ocakta Mercimek nasıl Pişirilir?

Pişirmeden önce mercimekleri küçük taşlardan, bozuk mercimeklerden ve diğer yabancı cisimlerden ayıklayın ve yıkayın. İsterseniz ıslatın ama mercimek çok çabuk piştiği için gerek yok. Çoğu çeşit 20 ila 30 dakikada pişer. Ancak, bir gece soğuk suda bekletmek pişirme süresini yarı yarıya azaltacaktır.

Bol suda veya et suyunda mercimeği pişirebilirsiniz. Şöyle ki her bir bardak kuru mercimek için yaklaşık 3 fincan su kullanabilirsiniz. Mercimek şişer, ancak fazla suyu emmez. İçerisindeki su kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın. Mercimek hafifçe kaynamaya devam eder. Düşük ısıda pişirilen mercimek bütünlüğünü korur; çok hızlı kaynatılırsa bölünecek ve parçalanacaktır. Mercimek piştiğinde kalan suyu süzebilirsiniz. Mercimekden kalan suyu saf su ise içebilirsiniz et suyu ise ağır olabileceği için çorba veya pilavlarda kullanabilirsiniz.

Aroma katmak için:

Mercimek haşlarken su yerine et suyunda pişirmek mercimeğe aroma katar. Ayrıca diğer aromatikler sarımsak, taze otlar, biraz kızarmış soğan veya arpacık soğanı ve bir defne yaprağı mercimeği harika bir garnitür haline getirebilir.

Mercimek Çeşitleri Ve pişirme süreleri

Kahverengi Mercimek ve Yeşil Mercimek: 20-30 dakika

Fransız Yeşil Mercimek ( puy mercimeği) : 25 ila 35 dakika

Kırmızı ve Sarı Mercimek: 15 ila 20 dakika

Siyah Beluga Mercimek: 20-25 dakika

Genellikle mercimekleri ne kadar uzun süre pişirirseniz o kadar yumuşak olurlar. Mercimeğin salata veya garnitürde olduğu gibi biraz dişe gelmesini istiyorsanız, fazla pişirmeyin. Mercimeği humus gibi ezecekseniz yada çorba için püre yapacaksanız bir tür koyulaştırıcı görevi görecekse, mercimeği daha uzun süre pişirin. Pişirme süresi ve kıvamı da mercimeğin çeşidine ve yaşına bağlıdır. Su sertliği ve asidik bileşenler de haşlama süresinde bir fark yaratabilir. Suyunuz çok sertse, her mercimek için yaklaşık bir çay kaşığı karbonat ekleyin.





“Mercimek Ocakta Nasıl Pişirilir?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın