Sağlıklı Böbrekler İçin En İyi Besinler Nelerdir?

Böbrek Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Sağlıklı Böbrekler İçin En İyi Besinler Nelerdir?

Böbrekleriniz üst karın boşluğunuzun sırt kaslarına yerleştirilmiş  fasulye şeklindeki organlardır. Şimdiye kadar böbreklerin idrar yoluyla kandaki kirleri çıkardığını biliyor olabilirsiniz. Ayrıca kan basıncını, kırmızı kan hücresi sayısını ve vücuttaki sıvı ve asit seviyelerini düzenlediklerini biliyor muydunuz?

Söylemeye gerek yok, böbrekler iyi bakmanız gereken organlardır.  Böbreklere zarar verebilecek çeşitli sağlık koşulları da vardır ve bunlar yüksek tansiyon, diyabet, obezite ve otoimmün hastalıklarıdır.

Böbreklerinizi zarardan korumanın en iyi yolu düzenli olarak egzersiz yapmak, stresi uygun şekilde yönetmek, bol sıvı tüketmek ve dengeli beslenmektir.

Böbrekleri sağlıklı durumda tutmaya yardımcı olduğu söylenen belirli yiyecekler vardır. Bu böbrek dostu gıdaları günlük beslenmenize dahil ederek, böbrek sağlığını koruma yolunda bir adım öne geçebilirsiniz.

Böbrek Dostu Gıdalar:

Kırmızı dolmalık biber

Kırmızı biberlerdeki C vitamininin etkileyici miktarları, bu sağlıklı ve parlak renkli sebzeleri böbrekler için mükemmel hale getirir. Kırmızı biberler potasyumda düşüktür ve böbrek hastalığı olanlar için mükemmeldir.

Lahana

Kırmızı biber gibi, lahana da potasyumda düşüktür, böylelikle hasarlı böbreklerin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca, lahana turp türü bir sebzedir. Bu, vücudun detoksifiye edilmesine yardımcı olan büyük bir sülfür bileşikleri kaynağı olduğu anlamına gelir. Beslenmenize lahana yemeği eklemek böbreklerin iş yükünü hafifletmeye yardımcı olabilir.

Karnabahar

Böbrekler için çok iyi olan diğer bir turpgiller sebzesi karnabahardır. İster çiğ, isterse buğulanmış veya diğer sebzelerle karıştırılmış olsun, mutlaka tüketin, böbrek hastalığı olma olasılığını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Meyveler

Meyveler böbrekler için harikadır. Meyveleri yoğurt, yulaf ezmesi, kahvaltı gevrekleri ve salatalar ile tüketebilirsiniz.  Yaban mersini, ahududu ve çilek…. Hepsi, böbrek hücrelerinizin serbest radikallerden zarar görmesini engellemeye yardımcı olan antioksidanlarla doludur.

Mantarlar

Böbreklerin ihtiyaç duyduğu en önemli besinlerden biri, bol miktarda mantarda bulunan D vitamini. Çalışmalar D vitamini açısından zengin bir diyetin mükemmel böbrek fonksiyonlarını desteklediğini ve böbrek hastalığını koruyabildiğini göstermiştir.

Kızılcık suyu

Kızılcık suyu içmenin, idrar yolu enfeksiyonları etkili bir çaresi olduğunu duymuş olabilirsiniz.  Kızılcık suyunun yanı sıra, kurutulmuş kızılcıklar da yiyebilirsiniz.

Soğan

Soğanların C vitamini içeriği sayesinde, böbrekler için mükemmel koruyuculardır. Soğan, aynı zamanda, enflamasyonla mücadelede çok iyi olan  quercetin olarak bilinen bir antioksidan ile yüklüdür. Enflamasyon, yüksek tansiyon, diyabet, obezite ve böbrek hastalığına bağlı diğer sağlık sorunları ile ilişkili bir durumudur.

Aşağıdaki konularda ilginizi çekebilir:

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir? 

Böbrek Taşı İçin Faydalı Olan Limonata Nasıl Hazırlanmalıdır 

Böbrek Taşını Önlemek İçin Sağlıklı Meyve Suları 





“Sağlıklı Böbrekler İçin En İyi Besinler Nelerdir?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın