Muskat- Besbase Nedir Faydaları Ve Yan Etkileri Nelerdir

Muskat’ın Faydaları Nelerdir?

Muskat- Besbase Küçük Hindistancevizi Nedir Faydaları Ve Yan Etkileri

Muskat ile küçük hindistan cevizi aynı mı? Besbase Nedir?

Cevz-i bevvâ, Cevz-i Hindi, Cevz buva, Hint cevizi, Besbase isimleri ile de bilinen aromatik baharat olan Muskat’ın faydaları, zararları ve inanılmaz öyküsü…

Küçük hindistan cevizi, Moluccas’taki Bandas Adasına veya Endonezya’nın Baharat Adaları‘na özgü Muskat ağacının ( Myristica fragrans )tohumudur. Küçük hindistan cevizi 4 kısımdan oluşur. Kayısıya benzeyen bir meyvenin içinde kırmızı kabuk çıkar, onun altında bir tanede daha kabuk ve onun içinde küçük, cevizin büyüklüğünde bir tohum ( çekirdek) vardır. Küçük Hindistan Cevizi’ni değerli ve kaliteli kılan tatıdır. Baharatın aroması veren ise esansiyel yağ miktarıdır ve sadece olgunlaşmış meyveler gerekli miktarda esansiyel yağ içerir.

Sırası ile:

Dış kısım (Meyvesi) % 1 e kadar esansiyel yağ içerir. ( Genellikle öğütülmüş muskat tozuna sahtekar üreticiler tarafından bu meyvenin dış kabuğu karıştırılır.)

Meyvenin en pahalı kısmı olan Besbase kırmızı dantelli kabuğu, % 15’ten fazla esansiyel yağ içerir.

Koyu kahverengi bir renge sahip olan kabuğu % 0.5 uçucu yağ içerir. ( Aynı şekilde bu kabukda maliyeti ucuzlatmak için öğütülmüş muskat tozuna sahtekar üreticiler tarafından karıştırılır.)

Muskat- Tohumu ( çekirdek) ise % 8-10 oranında esansiyel yağ içerir

Anlaşılacağı üzere meyvenin en değerli kısımları Besbase isimli dantelli kırmızı zar şeklindeki örtüsü ile içindeki muskat tohumudur. Hasat sırasında çiftçiler meyveleri toplar  dış kısmını alır, Besbase isimli kırmızı kabuğu   çekirdekten ayırır ve muskat tohumu da ayrı olarak bir hafta boyunca güneş altında kuruturlar. Besbase baharatı kurudukça renk daha turuncu olur; bazı besbase’ler de kremsi veya kahverengi olsa da, kaliteli olan besbaseler portakal rengini korur. Muskat tohumlarıda kuruyunca  kehribar rengini alır ve ceviz rengine benzer. Bu sebeple küçük hindistancevizi denir. Küçük hindistan cevizi ağacının her iki baharatı da üretmesi en az yedi yılı alır.

Muskat Nerede yetişir?

Yüzyıllar boyunca, hindistancevizi o kadar kıymetli kabul edildi ki, bunun ticaretini yapmak isteyen ülkeler insan katliamı yaptılar. Hollanda Banda Adaları’nı işgal etti ve bir ticari mal olarak hindistancevizi tekelini almak için yerli halkın % 94’ünü öldürdü. Sonrasında ingiltere ile arasında savaş çıkartıyorlar. Tohumlar Banda adalarından yayılıyor ve sadece muskat banda adasına özgü olmuyor.

Muskat, tropik olarak uygun alanlarda süs olarak ve ticari olarak yetiştirilmeye başlanıyor. Başlıca üretim alanları Endonezya (Doğu Endonezya’daki Maluku (Moluccas)’da), Sri Lanka ve  Hindistan’da, Karayipler’de, özellikle Granada’dır. Endonezya ‘daki küçük hindistan cevizi esas olarak Avrupa ve Asya’ya ihraç edilirken, Grenada küçük hindistan cevizi çoğunlukla ABD’ye ihraç edilir.

Muskat Nerelerde kullanılır? Küçük hindistan cevizinin kullanım alanları:

Hindistancevizi, tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılır. Çorbalar, patataes püreleri, pilav ve makarnalarda, lahana yemekleri, beşamel sosu ve diğer soslarda, köri karışımında, turşularda, meyve salatalarında, köfte yapımında ve unlu mamuller (ekmek, kek , kurabiye) gibi başlıca lezzetleri tatlandırmak için kullanılır. Hollanda ve İtalya’da sebzelere, sosislere, etlere ve konservelere eklenir.

Muskat yağı diş hekimliğinde diş ağrısı tedavisi için kullanılmıştır.

Kas ağrısını ve eklemlerin romatizma ağrısını azaltmak için sürülerek masaj yapılır.

Kalıcı kahverengi boya olarak kullanılabilir.

Tohumlara bastırılarak elde edilen sabit bir yağ olan muskat yağı merhemlerde, parfümeride, sabunlarda ve mumlarda kullanılır.

Muskat Yararları-Küçük Hindistan cevizi Faydaları

Muskat Yararları-Küçük Hindistan cevizi Faydaları

1- Mide bulantısı, gastrit ve hazımsızlık için kullanılır.

2- Mide ağrısını yatıştırır.

3- Ağrıyı hafifletir.

4- Antibakteriyel özelliği vardır.

5- Hazımsızlığı giderir.

6- İshali kontrol etmeye yardımcı olur.

7- Kusmayı önler.

8- Hafızayı güçlendirir. Konsantrasyonu arttırır ve stresi azaltır.

9- Afrodizyak özelliklere sahipdir.

10- Vücuttaki toksinleri attırır.

11- Böbrek taşlarını düşürür ve enfeksiyonu önler.

12- Cildi güzelleştirir.

13- Uykusuzluk problemeni iyi gelir. Uykusuzluk çekenler az miktarda muskat kullanabilir.

14- Bağışıklık sistemi güçlendirir.

15- Kan basıncını düşürür.

16- Lösemiyi önler .

Muskat Nasıl Kullanılır?

17- Karın ağrısı çekiyorsanız  bir çay kaşığı muskatı rendeleyin ve bir tatlı kaşığı bal ile iyice karıştırın. Ve bu karışımı yemek zor gelirse yutabilirsiniz.

18- Çörekotu, muskat, çemen’i bal ile tatlandırıp yerseniz balgamı söktürücü özelliğinden faydalanabilirsiniz.

19- Muskat’ı kaynatın ve balla tadlandırıp çay olarak yudumlarsanız idrar söktürür.

20- Yarım çay kaşığı toz muskat’ı çiğ sütle karıştırın. Daha sonra, akneden etkilenen bölgeye sürüp 30 dakika bekletin ve yıkamak için ılık su kullanın.

21- Kakule gibi ağız kokusu alma özelliği vardır. Muskat’da ağız kokusu için çiğnenir.

22- İshal problemlerinde muskatı kaynatıp çay olarak hazırlayın. Sonra bal ile tadlandırıp yudumlayın.

23- Söğüt yaprağı, Muskat ile kaynatılır. Bal ile karıştılıp içirilir ise sinir yatıştırır.

24- Uykusuzluk çekenlere oğulotu ile birlikte, muskatı kaynatarak ve balla tatlandırırarak yatmadan önce bir su bardağı içilmesi tavsiye edilir.

25- Çörek otu ve muskatı kaynatıp balla tadlandırıp içmek sancıya karşı etkilidir.

Muskat’da Hangi Vitaminler vardır?

26- Potasyum , demir , manganez, tiamin, folik asit, magnezyum , bakır ve  B1 , B6 vitaminleri  vardır.

Muskat’ın Yan Etkileri:

1- Muskat kesinlikle fazla miktarlarda ve uzun süreli tüketilmemelidir. Küçük hindistan cevizi ağız yoluyla alındığında ve uygun şekilde kullanıldığında güvenlidir. Yemeklerde yaygın olarak kullanılan baharatlardır. Ve Gıdalarda bulunan miktardan daha büyük dozlarda alınması tehlikelidilir. Her gün 120 mg veya daha fazla dozda muskat’ın uzun süreli kullanımı halüsinasyonlar ve diğer zihinsel yan etkiler ile ilişkilendirilmiştir. Gereğinden fazla hindistan cevizi dozu almış kişilerde mide bulantısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi , düzensiz kalp atışı, ajitasyon ve halüsinasyonlar görülür. Diğer ciddi yan etkisi ise içeriğindeki miristisin nedeniyle halüsinasyon etkileri gösterir. Aşırı miktarda yendiğinde ölüme neden olduğu söylenir.

2- Emzirme döneminde tavsiye edilmez. Gebe kadınlarda düşüklere veya doğum kusurlarına neden olabilir.

3- Sindirimi kolaylaştırmak için bebeklere asla muskat çayı vermeyin. 

Diğer İsimleri:

Bilimsel ismi: Myristica fragrans Houtt. (Myristicaceae )
Hindistanda ismi: Jatiphala, Jatiphalam, Jatikosha, Jatipatri, Jatipatra, Jaiphal, Jayapatri, Javitri
Almanca’da ismi: Muskatnuss, Nootmuskaat, Muskaatnoot
İtalyanca: Noce moscata
İngilizce: Nutmeg, Mace, common nutmeg, nutmeg tree
Arapça:Basbas, basbasah, fuljan, jawz at-tyib, josat al teeb, josat al-tib, jasat at-tib, jouza al-teeb, jouza at-teeb, jousbuva, jouzutib, jowz buwwa

Yayınlanma tarihi: 2 Ağustos 2019 – düzenlenme tarihi 04-03-2020





“Muskat- Besbase Nedir Faydaları Ve Yan Etkileri Nelerdir” üzerine 6 yorum

Yorum yapın