Shea Butter – Shea Yağı Nedir Ve Kullanım Alanları



Shea Butter – Shea Yağı Nedir Ve Kullanım Alanları

Shea yağı kozmetik ve doğal cilt bakım ürünlerinde, şampuanlarda  yaygın olarak kullanılan bir yağdır. Shea yağı Shea (Karite) ağacının meyvesinin tohumlarını içerir .  A, E ve F vitaminleri bulunur. Tamamen doğaldır. Ultra viyole koruması sağlar (SPF6) içerir (güneşten korumak için 6 faktörü vardır) .  Cildin ihtiyaç duyduğu esansiyel yağ asitleri ve kollajen üretimini arttır. % 60 oranındaki yağ içeriği ile doğal nemlendirici ve kırışık önleyicidir. Shea Yağı ile daha genç ve daha pürüzsüz bir cilde sahip olmuş olursunuz. Bu sebeple bildiğiniz tüm nemlendiricileri unutun ve Shea yağını daha iyi tanımak ve Shea Yağının faydalarını öğrenmek için makalemizi okumaya başlayabilirsiniz.

Afrika’nın 1 numaralı doğal nemlendiricisi Shea Butter – Shea yağı’nın Hikayesi

Afrika’nın tarihi belgelerinde Kleopatra’nın ve Saba Melikesi Belkıs’ın Shea yağı kullandığı anlatılır.  Afrika’daki ilk krallar Shea ağacınını tabut yapmak için kullandılar. Ve fındıklarından yağ çıkardılar. Cildi ve saçları kızgın  güneşten, kuru rüzgarlardan korumak için Afrika’da hala yaygın olarak kullanılmaktadır.  Ayrıca Shea ağacı Afrika’daki birçok kabile tarafından kutsal kabul edilir.

Shea ağacı, Senegal’den Sudan’a ve Etiyopya’nın eteklerine kadar uzanan yüzyıllar boyunca var olan bir ağaçtır. Genellikle shea ağacı (Vitellaria paradoxa) , shi ağacı, vitellaria,  olarak bilinir. Afrika’lılar bir besin kaynağı olarak Shea yağını, hurma yağı ile harmanlayarak gıda pişirmede de kullanırlar. Aynı zamanda geleneksel bir tedavi yöntemi ve kozmetik ürünüdür. Shea yağı, oda sıcaklığında katı halde  durabilir ama sürülebilirde bir kıvamı vardır. Doğal göz kremi, dudak kremi veya vücut yağı olarak kullanım için idealdir.

Shea Yağı Nasıl Üretiliyor?

Shea yağı, Afrika’da yetişen Shea ağacının (Karite Ağacı) fındık büyüklüğündeki meyvelerinden elde edilmektedir. Shea ağacının meyveleri olgunlaştıktan sonra Afrikalı kadınlar tarafından ağaç hasat edilir ve çekirdekler çıkarılır. Tohumları ve yağı içeren çekirdekleri suda kaynatılır ve tamamen kurutulur. Kuruduktan sonra fındık şeklindeki meyveleri kavrulmaya hazırdır. Fındık gibi kavrulur ve toz haline getirilir. Su ilave edilir ve çözelti, kalın, pürüzsüz bir kıvama gelene ve renk değiştirene kadar elle karıştırılır. Yağ, sudan ayrılıp karışımın yüzeyine yükselmeye başlar. Ayrılan yağ, tencere içine toplanır ve katı, ham shea yağı oluşturuncaya kadar bırakılır. Shea Yağı uçuk sarı veya fildişi rengindedir.

Shea Yağı Neden Faydalı?

Shea yağı kolayca cilde nüfuz eder ve gözenekleri tıkamaz. Shea yağının içinde  doğal olarak bulunan, güneşten koruyan yüksek düzeyde sinamik asit vardır. Shea yağı, artrit tedavisinde faydalı olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Shea yağının ana bileşenleri arasında oleik asit, stearik asit, linoleik asit, vb. bulunur. Vücut sıcaklığında erimesiyle ciltte  hızla emilir. Nemlendirici, yaşlanma karşıtı, koruyucu ve iyileştirici özellikleri ile birçok cilt sorunu için faydalıdır. Aynı zamanda birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilecek anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Her tür cilt tipi için uygundur.

Shea yağının faydaları:

1- Yüz ve vücut için günlük kullanılabilen mükemmel  bir cilt nemlendiricidir.

2- Hamilelik, kilo alımı ve kilo kaybı sırasında çatlakların önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı olur.

3- Cilde esnekliğini geri kazandırır, lekeleri ve kırışıklıkları azaltır.

4- Cildin dolaşımını arttırdığı yaşlanma karşıtıdır.

5- Akne ve yara izlerini azaltmaya yardımcı olur.

6- Hem egzama hem de sedef hastalığı için mükemmel nemlendiricidir. Yağın anti-enflamatuar özellikleri, şişliği ve kaşıntıyı azalttır. Doktorlar, bu cilt rahatsızlıklarından muzdarip insanlara güvenli ve iyi tolere edildiği için shea yağı sık sık tavsiye etmektedir.

7 – Bebek bezinin döküntülerini yatıştırmaya yardımcı olur.

8- Cildi güneşten korur.

9- El ve ayaklardaki sert deriyi yumuşatır.

10- Kuru, kaşıntılı cilt ve saç derisi için faydalıdır. Shea yağı, kuru, kaşıntılı saç derisi veya kepeklerin yatıştırılmasında etkilidir.

11- Saçları parlatır. Shea yağı saç ve saç derisinde nemlendirici ve canlandırıcı etkiye sahiptir. Saç tellerini güçlendirir ve kırılmaları azaltır.İçeriğindeki A ve E vitaminleri saçları kökten uca kadar besler. Doğal bir saç kremi olarak kullanılabilir.

12- Traştan sonra kullanıldığında tahrişi azaltır.

13- Cilt yaralarını ve çatlaklarını iyileştiricidir.

14- Cilt iltihabını azaltır. Kas ağrısı çoğu zaman efor veya kas rahatsızlığı nedeniyle etkilenen bölgedeki iltihaptan kaynaklanır. Geleneksel olarak, shea yağı Afrika’da yaygın olarak kas ağrısını gidermek için kullanılmıştır. Shea yağı ile ağrıyan bölgeye masaj yapmak ağrıyı geçirdiği gibi şişlik varsa şişmeyide azaltır.

15- Romatizma ağrılarını geçirir. Anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Artrit hastaları tarafından kullanıldığında şişlik ve ağrının hafifletilmesinde mükemmel sonuçlar verecektir.

16- Kuru ve çatlamış dudakları tedavi etmek için de etkilidir.

17- Böcek ısırmaları genellikle bir enfeksiyon yapabilir. Shea yağı ise bu enfeksiyonu önleyebilir.

18- Mantarların neden olduğu cilt enfeksiyonlarıyla mücadeler eder. Her türlü mantar enfeksiyonunu tedavi edemese de, sporcuların ayağında oluşan mantar enfeksiyonlarını yok eder.

19- Daha önce de belirttiğimiz gibi, shea yağı yenilebilir ve Afrika’da pek çok kişi tarafından yemek hazırlamak için kullanır. Yemeklerinize shea yağı eklemenin avantajı, kandaki kolesterolü düşürmesi olacaktır.

Shea Yağı’nın Raf Ömrü :

Serin kuru bir yerde muhafaza edildiğinde, shea yağı raf ömrü 18-24 aydır.

Shea Yağı Nasıl Saklanır?

% 100 shea yağını saklamanın en iyi yolu, hava geçirmez bir kapta serin bir ortamda saklamaktır. Güneşten uzak tutun. Shea yağının raf ömrünü buzdolabında tutarak uzatabilirsiniz. Asitli bir koku duyuyorsanız, shea yağını atma zamanı gelmiştir.

Rafine edilmiş ve rafine edilmemiş shea yağının farkı nedir?

Rafine edilmemiş shea yağı, en doğal ve en az işlenmiş saf doğal olanıdır. Shea yağının faydalarının daha etkili olması için rafine edilmemiş olanını satın almalısınız. Rafine edilmiş shea yağının rengi beyazımsı olur. Rafine edilmemiş shea yağı ise sarı renktedir. Yağın rengi ne kadar beyazlaşmışsa o kadar çok işlem görmüş demektir.

Shea yağının yan etkisi:

Shea yağı, inanılmaz derecede düşük riskli bir topikal bileşendir. Shea yağına alerjik reaksiyonlar nadirdir. Shea fındıklarına alerjisi olanların doktora danışıp kullanması önerilmektedir. Lakin böylesi bir olasılık çok ender görülmektedir.

Tavsiye konularımıza aşağıdaki linklere tıklayıp göz atabilirsiniz:

Çörek otu Yağının Kullanımı: Sağlığa Faydaları Ve Zararı

Taşıyıcı Yağ Nedir?

Astım’ı Rahatlatmada Kullanılabilecek Bitkisel Yağlar Neler

2 Yorum

  1. raziye akar 21 Eylül 2019 Alıntıla

Yorum yazabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir